Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, a participat la Reuniunea Dialogului ONU pentru Migraţie şi Dezvoltare

51

1378445_321072041366178_631819099_n

1385193_321741877965861_190547721_n [640x480]

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a participat joi, 3 octombrie 2013, la New York, la deschiderea Reuniunii Dialogului ONU de Nivel Înalt pentru Migraţie şi Dezvoltare, care se derulează în marja Adunării Generale ONU. Sesiunea de deschidere a fost prezidată de Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, împreună cu Preşedintele celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale ONU, John William Ashe şi Preşedinte al Consiliului Economic şi Social – ECOSOC, Nestor Osorio. La reuniune a participat şi directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, William Lacy Swing.

Pe parcursul reuniunii la nivel înalt au fost abordate o serie de subiecte referitoare la protejarea drepturilor imigranţilor, recunoaşterea diplomelor, a certificatelor şi a calificărilor imigranţilor, eliminarea exploatării imigranţilor şi a traficului de fiinţe umane, îmbunătăţirea percepţiei publice asupra imigranţilor, integrarea fenomenului migraţiei pe agenda dezvoltării precum şi sporirea cooperării şi parteneriatelor în acest domeniu.

Pe parcursul anului 2013, tema migraţiei şi conexiunea acesteia cu politicile de dezvoltare au beneficiat de atenţie sporită din partea organizaţiilor internaţionale. Astfel, s-a stabilit că acest dialog la nivel înalt este extrem de necesar în condiţiile în care, numai anul acesta, la nivel mondial, s-au înregistrat 282 milioane de migranţi.

Una dintre concluziile reuniunilor pe tema migraţiei este faptul că acest fenomen poate aduce beneficii substanţiale în ceea ce priveşte satisfacerea cererii de pe piaţa muncii, atât în statele aflate în curs de dezvoltare cât şi în cazul economiilor mature. În acelaşi timp, fenomenul migraţiei poate avea şi consecinţe negative.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon a declarat că este necesară îmbunătăţirea percepţiei publice asupra fenomenului migraţiei, care în acest moment este una negativă, cauza fiind informaţiile insuficiente. În acelaşi timp, înaltul demnitar a declarat că trebuie echilibrată distribuţia resurselor între statele de origine şi cele de destinaţie.

În plan european, România susţine eliminarea barierelor în calea mobilităţii lucrătorilor prin eficientizarea mecanismelor pentru acordare de şanse egale tuturor cetăţenilor UE, precum şi promovarea drepturilor rezultate din cetăţenia europeană, printre care amintesc libera circulaţie, dreptul la muncă, drepturile sociale ale lucrătorilor şi ale membrilor familiilor lor”, a declarat ministrul delegat Cristian David.

Pe de altă parte, oficialul român a apreciat că „în plan global, există trei aspecte deficitare: apărarea drepturilor comunităţilor de imigranţi, utilizarea resurselor diasporei pentru dezvoltare, distribuţia echilibrată a beneficiilor dezvoltării şi coordonarea fondurilor pentru asistenţă pentru dezvoltare. Astfel, se impun măsuri concrete pentru echilibrarea distribuţiei resurselor între state de origine şi de destinaţie”.

Totodată, ministrul delegat Cristian David s-a întâlnit cu secretarul de stat adjunct pentru populaţie, refugiaţi şi migraţie, Anne C. Richard. Una dintre principalele teme de discuţie a fost interesul României pentru includerea în programul Visa Waiver. Demnitarul a reiterat importanţa cooperării bilaterale dintre SUA şi România şi a subliniat rolul pozitiv al diasporei româneşti în dezvoltarea societăţii americane, drept element cheie în facilitarea includerii în programul Visa Waiver. De asemenea, oficialul român a apreciat că diaspora românească de peste ocean s-a integrat bine în societate. În acest sens, ministrul delegat a dat exemplu unei mari companii din domeniu IT care are numeroşi cetăţeni români printre angajaţi.

La rândul său, secretarul de stat adjunct pentru populaţie, refugiaţi şi migraţie, Anne C. Richard, l-a asigurat pe ministrul delegat pentru românii de pretutindeni că va continua dialogul pentru acordarea unui răspuns cât mai rapid referitor la includerea României în programul Visa Waiver. http://www.mae.ro/node/22282