Municipiul Oradea, câștigătorul trofeului „Mărul de aur” 2019

România în topul mondial din turism – Municipiul Oradea, câștigătorul trofeului „Mărul de aur” 2019

Prestigiosul trofeu „Mărul de Aur” este acordat anual de către Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET) şi este comparat adesea cu faimosul premiu Oscar din cinematografie. Câștigătorul trofeului „Mărul de Aur” din acest an este municipiul Oradea!

Distincţia se acordă în fiecare an unei atracţii ori destinaţii turistice sau unei persoane, fiind un simbol al recunoaşterii eforturilor desfăşurate în vederea promovării şi dezvoltării turismului. România a fost recompensată cu șase mere de aur.

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, FIJET, a decernat oraşului Oradea trofeul „Mărul de Aur”. La ceremonia acordării trofeului au fost prezenți jurnalişti, membri FIJET din Bulgaria, Croația, Franța, Italia, Serbia, Tunisia și România.

Oradea este deja o destinație de city-break și devine una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Împreună cu dezvoltarea stațiunii Băile Felix, situată foarte aproape de Oradea, aceasta poate deveni un pol al turismului din România. Un argument în sprijinul acestei afirmații este faptul că, după ani de campanii de promovare, dublate de o creștere calitativă a industriei ospitalității din Oradea, numărul vizitatorilor l-a depășit anul trecut pe cel al locuitorilor. Tot în dosarul de candidatură a fost subliniat faptul că, în ultimii 10 ani, Oradea a devenit o bijuterie arhitecturală.

Prin efortul Primăriei și cu ajutorul fondurilor europene, multe clădiri de patrimoniu au fost restaurate și au devenit adevărate atracții turistice. Sunt remarcabile clădirile din stilul Art Nouveau Secession. Din acest motiv, Oradea este considerată „Capitala Art Nouveau”. Cea mai reprezentativă clădire în stilul Art Nouveau este Palatul Vulturul Negru, aflat în principala piaţă din Oradea.

FIJET consideră că trofeul „Mărul de Aur” recompensează municipalitatea pentru intensa activitate de promovare şi dezvoltare a turismului din Oradea şi, totodată, o va încuraja să continue. Pe de altă parte, trofeul „Mărul de Aur” va contribui la creşterea vizibilităţii internaţionale, prin modul în care Oradea va fi promovată de către jurnaliştii membri FIJET.

Începând din anul 1970, FIJET a acordat 68 de „Mere de Aur”.

Trofeul „Mărul de Aur”, care a ajuns la Oradea este al VI-lea pe care îl primește România, după cele conferite mănăstirilor cu picturi murale din Bucovina, Deltei Dunării, Mărginimii Sibiului, companiei aviatice Blue Air şi municipiului Târgu Jiu.

A consemnat: Ion Zahiu