Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici a efectuat o vizită de lucru în Austria

1 [640x480]

Conform DRPPR, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat o vizită oficială în Republica Austria, în perioada 13-15 iunie 2014.  În cadrul vizitei, oficialul român a avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai comunității românilor și ai cetăţenilor austrieci originari din România, ai mediului asociativ și ai Bisericii Ortodoxe Române din Viena, precum și cu Șeful Departamentului Integrare din cadrul Ministerului austriac al Afacerilor Externe, dr. Stefan Steiner.

Ministrul român s-a deplasat și la Graz unde a discutat cu reprezentanții asociației Aut Pro Rom și cu cei ai românilor din Knittelfeld despre proiectele pe care aceștia le-au inițiat până acum pentru promovarea valorilor românești, cât și pentru păstrarea identității naționale și a limbii și culturii române.

Ministrul Bogdan Stanoevici a salutat organizarea de acțiuni culturale în colaborare și cu sprijinul autorităților locale dinAustria, ceea ce conferă o bună vizibilitate evenimentelor în rândul societății austriece. Totodată, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a declarat că trebuie încurajat dialogul cultural între comunități care își înțeleg și respectă diferențele și tradițiile.

Reprezentanții comunității românilor din Graz și Knittelfeld au precizat la rândul lor că atât proiectele culturale și educaționale pe care le inițiază, cât și cele de media sunt bine primite și sunt apreciate de membrii comunității și de autoritățile locale.

Ministrul român a mai declarat de asemenea că promovarea limbii române, păstrarea și promovarea culturală a identității naționale românești este o prioritate a statului român și trebuie asigurată o vizibilitate cât mai mare a contribuției culturii române la patrimoniul cultural comun european.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit și cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române din Viena. Oficialul român a mulțumit preotului paroh, dr. Nicolae Dura, pentru tot sprijinul pe care îl acordă comunității de români și originarilor din România, pentru implicarea în programele sociale și întrajutorare comunitară derulate sub auspiciile BOR. Ministrul Bogdan Stanoevici a menționat că Biserica joacă un rol important în procesul de coagulare a comunității în jurul tradițiilor ortodoxiei.

Demnitarul român a participat și la evenimentele organizate de Asociația culturală Mihai Eminescu cu prilejul comemorării a 125 de ani de la moartea marelui poet, Mihai Eminescu. La manifestări au fost prezenți reprezentanți ai primăriei oraşului Viena, parlamentari, oameni de cultură, reprezentați ai comunității româneşti din Austria. Evenimentul a cuprins o slujbă de pomenire la bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în fața Bisericii Românești din Viena, depunerea unei coroane de flori și un concert susținut de Cristofor Aldea Teodorovici.

2 [640x480] 3 [640x480] 4 [640x480]