Preşedintele Cataloniei solicită Madridului autorizarea unui referendum pentru independenţă

18

spania__steag_spania_33283500

Preşedintele Cataloniei, Artur Mas, a cerut luni Guvernului central spaniol să autorizeze organizarea unui referendum privind independenţa acestei regiuni din nord-estul Spaniei, în 2014.

„Profit de acest mesaj cu ocazia sfârşitului anului pentru a-i cere statului să ne lase să votăm, să audă vocea poporului catalan şi să nu ridice ziduri pentru a-l înăbuşi”, a declarat Mas, într-un mesaj pentru un post de televiziune.

Mas, care face parte din coaliţia conservatoare Convergenţă şi Uniune (CiU), a anunţat pe 12 decembrie că a ajuns la un acord cu alte trei forţe catalane, conduse de republicanii din Stânga republicană a Cataloniei (ERC), privind organizarea unui referendum pentru independenţă, la 9 noiembrie 2014.

Cele două întrebări ale referendumului sunt: „Doriţi să existe statul Catalonia? şi Doriţi ca acest stat să fie independent?”.

Totuşi, după acest anunţ şefului Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, s-a arătat a fi greu de convins: consultarea „nu va avea loc”, a declarat el, afirmând că aceasta ar fi contrară prevederilor Constituţiei.

O altă regiune europeană, Scoţia, a reuşit să ajungă la un acord cu premierul britanic David Cameron privind organizarea unui referendum, în septembrie 2014.

„Poporul catalan preferă să se autoguverneze, decât să fie guvernat şi vrea să facă acest lucru într-o Europă mai unită, mai puternică şi mai federală”, a adăugat Mas în mesajul său.

Mândră de tradiţiile sale, Catalonia, cu o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de locuitori, cunoaşte o puternică orientare naţionalistă, alimentată de o criză economică care a accentuat tensiunile politice.

Potrivit ultimului sondaj al Centrului pentru Studii de Opinie din Catalonia, aproximativ 48,5 la sută dintre respondenţi consideră că regiunea trebuie să devină un stat independent, 21,3 la sută susţin crearea unei federaţii cu Spania, iar 18,6 la sută doresc menţinerea situaţiei din prezent.