Ediția I – Premiile de Excelență „Mihai Eminescu” 2016

119

grp8

Premiile de Excelență „Mihai Eminescu”2016 – Gala de premiere

Ediția I a Campaniei de promovare a valorilor româneşti din străinătate „Noi susţinem Excelența!”, lansată în luna ianuarie 2015 de către publicația în limba română „Occidentul Românesc”, s-a încheiat. Acțiunea s-a desfășurat pe trei etape distincte pe parcursul întregului an 2015 și, s-a finalizat printr-o Gală de premiere.

Scopul evenimentului

Gala de premiere a Campaniei „Noi susținem Excelența!” – Ediția I s-a desfășurat în perioada 15 – 17 ianuarie 2016, în Benidorm, Provincia Alicante din Spania. În cadrul acestei acțiuni culturale au fost premiați: români de succes din diverse domenii de activitate; câștigătorii Concursului de proză scurtă și poezie; profesori de la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Spania care s-au implicat în acțiunea de promovare a limbii române; cei mai de seamă colaboratori voluntari ai publicației „Occidentul Românesc”.

Cu ocazia Galei de premiere s-a marcat: realizările comunității românești din Peninsula Iberică; peste 5 ani de prezență neîntreruptă a publicației „Occidentul Românesc” în comunitățile românești din Spania și Insulele Baleare; legăturile culturale, sociale și economice dintre Spania și România; 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu; Ziua Culturii Naționale a României.

Premierea laureaților pe etapele de desfășurare a Campaniei „Noi susţinem Excelența!”

Etapa I – Promovarea românilor (15 ianuarie 2015 –15 ianuarie 2016) care prin pasiune şi dăruire fac performanţă în țările lor de adopție

Am dorit să ne implicăm în promovarea celor care excelează în domeniile lor de activitate pentru că mass-media românească vorbeşte prea puţin despre românii de succes din străinătate – de la mici întreprinzători, simpli muncitori apreciați de cei pentru care lucrează, la cercetători, specialiști, avocați, profesori, medici, scriitori, jurnaliști, pictori, sportivi, oameni de afaceri etc. și, despre eforturile și sacrificiile lor.

SPORT

MIHAI ȘUBĂ – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de excepție în șah

Campion național, european și mondial la veterani, unul dintre cei mai profesioniști șahiști români ai tuturor timpurilor. Maestrul Mihai Șubă s-a născut în București în anul 1947 și, a jucat șah pentru Universitatea București ani de zile. Pentru rezultatele sale de excepție, Federaţia Internaţională de Şah i-a oferit titlul de Maestru Internaţional în anul 1975 şi distincţia de Mare Maestru Internaţional în 1978. Mihai Șubă a câştigat campionatul naţional de şah în 1980, 1981 şi 1985 și s-a clasat pe primul loc la turneele care au avut loc la Dortmund (Germania) în 1983, la Praga în 1985 şi la Timişoara în anul 1987, clasându-se între primii 12 candidați din lume la titlul de campion mondial la șah. Din anul 1993, fostul campion național al României trăiește în Spania unde se bucură de aprecierea spaniolilor și a cetățenilor din orașul de la poalele coastei Sierra Helada, Alfaz del Pi, locul unde maestru Mihai Șubă s-a stabilit de ani de zile. La cei aproape 68 de ani, maestrul Șubă predă ore de șah și este încă prezent la masa de joc, continuând să participe și, să câștige la turneele și campionatele de șah pentru veterani din Spania și din alte zone ale lumii. În semn de respect și considerație, primăria din Alfaz del Pi i-a oferit maestrului Mihai Șubă un spațiu, unde, săptămânal, copii, adolescenți și adulți de diferite vârste din zonă, au posibilitatea să învețe de la maestrul Șubă tainele șahului, acest sport al minții, care, conform campioanei Susan Polgar „Dezvoltă claritatea mentală, stabilitatea şi chiar starea de sănătate…”

SUBA [640x480]FOTO: Mihai Șubă

GHEORGHE CRAIOVEANU – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate sportivă

Gheorghe Craioveanu, cunoscut și ca, Gică Craioveanu, a jucat 11 ani din 18 în Spania, reprezentând trei echipe cu care a adunat 330 de meciuri și 70 de goluri, în primele două eșaloane. A jucat la Real Sociedad, Villarreal şi Getafe. În prezent, este comentator sportiv, analist al postului TV La Sexta, al postului de radio Onda Cero și, imaginea DIGI ROMÂNIA. Trăiește alături de familia sa, în Castellón de la Plana (Comunitatea Valenciană) din Spania.

AVOCATURĂ

ALEXANDRU GEORGE LAZĂR – Premiul de Excelență în avocatura de business

Este unul dintre românii care fac cinste țării noastre în Spania. Absolvent Magna cum laude la 13 materii în cadrul Universității din Granada este partener al firmei de avocatură IntLaw din Barcelona, specializată în consultanță în Business Law și Drept Internațional. A absolvit în 2009 Masteratul în Drept Internațional din cadrul Institutului Superior de Drept și Economie din Barcelona, urmat de un al doilea Masteral în Drept Internațional, Comerț Exterior și Relații Internaționale. În prezent este doctorand în programul Fundamentele Dreptului Economic și al Companiilor în cadrul ESADE Barcelona. În plus, este profesor în cadrul cursurilor de formare organizate de către Baroul din Barcelona pentru avocații Baroului și predă la Universidad Pompeu Fabra.

