Spania: Primul ministru Sánchez solicită o ultimă prelungire a stării de alarmă

Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a anunțat duminică, 31 mai, că va solicita o „ultimă și definitivă” prelungire a stării de alarmă de două săptămâni în care comunitățile autonome vor avea „responsabilitatea maximă” de a trece în faza 3 a planului de ieșire din izolare, relatează rtve.

După cum a avansat situația sanitară în ultima perioadă, jumătate din Spania ar putea intra la data de 8 iunie, în faza 3, care ar avea o durată mai mică de două săptămâni, dacă guvernele regionale își vor da acordul.

Acest lucru a fost confirmat de Sánchez în declarația sa după întâlnirea de la videoconferința pe care a susținut-o cu președinții regionali, astăzi, 31 mai, cărora le-a înaintat intenția de a solicita această extindere pentru a „pune capăt situației de izolare sanitară” a coronavirusului.

Sánchez a precizat că va fi o stare de „alarmă” diferită și „mult mai ușoară”, deși „necesară” pentru a finaliza planul de ieșire din izolarea sanitară, și a apelat încă o dată la prudența cetățenilor pentru a evita infectarea cu coronavirus.

Prelungire până pe 21 iunie

Prelungirea – a șasea de la declararea stării de alarmă – ar dura între 8 și 21 iunie, dată la care va începe așa-numita „nouă normalitate”, deoarece având în vedere evoluția pandemiei, la sfârșitul acestei perioade de două săptămâni nu ar mai fi necesară prelungirea stării de alarmă.

„În faza a 3-a, guvernele autonome vor fi cele care vor decide cum să gestioneze ritmul stării de alarmă în teritoriilor lor, inclusiv schimbarea de fază și durata acesteia”, care ar putea fi mai mică decât cea obișnuită de două săptămâni.

Primul ministru a indicat că Ministerul Sănătății va oferi colaborare și consiliere comunităților, dacă acestea solicită acest lucru în acea ultimă fază, astfel încât „numai reglementarea mobilității va rămâne în mâinile Guvernului”. El a mai indicat că, dacă situația epidemiologică o permite, unele comunități ar putea propune „ridicarea stării de alarmă, chiar înainte de 21 iunie”.

În declarația sa, Sánchez s-a referit și la redresarea economică a țării, precizând că va acorda prioritate sectoarelor auto și turismului.

A consemnat: Mircea Fluieraș

Foto: AFP