Occidentul Românesc premiază valoarea cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în Anul Centenar al Marii Uniri

La o sută de ani de la momentul istoric al întregirii națiunii, românii își demonstrează valoarea și dincolo de granițele stabilite în anul 1918. Suntem prezenți pe mai multe continente, în culturi diferite, ne integrăm și ne adaptăm unor societăți diverse și, peste tot, ducem cu noi în suflet o parte din România care ne-a născut și educat.

Ajunsă la ediția a doua, campania de promovare a valorilor românești din străinătate „Noi susținem excelența!” lansată în luna ianuarie 2015 de către publicația independentă Occidentul Românesc își va desemna laureații în cadrul unui eveniment privat, care va avea loc la data de 26 mai în incinta Suitopía – Sol y Mar Suites Hotel, din stațiunea Calpe, provincia Alicante din Spania. Evenimentul este susținut exclusiv din donații personale, fonduri proprii și sponsorizări, fără a fi afiliat vreunui program de tip instituțional, guvernamental sau finanțat prin astfel de resurse.

Am dorit să ne implicăm în promovarea românilor care excelează în diverse domenii de activitate din patriile lor adoptive pentru că publicațiile din România vorbesc prea puțin despre astfel de români, despre eforturile depuse ori sacrificiile făcute și, mai ales, despre rezultatele muncii lor. Din cei 137 de români nominalizați pe parcursul a 22 de luni de derulare a campaniei, pe podium vor urca 23. Ei sunt câștigătorii celei de-a doua ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” și provin din Belgia, Franța, Italia, Regatul Spaniei și Statele Unite ale Americii.

Gala de premiere organizată de către Occidentul Românesc va marca încheierea celei de-a doua etape a campaniei, care, iată, coincide cu Ziua Românilor de Pretutindeni (sărbătorită în ultima duminică a lunii mai) și cu un an de mare sărbătoare pentru toți românii, indiferent unde se află. Invitata specială a galei este adolescenta soprană Laura Bretan, care va susține un scurt recital. În vârstă de 15 ani, cântăreața de operă de origine română locuiește împreună cu familia în Chicago, Illinois, SUA și s-a remarcat atât pe plan național, cât și internațional.

Laura Bretan interpretează nu doar muzică de operă, ci şi alte genuri muzicale, cum ar fi: pop, soul sau chiar jazz. După ce a făcut furori pe scena concursului „America’s Got Talent” și a câștigat ediția din 2016 a concursului „Românii au Talent”, Laura a reuşit să-i impresioneze din nou pe americani cu talentul său după ce a cântat imnul Statelor Unite la un meci de baschet din NBA.

La gala de premiere va participa și renumitul artist Nicu Covaci, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanți ai Ministerului Românilor de Pretutindeni, ai Ambasadei României în Regatul Spaniei, Consulatului Român la Castellón de la Plana, precum și autorități spaniole locale și regionale.

Prezentarea în limba română a galei va fi realizată de către Camelia Jula și Eduard Rudolf Roth. Intrarea în sala unde se desfășoară evenimentul este posibilă doar pe baza invitației trimisă de către organizator.

Redacția Occidentul Românesc