ALEX LAZAR [640x480]

FOTO: Alexandru George Lazăr – Barcelona

Cabinetul de Avocatură RADU & SANCHEZ ABOGADOS din Alicante (Comunitatea Valenciană) Spania – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de avocatură în Spania

RADU CALUGARU [640x480]

FOTO: Constantin Radu Călugăru – Alicante

Cabinetul de Avocatură„SARBU ABOGADOS” – MADRID – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de avocatură în Spania

MARIUS SARBU [640x480]

FOTO: Marius Sârbu – Madrid

ARTĂ ȘI CREAȚIE

TINA OLARI (Barcelona) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de artă și design vestimentar

Este un nume de succes în lumea modei internaționale. Creațiile vestimentare în stil aristocrat ale designerului Tina Olari din Bistrița, continuă să cucerească femeile din străinătate. Croiala executată special pentru formele feminine, fără tipar, direct pe material, sunt doar câteva detalii care au transformat creațiile designerului bistrițean în obiecte vestimentare unice şi foarte valoroase. Stabilită în Barcelona – capitala Cataloniei, unde și-a deschis un shorwoom -, Tina Olari se bucură în continuare de succes. Prestigioasa revistă de modă spaniolă Novias España i-a dedicat în 2015 creatoarei românce patru pagini în care au fost prezentate diverse creații semnate de Tina, iar cu Nicolas Prieto, cunoscutul designer spaniol în materie de haine de blană, a realizat o colaborare de succes. Miss World 2015 (Mireia Lalaguna) a purtat creațiile designerului român Tina Olari la competiția care s-a desfășurat în Sanya (China), în perioada 21 noiembrie – 20 decembrie 2015.

TINA OLARI [640x480]

FOTO: Tina Olari – Barcelona

MUZICĂ

NICU COVACI (Moraira – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate muzicală

Pictor, grafician și muzician român, absolvent al Academiei de Arte Plastice din Timișoara este cunoscut ca fondator și lider al celei mai bune formații de muzică rock din România, trupa Phoenix. Considerat ca fiind unul dintre cei mai buni chitariști rock din România generației sale, a activat timp de aproape două decenii în Germania de Vest ca artist, profesor și docent universitar.

Fidel mottoului păsării Phoenix, menite să renască în repetate rânduri din propria cenușă, Nicu Covaci a menținut în viață legendara formație rock, continuând să susțină concerte, în componențe diferite, pe scene din țară și străinătate. Lista realizărilor trupei Phoenix posedă mai multe repere și apariții după și, nu înainte de plecarea băieților din țară. Nicu Covaci a compus peste 300 de piese originale. Locuiește de peste 24 de ani, pe litoralul spaniol al Mediteranei, în Moraira – Costa Blanca (Spania).

COVACI [640x480]

FOTO: Pușa Roth și Nicu Covaci

MARIANA ABĂCIOAIE (Las Palmas de Gran Canaria) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate muzicală

MARIANA ABACIOAE [800x600]

Începe studiul viorii la vârsta de 6 ani la Liceul de muzică numărul 1 din București, iar în 1977 intră la Conservatorul Ciprian Porumbescu. De la o vârstă foarte fragedă începe activitatea concertistică în formă de recitaluri și concerte cu diverse orchestre din România, câștigând inclusiv premii la nivel național. Din anul 1982 este Concert Maestru în Orchestra Filarmonică din Gran Canaria, iar din 1984 Profesoară de vioară la Conservatorul Superior de Muzică din Canarias. Studenții ei sunt astăzi membrii în importante orchestre din lume. A cântat de multe ori ca solistă,ducând mai departe faima școlii românești de vioară. Datorită rezultatelor obținute la nivel concertistic și pedagogic, în 2008 este numită Cetățean de Onoare al orașului Las Palmas.

MIHNEA IGNAT (Alicante – Spania) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate muzicală

MIHNEA IGNAT [800x600]

Născut la Craiova în 1980, Mihnea Ignat este dirijor principal şi director artistic al orchestrei filarmonice a Universităţii din Alicante (Spania) din anul 2005 şi profesor de muzică de cameră în cadrul aceleiaşi instituţii.

În stagiunea 2009-2010 a ocupat concomitent şi poziţia de dirijor asociat al orchestrei simfonice naţionale a Republicii Dominicane. Începând din februarie 2010 lucrează ca asistent al celebrului dirijor rus Dmitri Kitaienko, iar din octombrie 2012 este şi asistent al maestrului Jesús López Cobos.

A absolvit secţiile de dirijat şi compoziţie ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, urmând în continuare cursul de masterat în stilistică dirijorală ale aceleaşi universităţi, cu Horia Andreescu. De asemenea a participat activ la numeroase masterclass-uri, unul dintre cele mai importante fiind cel din cadrul Academiei de Vară Prag-Wien-Budapest, pentru care a primit o bursă de participare din partea Universităţii de Muzică şi Arte Plastice din Viena.

În octombrie 2010 a câştigat Premiul Special al Filarmonicii Toscanini, în cadrul celei de a IX-a ediţii a Concursului Internaţional A.Toscanini de la Parma, Italia. A fost premiat de asemenea în cadrul concursurilor organizate de RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda), Orquesta Sinfónica de Bilbao (Spania), Orquesta de Córdoba (Spania).

