Mihai Eminescu sărbătorit la Castellón de la Plana

217

„Eminescu a făcut ca toată poezia acestui secol să evolueze sub auspiciile geniului său, iar forma înfăptuită de el a limbii naționale să devină punctul de plecare pentru întreaga dezvoltare ulterioară a veșmântului și cugetării românești”Titu Maiorescu.

Institutul Hispano Român din Castellón de la Plana, în colaborare cu Asociația Română pentru Integrare și Educație, și Asociația Românilor din Onda, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a omagiat împlinirea celor 168 de ani de la nașterea „omului complet al culturii noastre”, duminică, 14 ianuarie,  a.c.

La fel ca și în anul anterior, Institutul Hispano Român a dorit să readucă în memoria românilor care trăiesc și muncesc în țara lui Cervantes, opera geniului culturii românești, prin organizarea celei de-a doua ediții a „Zilei Eminescu”.

În cadrul evenimentului a avut loc o prezentare a vieții și operei poetului realizată de către Anca Diana Istrate (profesor în  cadrul programului LCCR) și un concurs intitulat „Cunoaște-l pe Eminescu!” finalizat cu trei câștigători care au recunoscut 9 din cele 10 poezii la care făceau referire imaginile prezentate publicului. Premiile câștigătorilor au constat în cărți despre Eminescu.

De asemenea, Corul Parohiei Ortodoxe din Villarreal a oferit o interpretare de excepție a poeziilor „Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Mai am un singur dor” și „Doina”.

Elevii români din cadrul programului LCCR din Castellón, sub îndrumarea profesoarei Anca Diana Istrate au recitat patru poezii de Mihai Eminescu: Ilinca Grosu a recitat „ Şi dacă…”; Irene Maria Oniga, „Ce te legeni”; Maria Ines Ciote, „La Steaua”; Thomas Istrate a recitat „Fiind băiet păduri cutreieram” și a acompaniat la pian fondul muzical al recitalului colegilor săi.

Nelipsită la evenimentele organizate de către Institutul Hispano Român, tânăra artistă Carla Todoruț a interpretat (pian și voce) „Eminescu să ne judece” și „Atât de fragedă”.

A urmat dialogul dintre Baiazid și Mircea cel Bătrân interpretat de către Edgar Breso și Manuel Păduraru, iar tânărul Vlad Curelea (elev al profesoarei Elena Stoica) a recitat poezia „Dintre sute de catarge”.

Serata culturală s-a finalizat cu interpretarea la trompetă a poeziei „Mai am un singur dor” realizată de către tânărul Oriol Andronicescu, și invitația lansată de IHR și FoodEx celor prezenți, de a participa la o degustare de produse românești.

Din partea autorităților române, la eveniment a participat Dragoș Viorel Țigău, șeful oficiului consular român la Castellón de la Plana, Petruța-Roxana Filip și Gheorghe Florea, consuli.

Institutul Hispano Român din Castellón de la Plana, Asociația Română pentru Integrare și Educație, și Asociația Românilor din Onda, mulțumesc și pe această cale Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru sprijinul acordat, și tuturor celor care s-au implicat în realizarea celei de a doua ediții a „Zilei Eminescu”.