Pe data de 22 septembrie, la Madrid a avut loc o ceremonie diplomatică specială, în cadrul căreia, șase ambasadori au prezentat Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, scrisorile de acreditare după un protocol diplomatic instaurat în secolul al XVIII-lea de către regele Carlos al III-lea.
Într-o atmosferă de basm, cu regi și regine, ambasadori reprezentând Japonia, România, Grecia, Mali, Norvegia și Myanmar, în calești trase de șase cai însoțite de valeți în costume de epocă, au fost secondați pe traseul dintre Ministerul de Externe și Palatul Regal de către regimentul de gardă în ținută militară regală, spre uimirea și admirația privitorilor.
În cadrul ceremoniei diplomatice care s-a desfășurat în prezența oficialităților regale, doamna Gabriela Dancău, în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei, a prezentat Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, scrisorile de acreditare, impresionând prin decența, simplitatea și eleganța sa.
Cu această ocazie, a fost subliniat stadiul excelent al relațiilor dintre România și Spania, potențialul de dezvoltare în viitor a acestor relații, precum și interesul pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state.
Bazate pe profunde legături istorice, culturale și umane, relațiile de cooperare dintre România și Regatul Spaniei din ultimele decenii au cunoscut o evoluție remarcabilă, favorizată și de aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și NATO, procese pe care Spania le-a susținut în mod constant.
În ultimii ani, relațiile dintre România și Regatul Spaniei au cunoscut o dezvoltare constantă, inclusiv în ceea ce privește dialogul politico-diplomatic, favorizat de contactele frecvente la nivel înalt. Totodată, au avut loc numeroase întrevederi ale miniștrilor de resort din cele două țări, care au contribuit la amplificarea și diversificarea cooperării în domenii de interes prioritar pentru cele două părți, printre care agricultura, economia și comerțul, munca și afacerile sociale, justiția, afacerile interne, turismul.
Un element de importanță aparte pentru apropierea dintre cele două țări îl reprezintă comunitatea română din Spania, cea mai numeroasă dintre cele străine, veritabilă și solidă „punte de legătură” între cele două societăți. Spania a fost una dintre primele țări în care s-a implementat proiectul privind predarea cursului de limbă, cultură și civilizație românească în state membre UE (LCCR). Cetățenii români din Spania au o contribuție însemnată în dezvoltarea economiei spaniole, dar și a celei românești, fiind apreciați și respectați pentru nivelul ridicat de integrare.
Ca reflectare a acestor evoluții pozitive, cele două țări au decis, în 2013, ridicarea relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, marcând voința comună de a trece la o etapă superioară în planul relațiilor și cooperării bilaterale. Acest nou statut permite conferirea unui ritm susținut și a unui plus de substanță dialogului interguvernamental bilateral, consolidând tendința de aprofundare a cooperării în domeniile de interes comun și reflectând, astfel, voința politică comună de valorificare deplină a potențialului cooperării dintre România și Regatul Spaniei.
Autor: Cristina Paula Grecu/ Redactor OR
Foto: Casa de S.M. el Rey