FEDROM: Ia românescă prinde viață… și la Madrid
Dorul de casă și de familie este greu de potolit când ești la mii și mii de kilometri depărtare. Locurile natale, amintirile despre bunici și copilărie sunt doar câteva dintre bogățiile sufletului românesc aflat departe de țară.
Bazându-se pe toate aceste aspecte, Ica Tomi s-a gândit să organizeze diverse evenimente în cadrul FEDROM, încercând, atât cât se poate, să apropie trecutul de prezent pentru românii din Spania.
Un astfel de eveniment a avut loc zilele trecute. Este vorba despre un atelier ce face parte din proiectul „Se întâlnește dor cu dor” realizat de către Asociația România și cofinanțat de DPRRP din cadrul MAE.
La atelierul pentru confecționarea unei ii românești, Ica Tomi a invitat tinere românce din comunitatea Madrid, cu pregătiri și activități profesionale diferite pe care însă, le-a reunit în cadrul acestui atelier, aceeași dorință: de a învăța să realizeze o ie românească.
Astfel că, din materialele puse la dispoziție de Asociația România, tinerele prezente la atelier au reușit, -prin grija și îndrumarea Icăi Tomi și a cunoscutei artizane Eugenia Mateescu-, să-și creeze fiecare, cu propriile mâni dibace, prima ie românească.
Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă de șezătoare, unde, cele 15 românce participante, printre care: Valentina Florea, Nicoleta Gabriela Lazăr, Dorina Toader, Irina Trif, Ana Crenguța Baba, Lina Florea, Mariana Vlad, Rita Ștefan, Natalia Oprea, Flori Maracovschi, Daniela Ploeșteanu, Mihaela Loredana Stan, Delia Constantin și Cristina Vlașin, au depănat amintiri sau au cunoscut aspecte din viața bunicilor și a părinților care au lăsat moștenire pentru majoritatea dintre ele, obiceiuri și tradiții românești nemuritoare.
Printre invitați, s-a remarcat prezența Cristinei Florea din cadrul Ambasadei României la Madrid, a Marisei Pascual Navarro și Zelmirei Paredes.
Atelierul pentru confecționarea iei românești marchează, alături de multe alte evenimente, dorința românilor de a păstra și a transmite mai departe cultura, obiceiurile și tradițiile strămoșești, indiferent de locul unde trăiesc și muncesc în această lume.