Evenimente organizate la Palatul Regal din Madrid, pentru marcarea finalului Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene şi a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Regatul Spaniei

Ambasada României în Regatul Spaniei, în colaborare cu reprezentanța Institutului Cultural Român Madrid și Patrimoniul Național al Spaniei (organism public care se ocupă de administrarea și întreținerea bunurilor istorice ale Coroanei Regale a Spaniei) au organizat, în data de 26 iunie 2019, o serie de evenimente dedicate finalului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene și a împlinirii a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Spania: o conferință despre rolul Reginei Maria în diplomația românească, o expoziție fotografică integrată cu obiecte din arhiva bibliotecii Palatului Regal și un concert extraordinar susținut de Cvartetul Enescu.

Conferința a fost deschisă de domnul Alfredo Pérez de Armiñán, Președintele Patrimoniului Național al Spaniei, și doamna ambasador Gabriela Dancău și a contat cu expunerile susținute de ASR Principele Radu, care a prezentat de o manieră comprehensivă activitatea remarcabilă a Reginei Maria în slujba României, cu accent pe rolul jucat de aceasta în promovarea intereselor politice și diplomatice ale statului român, și de istoricul Anca-Beatrice Todireanu, care este și curatorul expoziției fotografice și a amintit în cadrul conferinței aspecte inedite din activitatea Reginei Maria. Prezentările au fost făcute în fața unui public format din reprezentanți ai mediului academic, cultural și universitar spaniol.

Ulterior conferinței, publicul prezent a avut ocazia să viziteze expoziția formată din fotografii inedite și cărți, precum și documente referitoare la vizita Reginei Maria în Spania în perioada martie-mai 1929, pentru prima oară expuse publicului; expoziția fotografică cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni care evocă personalitatea Reginei Maria (Regina Soldat, Regina în port popular etc.), imagini din jurnalul din 1929 și vizita în Spania. Grafica este realizată de Roland Edgar Vasiliu, lector universitar la Facultatea de Arhitectură Ion Mincu din București; fotografiile provin de la Arhivele Naționale ale României, în timp ce Biblioteca Palatului Regal a expus următoarele materiale inedite: trei portrete ale Reginei purtând semnătura acesteia, o ediție format mare, de lux a cărții Reginei, My country, volumul Ode à la Roumanie par S.M. La Reine Marie de Roumanie și albumul La Esfera, cu imagini ale Reginei din presa spaniolă; sunt expuse și documente ale Casei Regale spaniole privind organizarea vizitei Reginei Maria în Spania. Expoziția poate fi vizitată gratuit de publicul larg, între 27 iunie şi 5 iulie 2019, doar pe bază de înscriere prealabilă aici: http://bit.ly/exporeinamaria

În încheierea unei seri deosebite, în Sala Coloanelor a Palatului Regal a avut loc un concert extraordinar al Cvartetului Enescu; membrii acestuia au încântat publicul prezent, în care s-au aflat și înalți demnitari ai statului spaniol și funcționari ai acestuia, precum și membri ai corpului diplomatic și ai mediului academic și cultural, cu interpretări virtuoase care s-au bucurat de o apreciere deosebită, mai ales că au fost folosite cele patru instrumente Stradivarius, unice în lume ca ansamblu, aparținând Casei Regale spaniole, o onoare rară, oferită și României cu ocazia acestui eveniment.

„Comemorăm, în primul rând, un fapt istoric ce s-a petrecut în urmă cu 90 de ani: vizita în Spania a Reginei Maria a României. Regina Maria a României și, în egală măsură, Regele Alfonso XIII al Spaniei, au desfășurat o admirabilă activitate umanitară în timpul Primului Război Mondial, a cărei însemnătate a depășit granițele celor două țări. Astăzi ne bucurăm că avem șansa să exprimăm în comun recunoștința pe care ambii o merită. Acest eveniment coincide cu încheierea, cu succes, a primei Președinții Române la Consiliul Uniunii Europene. Concertul constituie, de altfel, o inspirată culminare a acestei activități, dat fiind că muzica a contribuit întotdeauna la buna înțelegere dintre popoare și, după cum afirmă Alex Ross, «deși Istoria nu ne poate elucida niciodată semnificația muzicii, în schimb muzica poate să ne spună câte ceva despre Istorie»”, a menționat printre altele, Alfredo Pérez de Armiñán y De la Sera, Președintele Consiliului de Administrație al Patrimoniului Național al Regatului Spaniei.

„Regina Maria a României, o femeie cu multe fațete, complexă, curajoasă şi luptătoare, a îndeplinit un rol istoric fundamental, fiind susținătoarea neobosită a construcției a ceea ce astăzi numim «România modernă». Eforturile sale umanitare și diplomatice în beneficiul țării noastre în timpul Primului Război Mondial și, ulterior, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, din 1919, i-au atras admirația şi simpatia întregii lumi. Acest eveniment, care ne reunește şi ne apropie, constituie un arc peste timp, care evocă soliditatea valorilor fondatoare ale marilor culturi şi civilizații europene. Activitatea noastră în timpul Președinției s-a axat pe conceptul de coeziune ca valoare comună europeană și expresie a unității dintre statele membre ale Uniunii Europene.”, a declarat Gabriela Dancău, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei.