Oile din Palencia pornesc într-o călătorie istorică spre Madrid, urmând vechile căi de comunicație

În fiecare an, un eveniment plin de semnificație istorică are loc în Spania, pe măsură ce o turmă impresionantă de oi și capre, însoțite de ciobani și câini, începe călătoria din Palencia către Madrid. Această tradiție, care amintește de vechile timpuri, îi aduce pe păstori și animale pe „drumul” care trece prin Puerta del Sol și centrul capitalei. Această călătorie nu este doar un act simbolic, ci și o oportunitate de a celebra istoria și patrimoniul Spaniei.

Oile merinos, care au fost un secret de stat timp de secole, au jucat un rol crucial în economia țării și a imperiului. Căile de comunicație precum căile pecuare pentru animale, drumurile și potecile au servit ca autostrăzi pentru această bogăție națională. În fiecare an, organizația non-profit Transhumanța și Natura organizează acest eveniment pentru a aduce în prim-plan istoria bogată.

În plus față de aspectul istoric, acest eveniment subliniază importanța continuă a creșterii animalelor pentru familiile din interiorul Spaniei, care luptă să nu fie uitate sau depopulate. Produse tradiționale precum brânza, carnea de miel și lâna naturală sunt revalorizate, iar eforturile de prevenire a incendiilor prin defrișare au adus speranță pentru sectorul ovin și caprin.

Turma va parcurge aproximativ 30 de zile pentru a ajunge la porțile Madridului, trecând mai întâi prin localitățile din Sierra de Guadarrama și zona metropolitană de vest, pentru a face o intrare spectaculoasă în capitală.

Într-o epocă în care prețurile carburanților sunt ridicate, unii crescători de animale văd din nou în transhumanță o modalitate economică și ecologică de a-și muta turmele, evitând costurile de transport în camioane.

De-a lungul acestei călătorii, oile vor aduna semințe cu lâna lor, contribuind la dispersia biodiversității și la furnizarea unui „serviciu de ecosistem” prețios. Jesús „Suso” Garzón, un reputat naturalist spaniol estimează că de la începutul recuperării acestei mișcări tradiționale, au fost diseminate peste 188 miliarde de semințe în peisajele Spaniei și au fost produse peste 84.000 de tone de îngrășăminte pentru a hrăni câmpurile.

Cu toate provocările moderne, în Comunitatea Madridului există încă 4.000 de kilometri de căi pecuare, un patrimoniu natural valoros care, cu toate constrângerile actuale, permite turmelor să ajungă la Puerta del Sol în fiecare an.

Sursă informații și foto: Telemadrid