PROMOVAREA  TURISTICĂ A ROMÂNIEI

SIMION GIURCĂ (Viena – Austria) – Premiul de Excelență pentru promovarea turistică de excepție a României în Austria

simion giurca [800x600]

Revista austriacă „Faktum”, publicaţie care se distribuie tuturor firmelor de turism şi business travel din cadrul marilor companii austriece, a publicat un clasament al profesioniştilor care se ocupă de promovare şi marketing în turismul naţional. Simion Giurcă, şeful Biroului de promovare şi informare turistică al României din Viena se află pe locul 27 în topul oamenilor de turism din Austria. Mai mult decât atât, acesta a fost clasat şi pe locul 1 dintre cele 38 de birouri naţionale de turism active în Austria, obţinând nu mai puţin de 282 de puncte. Juriul a fost format din 16 specialişti şi trei redactori ai editurii Mucha, care au avut de ales din peste 200 de candidaţi.

Camera de Comerț Româno-Spaniolă din Catalonia – Premiul de Excelență pentru promovarea României în Spania

JURNALISM

CIPRIAN BĂLȚOIU (Madrid) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate jurnalistică

Cel mai profesionist jurnalist român din Spania. A debutat în 1993 ca reporter la radio local Cinemar din Baia-Mare, apoi la postul tv al aceleiași companii. Un accident aviatic al unui avion Tarom în Baia-Mare a însemnat începutul colaborării cu BBC. În 1995 urmează cursurile Școlii de Jurnalism  a Universității Columbia  din Missouri / USA. La întoarcere în România demisionează de la Cinemar și acceptă postul de reporter la Radio Contact Baia-Mare, unde ocupă apoi, funcția de director. În 1997 ajunge la București ca reporter în cadrul secției de limba română a BBC.

Realizează reportaje sociale, politice dar și de război, fiind plecat de câteva ori în Afganistan și Irak. După BBC continuă activitatea la Național TV, reporter politic și corespondent la Palatul Cotroceni, ajungând director la canalului de știri  N24 și apoi reporter la știrile ProTv.

Prin concurs, ocupă în cadrul TVR, pentru o perioadă de patru ani, un post de reporter și corespondent la Cotroceni. În 2008 este numit secretar în cadrul Ambasadei României în Spania și apoi viceconsul pentru trei ani, în cadrul Consulatului Român la Madrid. De aproape patru ani este corespondent Digi24 și DigiSport în Spania.

CIPRIAN BALTOIU [640x480]

FOTO: Ciprian Bălțoiu – Madrid

SORIN CEHAN (Italia) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate jurnalistică

Este stabilit în Italia, iar ca jurnalist în străinătate a debutat în anul 2002. Director editorial la patru publicații în limba română, din Italia, Marea Britanie și Germania (Gazeta Românească și Ziarul Românesc Italia, Ziarul Românesc UK, Ziarul Românesc Germania, print și online). Din 2015 este și președintele Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP).

SORIN [640x480]

FOTO: Sorin Cehan și Dan Caragea

ANDI RĂDIU – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate jurnalistică

Redactor – colaborator Gazeta Românească – săptămânal de limba română din Italia; 2007 – 2015 GAZETA ROMÂNEASCĂ – ITALIA – publicație print și online (www.gazetaromaneasca.com); Redactor – colaborator Ziarul Românesc Italia – săptămânal de limba română din Italia, Ziarul Românesc Weekly – săptămânal de limba română din Marea Britanie, Ziarul Românesc Germania – bilunar de limba română din Germania; (2007-2015); 2007 – 2015 ZIARUL ROMÂNESC – ITALIA – publicație print; 2008 – 2015 ZIARUL ROMÂNESC WEEKLY – pubicație print; 2014 – 2015 ZIARUL ROMÂNESC GERMANIA – pubicație print și online (www.ziarulromanesc.de); Redactor – colaborator Evenimentul Zilei – cotidian național România (2009 -2010); Redactor – colaborator Adevărul – cotidian național România (2010); Redactor șef Millenium (2011) – publicație bilunară cu distribuție în mai multe țări din Europa; Redactor Șef Marche-România (2012) – publicație lunară a românilor din regiunea Marche-Italia; Coordonatorul revistei Infocamera – publicație lunară a camerei de Comerț și Indistrie a României în Italia (2014 – 2015).

ANDI [640x480]

FOTO: Andi Rădiu – Italia

MEDICI ROMÂNI DE SUCCES ÎN SPANIA

ALINA DUNCA (Castellón de la Plana) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate medicală desfășurată în Spania

CLAUDIU GHERMAN (Alfaz del Pi – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate medicală desfășurată în Spania

CRISTIAN RIZEA (Madrid) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate medicală desfășurată în Spania

MAGDALENA ROTH (Palma de Mallorca – Insulele Baleare) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate medicală desfășurată în Spania

PROFESORI, CERCETĂTORI, SPECIALIȘTI

MARIA SIMONA DRĂGAN – Calatayud (Provincia Zaragoza) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate în Comunitatea Aragón – Spania

COLONEL FLORIN JAN GANEA – Pitești (România) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate militară

