Grupare de traficanți de dulciuri și dispozitive de vapat cu substanțe psihoactive, descoperită în Iași: Polițist implicat printre cei 28 de reținuți

Un polițist de la Inspectoratul Județean de Poliție Iași se numără printre cele 28 de persoane reținute în dosarul care vizează o grupare de traficanți care vindea copiilor și tinerilor din toată țara dulciuri sau dispozitive de vapat care conțineau canabis sau HHC și care erau produse la o fabrică din Iași.

Acolo, anchetatorii au descoperit 40 de tone de cânepă industrială care urma să fie prelucrată pentru obținerea de substanțe psihoactive, conform DIICOT, care miercuri, 20 septembrie a venit cu noi detalii în acest caz, precizează hotnews.ro. Printre cei reținuți se numără și patronul canadian al fabricii.

DIICOT și Poliția Română au anunțat miercuri, 20 septembrie a.c., că în urma celor 121 de percheziții făcute cu o zi în urmă au fost ridicate 81.102 vape-uri, 3.237 de acadele, 1.316 cutii și pungi cu jeleuri, 169 de cutii și borcane cu prăjituri, 169 de semințe de canabis, 3.692 de recipiente diverse mărimi. De asemenea, au mai fost descoperiți și ridicați 299.333 de lei, 29.225 de euro și 9.200 de dolari.

Totodată, au fost ridicate 65 de telefoane, 23 de laptopuri, 5 kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, 2 plante de canabis, 400 de cutii, grindere, plicuri, borcane cu substanțe vegetale, 8 găleți ce conțin de aproximativ 74,2 litri de substanță lichidă, 14 găleți cu vapuri stricate, de aproximativ 149 de kilograme.

Toate aceste produse erau realizate la fabrica din județul Iași, iar la nivel național au mai fost descoperite cinci locații folosite ca depozite.

În interiorul fabricii, au fost descoperite aproximativ 40 de tone de cânepă industrială ce urma a fi prelucrată pentru obținerea de substanțe psihoactive, conform DIICOT și IGPR. Potrivit surselor citate, în această fabrică s-au investit 5.000.000 de euro, dintre care aproximativ 1,2 milioane de euro în aparatură modernă.

Un polițist, printre membrii grupării
Procurorii DIICOT Iași au reținut pentru 24 de ore, 28 de persoane implicate în aceste activități, între care un cetățean canadian, care era acționarul majoritar al fabricii. Printre reținuți se află și un agent de poliție din cadrul IPJ Iași, care ar fi fost implicat în activitatea de ambalare a substanțelor. El urmează să fie dus în instanță cu propunerea de arestare preventivă.

Poliția Română se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanță cu legea. „Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege. Susținem toate activitățile specifice procedurilor penale și avem ca deziderat funcționarea sistemului doar cu polițiști integri și profesioniști”, arată Poliția Română într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Gruparea de traficanți vindea dulciuri și dispozitive de vapat care conțineau substanțe psihoactive, inclusiv HHC. Fabrica din Iași în care se produceau aceste produse ilegale a fost descoperită în urma a numeroase percheziții. Ancheta a condus și la identificarea a 28 de firme care comercializau astfel de produse la nivel național.

Sursă informații și foto: hotnews.ro 

***

Vapatul este procesul de inhalare a vaporilor produși de un dispozitiv electronic, cunoscut sub numele de e-țigara sau dispozitiv de vapat. Acesta a devenit o alternativă populară la fumat, oferind utilizatorilor posibilitatea de a savura o varietate de arome și de a controla nivelul de nicotină pe care îl consumă. 

Substanțele care determină schimbări ale comportamentului, conștientei şi dispoziției psihice sunt denumite substanţe psihoactive.