Noi reguli pe care trebuie să le respecți când călătorești cu avionul

După 15 iunie sunt mari șanse ca România să redeschidă aeroporturile pentru călătoriile cu avionul inclusiv în scop turistic. Recent, Agenția Europeană de Siguranță în Aviație și Centrul European pentru prevenirea și Controlul Bolilor au dat publicității COVID-19 Aviation Health Safety Protocol, un set de reguli privind călătoriile cu avionul care trebuie respectate atât de personal, cât și de clienții companiilor de zbor. Astfel, potrivit documentului citat, odată ajunși la aeroport, călătorilor le este măsurată obligatoriu temperatura.

Accesul în incinta aeroportului va fi permis doar persoanelor care călătoresc și celor care însoțesc pasageri cu dizabilități sau minori. Check-inul ar trebui făcut online, pe cât posibil, iar la predarea bagajelor vor apărea tot mai multe countere self-service, cum sunt pe aeroporturile din afară.

Îți scanezi singur documentele de identitate, boarding pass-ul, pui valiza pe cântar, îți este cântărită automat, primești eticheta de bagaj, o lipești și ai predat bagajul.

Se va completa de asemenea o declarație cum că nu ai avut simptome de boală, că nu ai intrat în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19, că nu te afli în carantină, etc.

Masca trebuie purtată din momentul în care ai intrat în aeroport, până ieși pe ușa aeroportului de destinație. Singurele momente în care trebuie să îți dai jos masca sunt controlul de securitate și controlul pașaportului.

Copiii cu vârstă sub 6 ani și persoanele care au diverse probleme de sănătate (incompatibile cu purtarea măștii) sunt exceptate de la această regulă. Și apropo, asigurați-vă că aveți suficiente măști pentru tot zborul (teoretic, cele medicinale trebuie schimbate la 3-4 ore).

Pe avion se vor servi doar mâncare și băuturi ambalate și se va încuraja plata cu cardul. Nu există restricții în ceea ce privește capacitatea de zbor a aeronavei, așa că se va putea călători și cu avionul „full”.