Olanda: Elevi români, medaliaţi la Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO 2013

87

Echipa liceului Tudor Vianu, compusă din olimpicii Ştefan Iov şi Alexandru Glontaru, a fost premiată cu medalia de argint la Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO 2013, dedicată tinerilor cercetători, desfăşurată în perioada 2-7 iunie 2013 în Olanda, la Middelbourg. La această competiţie, România a fost reprezentată de două licee.

“The spider is changing the game in the adhesives industry” este proiectul de cercetare care a adus medalia de argint echipei României.

Prin realizarea acestui proiect de cercetare, elevii au descoperit că păianjenul obişnuit de grădină produce o substanţă umitoare, care în viitorul apropiat poate reprezenta un revoluţionar biomaterial verde.

Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de un an, iar în cadrul acestuia elevii au cercetat adezivul conţinut în pânza păianjenilor de grădină, câteva posibile aplicaţii practice, inclusiv posibilităţile de producere industrială a acestuia, în vederea obţinerii unei soluţii care să conducă la rezolvarea unor probleme serioase de mediu.

Echipa câştigătoare a medaliei de argint a fost coordonată în desfăşurarea cercetării de şeful Departamentului Micro-Nano-Electrotehnologii din cadrul INCDIE ICPE-CA, dr. Ing. Mircea Ignat.