România, țară invitată la Târgul de Carte de la Madrid

România își face cunoscută, în cea de-a 77ª ediție a Târgului de Carte de la Madrid, toată efervescența sa literară și culturală prin intermediul a peste 100 de activități, de la prezentări de carte, conferințe, proiecții de documentare și ecranizări ale unor opere literare, până la concerte de jazz și expoziții de fotografie. Sloganul participării românești cu statutul de țară invitată este Historia por descubrir, historias por escribir.

Programarea României în calitate de țară invitată are ca punct central operele literare traduse în Spania, spaniola fiind limba în care se traduce cea mai multă literatură română în prezent. Conferința inaugurală, din data de 25 mai, va fi susținută de poetul, scriitorul și criticul literar Mircea Cărtărescu, se menționează într-un comunicat ICR.

La standul țării invitate, de-a lungul celor șaptesprezece zile de Târg, cititorii vor avea ocazia să se întâlnească cu peste patruzeci de scriitori români traduși în limba spaniolă și cu zece dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani a căror operă încă nu a fost tradusă în Spania.

Prin întâlnirile cu scriitori, conferințele și dezbaterile ce vor fi organizate zilnic la standul României, publicul spaniol va descoperi nenumărate fenomene socio-culturale care au marcat istoria României în acest ultim secol, în contextul sărbătoririi Centenarului MariiUniri.

Cele aproape cinci decenii de dictatură comunistă din a doua jumătate a secolului XX au lăsat urme profunde, iar cicatricile istoriei se reflectă în memorialistică și literatura experiențelor carcelare, pe care publicul spaniol va avea ocazia să le cunoască în mod direct de la unii dintre supraviețuitori.

De-a lungul secolului trecut, mulți reprezentați ai elitei intelectuale și artistice au fost nevoiți să fugă de persecuție și cenzură , să se refugieze  în alte țări și, în multe cazuri, au preluat limba țării de adopție. Personalități de renume care au contribuit la cultura românească trăind în afara țării își vor prezenta în cadrul Târgului literatura izvorâtă din trăirile lor în exil.

Literatura pentru copii care, mulțumită unei tinere generații de autori și ilustratori, cunoaște azi o dezvoltare importantă, constituie o altă linie importantă a programării și se va materializa în aproximativ 20 de ateliere adresate copiilor români și spanioli de vârste diferite.

Prezența României reprezintă o oportunitate excelentă pentru a sărbători conviețuirea între populația spaniolă și comunitatea românească, care a devenit grupul cel mai numeros de străini din Spania. Astfel, se va organiza o serie de evenimente cu scriitori români de expresie spaniolă.

De asemenea, la standul României se vor putea achiziționa peste 100 de titluri de autori români traduși în spaniolă și aproximativ 300 de titluri în limba română.

Mai multe informații, aici:

http://www.icr.ro/madrid/programare-romania-tara-invitata-la-targul-de-carte-de-la-madrid