Prima Dacia și primii români au ajuns la polul mondial al frigului

Joi, 12 decembrie 2019, soții Kinga și Attila Bertici din Satu Mare au pornit într-o expediție de 40 de zile cu destinația finală Oimiakon, cel mai îndepărtat sat din Siberia, situat în Oymyakonsky Ulus din Republica Sakha, Rusia, considerat ca fiind polul mondial al frigului. Practic, vorbim despre o premieră, fiind primul echipaj din România care încearcă vreodată o astfel de aventură în plină iarnă.

Attila Bertici, cunoscut fan al mărcii de automobile Dacia, a ales să parcurgă cei 25.000 de km (dus-întors), cu o Dacia Duster 1.5 dCi, care a fost echipată în timpul expediției cu un sistem de încălzire auxiliară, o modificare efectuată de către un inginer profesionist în domeniu, la un service din Novosibirsk (cel mai mare oraș din Siberia), pe data de 28 decembrie, intervenție pe care Televiziunea Națională din Rusia a prezentat-o într-un reportaj special dedicat celor doi temerari români. Conform specialistului, fără o astfel de modificare mașina nu ar fi rezistat temperaturilor de peste – 50 grade Celsius și condițiilor de drum extreme cu care s-au confruntat soții Bertici și Dacia Duster în aventura lor prin Siberia cea friguroasă.

Pe parcursul celor 29 de zile de aventură și 11.500 de km efectuați în condiții extreme, cei doi membri ai expediției au avut parte de o mulțime de peripeții: li s-au furat actele și card-urile, iar ultimele sute de km au fost extrem de greu de parcurs deoarece au ajuns în zone cu – 51 de grade Celsius, unde nicio mașină nu are cum să funcționeze normal. Chiar dacă în timpul călătoriei au rămas fără buletine și permise de conducere, cu card-urile bancare blocate, fără prea mulți bani cash și în așteptare de fonduri de la Satu Mare, cei doi temerari și-au continuat drumul încrezători și plini de optimism, până la destinația finală: Oimiakon, polul mondial al frigului.

Aventura soților Bertici prin condițiile extreme din Siberia a fost amplu documentată prin intermediul vlog-urilor publicate pe canalul de Youtube de către Attila, și pe Facebook.

Soții Kinga și Attila Bertici au ajuns în satul cu 590 de locuitori (Oimiakon), în dimineața zilei de 9 ianuarie 2020, după ce ultimele sute de kilometri au pus la grea încercare atât Dacia Duster, cât și pe cei doi temerari care au opus rezistență temperaturilor de – 49 de grade Celsius, în condițiile în care specialiștii afirmă că la – 20 de grade, nările îngheață și aerul rece este greu de respirat, iar la – 35 orice parte a corpului expusă amorțește instant, iar degerăturile sunt un pericol constant.

Din declarațiile lor, pe tot parcursul drumului până la Oimiakon, cei doi temerari au avut parte de momente deosebite care le-au marcat viața. Au cunoscut oameni extraordinari care le-au oferit ajutorul lor necondiționat (Galina, Serghei, domnul Sașa, Victor, Danil etc.), promițându-și unii altora prietenie pe viață; au cunoscut locuri, culturi și tradiții impresionante; au admirat peisaje cum doar în documentare mai pot fi văzute, întinderi largi de gheață, panorame arctice impresionante, unde de jur împrejur era doar natură pură și totul părea desprins din cărțile de povești. În acel capăt de lume, izolat, însingurat, soții Kinga și Attila Bertici au învăţat să privească altfel natura. Asemenea experienţe nu ţi le poţi imagina. Cu siguranţă, trebuie să le trăieşti.

Siberia nu a fost aleasă la întâmplare de soții Bertici pentru a fi parcursă pe timp de iarnă. Traseul prin înghețata Siberie, pe „Drumul Oaselor” (construit de prizonieri ai Gulagului, dintre care mulți au murit în acest proces) și traversarea râurilor înghețate până la Oimiakon, prin Yakutsk, unde iernile sunt extreme, chiar și după standardele Siberiei, este un omagiu adus bunicului lui Attila, care a fost deportat în anii ’40 în Siberia, de unde s-a întors acasă pe jos.

Rusia este faimosă pentru zone izolate și foarte geroase. Dintre acestea, însă, Yakutsk iese învingătoare în orice top. Este capitala Republicii Sakha sau Yakutia, care se întinde pe mai bine de 1 milion de mile pătrate. Chiar și așa, republica este casă pentru mai puțin de 1 milion de oameni. Localnicii glumesc și spun că sunt suficiente lacuri și râuri în zonă pentru fiecare locuitor în parte. Legenda spune că zeitatea care a creat lumea a zburat în jurul Pământului și a împărțit bogății. Când a ajuns însă în Yakutia, i s-a făcut atât de frig încât mâinile i-au amorțit și a scăpat totul.

Cei doi temerari români vor porni spre casă, la Satu-Mare, vineri, 10 ianuarie 2020, pe un alt traseu. O defecțiune tehnică și pe acest traseu înseamnă moarte sigură. Actorul Ewan McGregor a încercat să-l parcurgă, fără succes, în lunile mai prietenoase, pentru documentarul „Long Way Round”.

Trebuie precizat că această expediție nu este sponsorizată de Automobile Dacia. Soții Kinga și Attila Bertici au cumpărat Dacia Duster în leasing de la dealerul Dacia din Satu Mare și doresc să o folosească cel puțin cinci ani, timp în care, să participe la alte noi expediții.

A consemnat: Mircea Fluieraș, redactor Occidentul Românesc – Spania.
Sursa documentare și foto: Hello Siberia Expedition, Facebook