Măsura popririi salariale în cazul datoriilor, în Spania
Fie că vorbim despre litigii civile sau de familie, fie că vorbim despre litigii fiscale sau administrative, trebuie să vă cunoașteți drepturile în cazul în care, din diferite motive, întâmpinați o perioadă economică dificilă și nu puteți face față datoriilor.
În funcție de statul unde se solicită executarea silită, executarea poate consta, spre exemplu, în identificarea și scoaterea la licitație a bunurilor obligatului (debitorului), poprirea (reținerea) sumelor obținute din venituri (salarii, dividende, impozite returnate de la stat etc.), poprirea sumelor provenite din exploatarea bunurilor imobile (chirii), amenzi în cazul în care obligația nu poate fi executată decât în natură (încredințarea minorului, stabilirea locuinței ori nerespectarea regimului de vizite) ori desființarea unei construcții etc..
În articolul de luna aceasta mă refer strict la poprirea salariului în cazul în care obțineți venituri din salarii. În cazul în care lucrați și aveți datorii, creditorii pot solicita poprirea salariului dumneavoastră, însă numai în anumite condiții pe care le voi explica în continuare. Solicitarea popririi se poate realiza doar pe cale judecătorească sau din partea administrației publice reprezentată de Direcția de Finanțe sau Institutul Național de Securitate Socială. Doar aceste autorități pot determina suma care poate fi poprită lunar, până la stingerea datoriei, în funcție de veniturile debitorului.
Dacă debitorul beneficiază de mai multe venituri, atunci acestea se adună și în funcție de suma totală se stabilește probabilitatea executării și procentul. Aceste prevederi nu sunt aplicabile în cazul obligării la plata pensiei alimentare, în acest caz fiind Judecătoria cea care va decide procentul sumei executate, fiind indiferent faptul că debitorul nu ajunge la salariul minim interprofesional.
În cazul în care lucrați, cererea de reținere a sumei din salariul angajatului se face angajatorului și atât angajatorul, cât și angajatul sunt obligați să respecte ordinul de plată. Dacă nu se respectă, pot fi obligați la plata de amenzi. Însă trebuie să cunoașteți suma pe care vi se poate pune poprire, având în vedere că sub nicio formă nu se poate pune poprire pe tot salariul.
Suma care poate fi reținută depinde de cât câștigați peste Salariul Minim Interprofesional (SMI), care anul acesta (2023) este de 1.080 euro brut dacă aveți 14 salarii pe an sau 1.260 euro brut dacă aveți 12 salarii pe an. Ce este sub această sumă nu poate fi reținută decât în cazul în care discutăm despre pensii alimentare neplătite.
Așadar, dacă o persoană câștigă în limita Salariului Minim Interprofesional, nici Finanțele, nici Judecătoria, nici Securitatea Socială nu poate solicita reținerea acestor sume sau parte din această sumă. Dacă salariul depășește această sumă, se poate reține din salariu o parte din suma care o depășește, în funcție de veniturile debitorului.
Articolul 607 din Codul de Procedură Civilă spaniol stabilește limitele legale a sumelor care pot fi reținute în funcție de Salariul Minim Interprofesional și salariul pe care îl primiți, aplicându-se un procent în funcție de cât câștigați și anume:
- Dacă câștigați între 1 euro și Salariul Minim Interprofesional, nu vi se poate reține nimic din salariu.
- Dacă aveți un salariu între 1.080 euro și 2.160 euro, vi se poate reține 30% din această sumă, peste SMI;
- Dacă aveți un salariu între 2.160 euro și 3.240 euro, vi se poate reține 50% din această sumă;
- Dacă aveți un salariu între 3.240 euro și 4.320 euro, vi se poate reține 60% din această sumă;
- Dacă aveți un salariu între 4.320 euro și 5.400 euro, vi se poate reține 75% din această sumă;
- Dacă aveți un salariu peste 5.400 euro, vi se poate reține 90% din această sumă;
- Așadar, dacă aveți un salariu de 1.200 euro în 14 salarii pe an, primii 1.080 euro nu pot fi reținuți. Procentul care poate fi reținut în cazul de față este de 30% și se aplică celor 120 euro restanți, așadar vi se poate reține doar 36 euro din salariu și veți primi 1.164 euro salariu, până la stingerea completă a datoriei. Este foarte important să cunoașteți dacă salariul este stabilit în 12 sau 14 plăți pe an, având în vedere că sumele diferă, iar procentele menționate se referă la cazurile în care aveți 14 salarii pe an.
În practică s-a întâmplat destul de des să ajungă la birou cazuri în care Judecătoria a reținut sume din salariul angajatului fără a respecta scala prevăzută de lege, inclusiv trecând peste prevederile care se referă la Salariul Minim Interprofesional. În mod normal, Judecătoria trebuie să verifice din oficiu respectarea acestor prevederi, însă de multe ori, din necunoștință sau frică, debitorii nu răspund la cererea Judecătoriei, nu se prezintă în cauză și atunci se întâmplă aceste greșeli.
Recomand ca inclusiv atunci când nu obțineți venituri, să fiți prezent în procedură cu adresa actualizată pentru ca Judecătoria să vă poată localiza, pentru că veniturile întotdeauna le vor găsi, indiferent dacă vă prezentați sau nu. De asemenea, încercați să mențineți adresa actualizată la Direcția de Finanțe și Institutul Național de Securitate Socială, pentru a primi posibilele propuneri de sancțiuni.
Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 0034.642.308.360
Web: www.brilawabogados.es
E-mail: secretaria@brilawabogados.es
Articol publicat în ediția lunii iunie 2023, (pagina 07) Occidentul Românesc
Nota redacției:
Ioana Brătuleanu este avocat specializat în Drept Intonațional Privat, colaborator voluntar în cadrul redacției Occidentul Românesc din 2015. Licențiată în Drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, Ioana a urmat cursurile Masterului de Drept european din cadrul aceleași universități, perioadă în care a beneficiat și de o bursă de studiu la Universitatea din Insulele Baleare, Spania. În anul 2015 a urmat cursurile Masterului de Acces în Avocatură la Universitatea Complutense din Madrid, iar în anul 2017 a devenit membru al Ilustrului Colegiu de Avocați din Madrid. În prezent își desfășoară activitatea de avocat pe teritoriul Spaniei și al României, având biroul în capitala Spaniei.
Foto articol: finanzas.roams.es