Ministrul Andrea Păstîrnac a participat la lucrările Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaţilor

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a participat în decursul zilei de 4 aprilie, a.c. la lucrările Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaţilor.

Subiectele incluse pe agenda de discuţii au vizat:  obiectivele şi măsurile programului de guvernare privind dezvoltarea proiectelor şi platformelor destinate educaţiei şi extinderii mass-media în limba română în comunităţile româneşti din Serbia.  De asemenea, au mai fost dezbătute şi subiecte legate de situaţia muncitorilor români din Italia, precum şi de protejarea drepturilor minorilor de cetăţenie română aflaţi în străinătate.

Premergător dialogului desfăşurat la Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării de la Camera Deputaţilor, ministrul s-a întâlnit cu reprezentanţii Congresului Românilor din Serbia: Predrag Balaşevici – preşedintele Partidului Neamului Românesc, Zavişa Jurj – preşedintele Asociaţiei pentru cultură a românilor/vlahilor „Ariadnae Filum” din Bor şi Duşan Pârvulovici – preşedintele Centrului pentru Drepturile Omului de la Negotin. Totodată, ministrul pentru românii de pretutindeni a discutat şi cu Tihan Matasarevici – preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo şi membru al Uniunii Românilor din Serbia.

Tema principală a întrevederilor a fost reprezentată de statutul comunităţii române din Serbia, cu accent pe cooperarea cu MRP în domeniul promovării educaţiei şi mass-media în limba română în Serbia, Congresul Românilor din Serbia și Uniunea Românilor din Serbia reprezintând organizaţiile ce reunesc majoritatea asociaţiilor româneşti din zonă.