Născut la 27 decembrie 1968; Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Tancuri din Pitești, în 1990; Absolvent al Cursului Avansat pentru ofițeri de tancuri, Fort-Knox, Kentucky, USA, 1996; Licențiat în drept la Academia de Poliție București, 1997; Consilier juridic al misiunii ALBA, Albania, 1997; Ofițer de stat major în Comandamentul Multinațional NORD, Bosnia-Herțegovina, 1998; Comandant al Centrului de Pregătire a Subofițerilor, Pitești, constituit cu sprijinul Corpului Infanteriei Marine a SUA, 1999-2001; Membru al misiunii OSCE în Macedonia, 2001-2003; Observator ONU în RD Congo, 2004-2005; Șef al biroului evaluare forțe terestre, Comandamentul NATO din Madrid, Spania, 2007-2010; A susținut teza de doctorat în noiembrie 2016, cu o temă referitoare la evaluarea unităților terestre destinate Forței de Răspuns a NATO; În prezent lucrează în Departamentul pentru politica de apărare și planificare, din cadrul Ministerului Apărării Naționale; Este căsătorit cu dr. Daniela Ganea și are doi copii.

DSC_2577 [1280x768] [800x600]

FOTO: Colonel Jan Florin Ganea – Pitești

CĂTĂLINA ILIESCU GHEORGHIU – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate universitară în Spania

Născută în București în 1966; Licențiată în Limbi Străine (spaniolă-engleză) la Universitatea din Bucureşti (1989); Doctor în Filologie Engleză (2002) Universitatea din Alicante), este Conferenţiar la Catedra de Traductologie şi director al Cursurilor de Vara „Rafael Altamira” la UA, precum şi preşedinta Asociaţiei culturale ARIPI (www.aripi.es) din 2005. A beneficiat de stagii de formare (Univ. Heriot-Watt din Edinburgh) și cercetare (Univ. din Manchester). A introdus limba română ca limbă de profil la Licenţa de Traducere şi Interpretariat (2004) la Univ. Alicante şi în colaborare cu ILR, a introdus primele probe oficiale în străinătate pentru obţinerea atestatului de cunoştinţe de română “ACLro” (2005). Este traducător autorizat de Ministerul Afacerilor Externe din Spania (1995) şi interpret de conferinţe, precum şi translator oficial în Vizitele de Stat ale Preşedinţilor Basescu şi Iohannis, precum și la întrevederile Premierului Tăriceanu, Premierului Republicii Moldova, Andrei Stratan, sau ale diferitelor Comisii Parlamentare. A condus proiectele: Univer-ciudades: Traducción, Lenguas e Internacionalización (2008, UA – UNITER); MINORITIES INTEGRATION AND INTERCULTURAL COMMUNICATION EUROPEAN INTENSIVE PROGRAMME (2002-2005, EU); ARCA: Autores Rumanos Contemporáneos en Alicante (colaborare ICR -UA 2004-2005), TEATRICUENTOS – TEATRO INFANTIL INTEGRADOR (colaborare UA, UNITER, Teatrul „Al. Davila”); DOS EXTREMOS DE LATINIDAD: (UA- UNITER, 2003) iar cu finanţare DPRRP a coordonat proiectul TRAUTOROM, având ca rezultat primul motor de traducere automată română-spaniolă (2006/2008). A publicat volumele: „Introducción a la Interpretación. La Modalidad Consecutiva” (2001) / “Introducere în interpretare. Modalitatea consecutivă” (2006) şi “Traducerea textului dramatic” (2009) şi a coordonat volumele: “Duplicidad comunicativa y complicidad creadora en la traducción del teatro”(2005); Special Issue “Lost in Interpretation. Intercultural Matters to approach integration of migrating minorities”. LAIC Vol. 7:1. (2007); “Teatru cu voce de femeie / Teatro con voz de mujer” (vol. bilingv, 2008); “Las univer-ciudades del siglo XXI: Traducción y globalización” (2009); “El papel de la traducción en el discurso de la rumanidad desde una perspectiva diaspórica” (2010) şi “Traducción y (A)Culturación en la Era Global” (2012) şi UNIVERSE-CITIES AS PROBLEMATIC GLOBAL VILLAGES junto a Jose Lambert (2014).

Din activitatea sa ca traducător fac parte romanul Chitaristul (El Guitarrista) de Luis Landero, Editura All (2012), Antologia de poezie românească MINIATURAS DE TIEMPOS VENIDEROS, Vaso Roto, (2013), precum şi versiunea spaniolă a volumului „Faceți cunostință cu limba română” de M. Avram și M. Sala (2013), Antologia de poezie Dinu Flamand PE SFOARA DE RUFE (Linteo, 2012), Antologia de poezie UN COPAC DE SUNETE (Eikon, 2010), Aforisme de Valeriu Butulescu (ECU 2012), Jazografii de îmblânzit saxofoniste de Virgil Mihaiu (Genio Maligno 2014), Cu uşile întredeschise de Gilda Vâlcan (Onada, 2014), grupajele de poezii de Valmore Muñoz Arteaga şi de Natalia Carbajosa (revista on-lineTerranova – Canada, 2005, 2006) şi selecţia din José Luis Zerón (Caiete Internaţionale de Poezie 2:2001), diferite selecţii pentru Revista Steaua (Cluj), precum şi spectacolele de teatru: Minim.mal Show de Sergi Belbel. (2005, proiect UA – UNITER coordonat împreună cu Ion Caramitru); Manole sau darul de a iubi (2007, Proiect cu ICR Madrid); Punguța cu doi bani (2012, Proiect cu ICR Madrid); Capra cu trei iezi (2013) – proiect al Teatrului „Luceafarul” din Iaşi. Pentru Muzeul Literaturii Române din Iaşi a tradus: Fata moşului şi fata babei de Ion Creangă, Făt Frumos din Lacrimă şi Luceafărul de Mihai Eminescu.

