Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a iniţiat o campanie intitulată „Un mărţişor de acasă”

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu sprijinul misiunilor diplomatice, a iniţiat o campanie intitulată „Un mărţişor de acasă”, care s-a desfăşurat în mai multe ţări.

În Austria a avut loc, pe 25 februarie 2017, la Consulatul onorific din Klagenfurt, „Sărbătoarea Mărțișorului”, organizată de câțiva ani de către Agripa Popescu și de Simona Regenfelder, participanții fiind atât membri ai comunității românești din landul Carintia, cât și invitați austrieci. Programul din acest an a cuprins un recital de versuri susținut de copii, dansuri populare românești, o prezentare de modă și o expoziție de artă plastică.

În data de 26 februarie 2017, Ambasada României în Luxemburg a organizat, cu ocazia zilei de 1 Martie, un Atelier de creaţie de mărţişoare pentru copii. La Atelier au participat aproximativ 60 de copii, însoţiţi de părinţi sau bunici, nu numai din Luxemburg, ci şi din zonele învecinate din Germania şi Franţa. Copiii, îndrumaţi de echipa Ambasadei şi asistaţi de părinţi, şi-au creat propriile mărţişoare (gărgăriţe, fluturaşi, ghiocei, trifoi, iepuraşi etc.) cu ajutorul propriei imaginaţii şi al câtorva instrumente simple (foarfece, hârtie colorată, lipici, diferite şabloane, fire de mătase albă şi roşie etc.), puse la dispoziţie de Ambasadă.

La Jula, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a organizat pe 28 februarie evenimentul „Mărţişor Cultural la Jula”. Activităţile au cuprins expoziţii de fotografie legate de Constantin Brâncuşi, prezentări de artă şi tradiţii (Dragobete şi Mărţişor) şi un recital muzical. În aceeaşi zi, la Ambasada României la Tirana  a avut loc un eveniment cultural-artistic dedicat membrilor comunităţii româneşti, dar şi cetăţenilor albanezi care au studiat în România.

Deși obiceiul Mărțișorului nu are rădăcini atât de vechi în Maramureșul istoric, în ultimii ani acesta a căpătat o largă răspândire în rândul românilor din regiune. Consulatul României la Solotvino intenționează ca, împreună cu Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, asociația „Speranța” din Slatina/Solotvino și școlile cu predare în limba română din satele din zonă, să organizeze o manifestare cu prilejul Mărțișorului pe 1 martie.

Misiunea României la Baku organizează, pe data de 1 martie, un eveniment cultural care are ca temă tradiția mărțișorului. Manifestarea va avea loc la Universitatea de Lingvistică din Azerbaidjan, a cărei conducere a exprimat deja interesul de a deschide, în perspectivă, un Centru pentru studierea limbii și culturii române. La 1 martie, misiunea va organiza şi o expoziție fotografică ce ilustrează tradiția mărțișorului, însoțită de text în limbile engleză și azeră, precum și panouri cu mărțișoare artizanale.

La 1 martie 2017, Ambasada României la Doha a organizat un eveniment de marcare a Zilei Mărțișorului prin activităţi culturale şi muzicale, iar pe 3 martie Ambasada României la Washington  va organiza un eveniment dedicat sărbătorii Mărțișorului la care vor participa membri ai comunității românești din zonă.

La Trieste, pe 4 martie, la Portogruaro, va fi organizat, împreună cu una dintre asociațiile active din zona de competență consulară – Romeni di Pordenone, spectacolul artistic Sărbătoarea Mărțișorului.

Mărțișorul este sărbătorit de comunitatea românească din Liban în fiecare an. Ambasada, împreună cu Asociația România Levant (ARL), organizează o întâlnire anuală cu româncele din Liban, în perioada între 1-8 martie, pentru a cuprinde atât Mărțișorul, cât și Ziua Femeii. La Paris, sărbătoarea tradițională a Mărțișorului va fi marcată printr-o serie de evenimente de anvergură, destinate unui public variat, astfel:

Mărțișorul „cultural”: la 1 martie va avea loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague spectacolul de operă „Flautul fermecat”, o adaptare după W.A. Mozart organizată de compania „Les Planches à Musique” și GRASP Paris. Această versiune reunește în jur de 40 de artiști (muzicieni, soliști lirici, actori) și marionete, realizate de un voluntar român.

Tot la Paris este realizată şi expoziţia, Mărțișorul la UNESCO: în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova și Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO vor fi organizate la 17 martie, în Salonul auriu al Palatului Béhague, o expoziție de mărțișoare oferite de Ministerul Culturii din Republica Moldova și un concert de jazz susținut de Vali Boghean Band.

Aceste evenimente sunt doar câteva exemple de activităţi desfăşurate în ţară şi în străinătate cu ocazia tradiţiei de mărţişor.

Pentru mai multe imagini, filmuleţe video şi informaţii, puteți urmări şi pagina de Facebook a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni:

https://www.facebook.com/Ministerul-pentru-Rom%C3%A2nii-de-Pretutindeni-309215672813757/

Sursa: MpRP