Preşedintele Iohannis, laureat al premiului „Otto cel Mare” din Germania

Preşedintele Klaus Iohannis a fost decernat, la Magdeburg (Germania), cu premiul „Otto cel Mare” („Kaiser-Otto-Preis 2020”), pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”.

În discursul susținut după primirea premiului, președintele Iohannis a afirmat că actuala criză cu care se confruntă omenirea „a arătat că suntem interdependenţi nu numai în interiorul Uniunii, dar şi în raport cu mediul global”.

Șeful statului s-a declarat „ferm convins că o Uniune puternică – atât intern, cât şi pe plan global – va continua să aducă bunăstare și securitate cetățenilor săi, va continua să inoveze, să facă față provocărilor tehnologice și să gestioneze crize majore, să fie un actor economic competitiv, precum și un model de democrație și valori”.

„România şi Germania, ca state ferm dedicate procesului de integrare europeană, sunt parteneri naturali în acest demers”, a mai spus Klaus Iohannis.

Premiul constă într-o plachetă lucrată de către unul dintre cei mai renumiți realizatori de medalii din lume, profesorul Bernd Göbel.

Medalia, cuprinzând pe avers portretul laureatului, iar pe revers unul dintre sigiliile Împăratului Otto cel Mare, a fost înmânată Președintelui României de către Primarul general al orașului Magdeburg, domnul Lutz Trűmper, în calitate de gazdă a evenimentului.

Evocând meritele președintelui României, șeful diplomației germane, Heiko Maas, în discursul Laudatio rostit cu acest prilej, a arătat: „Ca primar al Sibiului sau ca președinte al țării dumneavoastră și reprezentant ferm al Europei, premisa acțiunilor dumneavoastră a fost întotdeauna că dezvoltarea și prosperitatea României sunt indisolubil legate de dezvoltarea și prosperitatea Europei”.

În încheierea intervenției sale, ministrul federal de Externe l-a felicitat pe președintele României, arătând că „Astăzi ne exprimăm mulțumirea, acordând Premiul Kaiser Otto al orașului Magdeburg unui laureat demn, unui mare european și unui prieten apropiat al țării noastre: Președintele Klaus Iohannis”.