DSC_2578 [1280x768] [800x600]

FOTO: Profesor Cătălina Gheorghiu – Alicante

SILVIA MARCU (Madrid) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de cercetare în Spania

NETI MIHALEA (București) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate în industria alimentară în Spania

AFACERI DE SUCCES

„CARMANGERIA ROMÂNEASCĂ” – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate industrială și comercială în Spania

Fabrica de mezeluri cu brandul „CARMANGERIA ROMÂNEASCĂ” este realizată după cele mai înalte standarde europene și este cea mai mare fabrică de mezeluri tradiționale din comunitățile românești din străinătate. Aparține familiei Dana și Martin Mezin din Zaragoza. Produsele „Carmangeria Românească” ajung pe masa românilor prin magazinele proprii deschise în diverse zone ale Spaniei, fiind foarte de apreciate și de către spanioli.

16-6

FOTO: Reprezentant „CARMANGERIA ROMÂNEASCĂ” – ZARAGOZA

FIRMA DE TRANSPORT COLETE „NELU BÂRSAN” – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de coletărie România-Spania

Primul român care a ajuns patron în Spania este renumitul om de afaceri Nelu Bârsan din Alcalá de Henares (Madrid). În anul 1998 a demarat prima sa afacere, bazată pe multă responsabilitate, seriozitate și muncă: transport de colete, Spania – România și retur pentru românii din Peninsula Iberică. Firma de transport colete „Nelu Bârsan” este cea mai importantă și mai cunoscută în acest domeniu de activitate, în comunitățile de români din Regatul Spaniei și nu numai.

BARSAN [640x480]

FOTO: Reprezentant FIRMA DE TRANSPORT COLETE „NELU BÂRSAN”

MICI ÎNTREPRINZĂTORI

DORU ROȘU – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Catalonia

Cel mai cunoscut întreprinzător din Catalunia este Doru Roşu din Barcelona, care administrează cu mult succes MERCATROM – Produse tradiționale cu specific românesc și magazinul de reprezentanță Gerovital în Spania în parteneriat cu „Farmec” Cluj.

DORU ROSU [640x480]

FOTO: Doru Roșu – Barcelona

COFETĂRIA „AMANDINA” (Coslada – Madrid) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Comunitatea Madrid

Cofetăria Amandina transformă momentul dulcelui într-un adevărat spectacol, fie că este o onomastică, un botez, o aniversare, logodnă, nuntă sau cocktail. Produse din ingrediente proaspete, combinate cu mult talent, oferă românilor din Comunitatea Madrid cele mai gustoase și mai elegante torturi de nuntă, prăjituri de casă, cozonaci și produse de patiserie prin grija neobosită a doamnei Eugenia Dondonel – proprietar al acestei cofetării renumită în comunitatea Madrid.

EUGENIA [640x480]

FOTO: Eugenia Dondonel – Madrid

RESTAURANTUL „TRANSILVANIA” (ALBIR – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Albir

DSC_2519 [1280x768] [800x600]

FOTO: Marin Tentea – Albir

RESTAURANTUL „TAVERNA DEL PORT”(CALPE – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Calpe

TAVERNA [640x480]

FOTO: Ersilia Constantin – Calpe

RESTAURANTUL „DRACULA” (CALPE – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate comercială în Calpe

DRACULA [640x480]

FOTO: Florina Mohanu – Calpe

LUCIAN PIRICZ (MADRID) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate turistică

GHEORGHE COSMA (HUELVA – SEVILLA) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate turistică

TITIANA MIHAELA MOISA – Premiul de Excelență pentru promovarea turistică a României în Spania

MIHAELA [640x480]

FOTO: Tatiana Mihaela Moisa – Villajoyosa

PĂSTRAREA OBICEIURILOR ȘI TRADIȚIILOR ÎN AFARA ROMÂNIEI

Asociația „Alma Rumana – Suflet Românesc” (Valencia – Comunitatea Valenciană) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de voluntariat

Păstrarea obiceiurilor, a portului popular și al tradițiilor românești în Valencia.

ALMA RUMANA [640x480]

FOTO: Mariana Lovaszi și Dan Iacob – Valencia

Asociația pentru „Difuzarea Culturii Românești” din Parets del Vallès – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de voluntariat

Păstrarea culturii, a obiceiurilor, portului popular și al tradițiilor românești în Catalonia.

STELA [640x480]

FOTO: Stela Vidrașcu – Barcelona

Asociația „Mihai Eminescu” (VIENA – AUSTRIA) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate culturală de excepție și voluntariat în Austria

Asociația „Mihai Eminescu” Viena – Un real și de mare valoare promotor al culturii românești în Austria.

LAURA HANT [640x480]

FOTO: Laura Hant – Austria

Asociaţia Română din Comunitatea Valenciană „Ulpia Traiana” (Benidorm) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de voluntariat

Păstrarea obiceiurilor, a portului popular și al tradițiilor românești în Benidorm.

MARIAN APOSTOL [640x480]

FOTO: Marian Apostol – Benidorm

Etapa II – Concurs de poezie și proză scurtă (15 ianuarie–15 august 2015)

Deschis românilor din ţară şi străinătate, cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, concursul a stârnit un interes de excepţie în rândul cititorilor „Occidentului Românesc”: tineri, foarte tineri, adulţi de vârsta a doua sau a treia, români din toate colţurile României, dar şi din toate colţurile lumii, au trimis sute de materiale pentru acest eveniment. În total, au fost recepţionate 637 de materiale până la data de 15 mai 2015, la miezul nopţii, data limită până la care puteau fi acceptate înscrierile. În ediţia „Occidentul Românesc” din luna iulie s-au publicat numele autorilor ale căror lucrări au rămas în etapa finală, iar în ediția din august am făcut cunoştinţă cu câştigătorii.

PREMIANȚII – CONCURS PROZĂ SCURTĂ

CARMEN IONELA SÂRBU (București) – Premiul I

FLORENTINA DALIAN (Slobozia – Județul Ialomița) – Premiul II

FLORENTINA [640x480]

FOTO: Florentina Loredana Dalian – Slobozia

LICĂ BARBU (Brăila) – Premiul III

LICA BARBU [640x480]

FOTO: Lică Barbu – Brăila

ISABEL VINTILĂ (Suceava) – Mențiune I

VASILE DUMITRU (Cugir – Județul Alba) – Mențiune II

MIRCEA TECULESCU (Câmpina – Județul Prahova) – Mențiune III

DSC_2478 [1280x768] [800x600]

FOTO: Mircea Teculescu – Câmpina

PREMIANȚII – CONCURS DE POEZIE

VALERIA MOROȘAN (Vatra Dornei – Suceava) – Premiul I

VASILE PINTILIE (Piatra Neamț – Județul Neamț) – Premiul II

LIDIA BATALI (București) – Premiul III

25 [1280x768] [800x600]

FOTO: Lidia Batali – București

CERASELA BUNDA (București) – Mențiune I

MARILENA PERIJOC (Giurgiu) – Mențiune II

MARIAN GHEORGHE NEGUȚU (Ploiești – Județul Prahova) – Mențiune III

III – Acţiunea de promovare a limbii române (15 ianuarie 2015 – nelimitat)

Prin această acţiune am dorit să venim în ajutorul profesorilor de la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Spania cu lucrări atractive şi interesante ca lectură pentru copiii români. În paginile publicaţiei noastre există un spaţiu, Pagina Copiilor, dedicat copiilor români din Spania (şi nu numai) unde, pentru fiecare ediţie, doamna profesoară Letiția Coza donează, din scrierile sale, fragmente dedicate copiilor, respectiv, poezii şi integrame. Acest gen de colaborare nu are niciun fel de implicare financiară din partea profesorilor sau a altor persoane. A fost și este un dar în semn de preţuire şi apreciere pentru copiii şi profesorii români din Spania, din partea doamnei profesoare Letiția Coza și a echipei redacţionale „Occidentul Românesc”.

Promotori ai limbii române în Spania – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

DORINA APOSTOL – Profesor la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Benidorm și Alfaz del Pi

DORINA APOSTOL [640x480]

FOTO: Dorina Apostol – Benidorm

IONELA DOJANĂ – Profesor la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din San Pedro del Pinatar (Murcia)

IONELA DOJANA [640x480]

FOTO: Ionela Dojană – San Pedro del Pinatar (Murcia)

DIANA ISTRATE – Profesor la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Castellón de la Plana

VIOLETA GHERMAN – Profesor la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Albir și Altea

ALEXANDRA TARBĂ – Profesor la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Tarragona

ECHIPA DE VOLUNTARI OCCIDENTUL ROMÂNESC

DAN CARAGEA (Portugalia) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

Dan Caragea (născut în 1954) este critic de artă, critic de teatru, critic literar, publicist, eseist și traducător român. Este lusitanist, specialist în psihologie și lingvistică computațională.

Debutul său în critică a avut loc încă din clasa a X-a, în revista liceului „Frații Buzești” din Craiova, publicând de atunci o serie de articole și studii de specialitate în reviste din țară și din străinătate. Treptat, eseurile și studiile sale și-au lărgit tematica, îndreptându-se spre lumea artei, literaturii, psihologiei și analizei automate a discursului. A publicat, începând cu 2011, cronici de limbă în „Occidentul Românesc”.

DSC_0381 [640x480]

FOTO: Dan Caragea – Portugalia

GABRIELA CĂLUȚIU SONNENBERG (Benissa – Costa Blanca) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu OR

Născută în oraşul Tălmaciu, judeţul Sibiu. Absolventă a Facultăţii de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, cu diplomă de Doctor în Ştiinţe Economice. Activitate profesională în România: în plan didactic, în Învăţământul Superior Economic (preponderent la ASE-Bucureşti); plan publicistic (Tribuna Economică) şi managerial (Metro Rom Invest). Din anul 1998 stabilită în Spania. Debut literar la publicaţia Observatorul din Toronto în anul 2003, urmat de numeroase colaborări la reviste şi ziare pe suport de hârtie şi online: Vatra veche (pe hârtie şi online), Lunar de Cultură editat de Asociaţia „Nicolae Băciuţ”; ziarul Occidentul Românesc – ediţia de Spania; publicaţiile online ale Fundaţiei Intermundus Media şi Asociaţiei Romanilor pentru Patrimoniu (ARP); Cetatea lui Bucur (revista Sucursalei Bucureşti a Ligii Scriitorilor Români); ziarul Curtea de la Argeş. editat de Acad. Mat. George Păun; revista România Pitorească, site-ul literar Confluenţe Româneşti; revistele Agero din Stuttgart, Arcada din Nürnberg şi ARMONIA, Germania; revista Regatul Cuvântului (editată de LSR în colaborare cu Universitatea din Bucureşti); Phoenix Magazine, Arizona, Bruxeles Mission, Gândacul de Colorado şi Saltmin din USA; Pagini româneşti din Noua Zeelandă; Rexlibris și Revista Australiană din Australia, Epoch Times, Mesagerul, din Hamilton, Canada; revistele Noi Nu, Singur, Totpal Daily News, Pietrele Doamnei, Armonii Culturale şi multe altele. Interviuri la Radio România Internaţional si la TVR Cultural Bucureşti. Redactor la: Occidentul Românesc ediția de Spania, Cetatea lui Bucur – membru în colegiul redacţional, Pagini Româneşti din Noua Zeelandă – redactor corespondent, Regatul Cuvântului – redactor asociat, Revista Itaca a scriitorilor din diaspora, Dublin.

GABI [640x480]

FOTO: Gabriela Căluțiu Sonnenberg – Benissa (Costa Blanca)

COSTIN TUCHILĂ (București) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate culturală

Născut la 8 octombrie 1954, la Ploieşti. Este absolvent al Facultăţii de Limba şi Literatura Română – Universitatea din Bucureşti, specializarea limba română – limba portugheză. Din 1996 este realizator în cadrul Redacţiei Teatru și Emisiuni Scenarizate a Societăţii Române de Radiodifuziune. Este autorul mai multor volume de studii, critică literară, eseuri și proză scurtă. Scriitor, critic literar și muzical, membru al USR, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Peste 2000 de articole în presa cotidiană şi literară. Coordonatorul și realizatorul site-ului Revista teatrală Radio.

DSC_0035 [640x480]

FOTO: Costin Tuchilă – București

PUȘA ROTH (București) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate culturală și colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, specializarea limba română – limba franceză, membră a Uniunii Scriitorilor din România, secţia dramaturgie, realizator Radio România, membră a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Autoare a 16 volume însumând, teatru, critică şi istorie literară, publicistică, poveşti pentru copii etc. Debut la teatrul radiofonic dar şi pe scenă în anul 1999. 21 piese montate la TNR, dintre care 7 scenarii originale, nouă dramatizări şi cinci adaptări. Peste 1000 de articole în presa cotidiană şi literară.

PUSA [640x480]

FOTO: Pușa Roth – București

LETIȚIA COZA (Lunca – Județul Hunedoara) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

Este cea care ne oferă „bucuria lecturii”, realizând, lună de lună, pagina copiilor în publicaţia „Occidentul Românesc”. Numele de botez, Letiţia, cu vechi origini latine, pare că i-a fost predestinat, deoarece romanii denumeau astfel chiar bucuria! S-a născut în 5 martie 1951, în satul Lunca, judeţul Hunedoara, într-o casă ţărănească modestă, dar situată într-un cadru natural fermecător. A studiat în satul natal (şcoala primară), apoi în comuna Baia de Criş (şcoala generală), urmând, ulterior, cursurile Liceului „Avram Iancu” din Brad şi devenind studentă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, secţia română – italiană. În anul 1974 şi-a început cariera didactică, pe care a desfăşurat-o până la pensionare, în anul 2010. În anul 2002, a beneficiat de o bursă de specializare în limba italiană la Universitatea Eurocentres din Florenţa, Italia. Iar pentru rezultatele excelente obţinute cu elevii săi a primit, din partea statului român, diploma „Gheorghe Lazăr Clasa I” – pentru merite deosebite în activitatea la catedră şi pentru rezultate remarcabile obţinute în formarea şi educarea tinerilor. Pe lângă devotamentul cu care a format atâtea generaţii de copii, s-a remarcat prin nenumărate activităţi extracurriculare, între care înfiinţarea şi coordonarea cenaclului literar „Muguri de lumină” şi înfiinţarea şi coordonarea cercului literar „Cuore”, în limba italiană. După pensionare, s-a întors în satul natal, „la obârşie, la izvor”, vorba poetului Lucian Blaga şi, de acolo, se apropie de sufletul copiilor români de pretutindeni, propunându-le să se bucure citind versurile sale jucăuşe şi invitându-i la scris.

LETITIA [640x480]

FOTO: Letiția Jula – (Lunca – Județul Hunedoara)

CAMELIA JULA (Lunca – Județul Hunedoara) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu Occidentul Românesc

camelia jula

Jurnalistă, poetă şi artizan popular. Scrie poezie de când se ştie, la început pe pereţii casei bunicilor, unde a copilărit. A publicat două cărţi de versuri, prima la vârsta de 16 ani, după ce, la 15 ani, a câştigat premiul I al secţiunii poezie din cadrul concursului internaţional „Flores Juventutis” (Belgia). Premiantă în repetate rânduri a ediţiei naţionale a olimpiadei de limbă şi literatura română „Mihai Eminescu”, absolventă a unei clase speciale de limba engleză în liceu, urmează, iniţial, cursurile Facultăţii de Drept la Cluj-Napoca, dar se specializează, ulterior, în Jurnalism şi Comunicare, la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Babeş-Bolyai. De 15 ani, lucrează în acest domeniu, ca jurnalist, dar şi ca strateg de comunicare în mai multe agenţii de publicitate, timp de trei ani. De cinci ani, este editor şi autor în cadrul proiectului de jurnalism independent „Think Outside the Box” (gândeşte în afara cutiei), una dintre primele publicaţii independente din România. De patru ani, s-a mutat din Bucureşti în satul unde a copilărit, unde trăieşte visul rural al oricărui downshifter şi, mai nou, şi-a propus să reînvie artizanatul textil tradiţional, sperând să îl inoveze şi să îl facă cunoscut în lumea întreagă.

TUDOR PETRUȚ (California – USA) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de voluntariat în comunitățile românești din USA și colaborare de excepție cu „Occidentul Românesc”

tudor-petrut [800x600]

Actorul Tudor Petruţ, cunoscut publicului român din seria de succes „Liceenii”, trăiește de peste 25 de ani în Statele Unite, unde a devenit cunoscut publicului american în urma apariţiilor într-o serie de reclame de succes, difuzate chiar şi cu ocazia Super Bowl-ului. Tudor este nepotul cunoscutului actor Emanoil Petruţ alături de care a evoluat într-un rol secundar în filmul „Femeia din Ursa Mare”, în anul 1982. Faima în cinematografia românească a venit odată cu rolul Şerban din filmul „Liceenii”, unde a jucat alături de Ştefan Bănică Jr şi Oana Sârbu, un film care a făcut furori la vremea respectivă şi nu numai. După momentul 1989, Tudor Petruţ a lăsat România pentru „visul american” şi, a cunoscut gustul succesului în urma apariţiilor în câteva reclame unde a interpretat rolul „Peggy” o „recepţionistă” la un call center, care încearcă într-un stil total aparte, să rezolve problemele unor clienţi. Încercările lui „Peggy” creează o frustrare şi mai mare în rândul clienţilor, dar şi râsete în rândul telespectatorilor.

liceenii [800x600]

Reclama a avut mare succes şi a fost difuzată pe toate posturile principale TV din SUA, fiind o reclamă pentru compania de credit card, Discover. În paralel, Tudor Petruț este profesor la un liceu din Los Angeles, unde predă… algebra. După aproape 30 de ani de la rolul său în „Liceenii” se pare că materia predată de profesoara de matematică, Isoscel (Tamara Buciuceanu), i-a rămas bine întipărită în minte.

VAVILA POPOVICI (Carolina de Nord – USA) – Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de voluntariat și colaborare de excepție cu „Occidentul Românesc”

Vavila_Popovici-1989

Poet, prozator, eseist. Clasele primare – Alba-Iulia şi Tg. Jiu; gimnaziu – Liceul teoretic „Ecaterina Teodoroiu” din Tg. Jiu; liceul – Liceul teoretic „Unirea” din Tg. Mureş. În paralel urmează cursurile Conservatorului maghiar (Şcoala Populară de Artă), clasele Pian şi Balet. Studii superioare: Institutul Politehnic, obține diploma de Inginer. Este încadrată ca profesor suplinitor de Matematică şi Fizică la şcoala din Livezile, jud. Bacău (1957-1960), inginer la Combinatul Chimic din Borzeşti (1960-1968), ocupând funcțiile de: șef laborator secția Clorură de var; șef serviciu documentare tehnică din cadrul serviciului Tehnic; inginer principal, tehnolog secția Piloți – serviciul Cercetări. Se transferă în interes de serviciu la Combinatul Petrochimic din Piteşti în 1968, ca inginer principal, șef birou tehnic-export. Urmează cursurile de Limbă Engleză a Universităţii Populare, curs de trei ani. Se pensionează pe caz de boală prestând în continuare munca la domiciliu traduceri tehnice prin Cooperativa de traduceri, din limbile rusă şi franceză (în baza certificatului de traducător nr. 2581 eliberat de Consiliul Culturii şi Educaţiei) şi revizii tehnice în baza diplomei de inginer. Din 2008 locuiește în Raleigh, statul Carolina de Nord, SUA.

EDUARD ROTH (Palma de Mallorca – Insulele Baleare) – Premiul de Excelență pentru colaborare de excepție cu „Occidentul Românesc”

rudy roth

Doctor în Științe Politice al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, cercetător în relații internaționale și studii politice cu peste 20 de articole, cărți si publicații de specialitate apărute în jurnale de prestigiu din Europa. Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A lucrat ca reporter, redactor și realizator Radio România în perioada 1996-2009. I-au fost conferite titlurile de Master of Arts in International Relations, de către University of Kent (Marea Britanie) în anul 2008 și respectiv de Master în Administrație Publică Electronică, de către Universitatea din București în anul 2006. În anul 2002 a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale, în cadrul ASE București. A debutat ca artist grafic în anul 2008, expunând ulterior atât în România, cât și în străinătate.

Premiul de Excelență pentru întreaga activitate de colaborare cu „Occidentul Românesc”

Publicația româno-americană „Gândacul de Colorado” din Denver – Colorado/USA

http://www.gandaculdecolorado.com/

Radio Diaspora Online din Chicago – USA

http://www.radiodiasporaonline.com/

Foto diverse Gala de premiere:

grp8 [1280x768]

FOTO: RAFAEL PARASCHIV COȘARCĂ – Villajoyosa (Comunitatea Valenciană)