Manipulare media sau… metode pentru „tâmpirea populaţiei”

8

mass-media-manipulation

V-aţi întrebat vreodată de ce nu vă ajung banii, de ce copiii dumneavoastră par de necontrolat, de ce plătiţi rate insuportabile la bancă, de ce nu vă mai place nimic din ce aveţi în casă, de ce vă vine mereu să vă certaţi cu toată lumea, de ce vă simţiţi neglijat, ignorat, umilit, strivit de cei care ar trebui să vă servească, de ce nu sunteţi fericit şi nici măcar mulţumit, sau pur şi simplu de ce fetele poartă de aproape 2 ani cizme în miezul verii? Sunt convins că v-aţi întrebat. Dar v-aţi întrebat de ce nu faceţi nimic pentru ca aceste nemernicii să nu mai continue? În cele ce urmează voi încerca să vă ofer 5 motive pentru care răspunsul la această ultimă întrebare este, de obicei: „Nu pot”!

Le-am numit Metode pentru Tâmpirea Populaţiei pe scurt MTP-uri. Precizez că în cele ce urmează cuvintele „cititor”, „telespectator” şi „cetăţean român” vor fi înlocuite cu „bizon” şi/sau „fraier”

Metoda nr. 1

În fiecare zi, pe toate canalele media oferă-i „fraierului” un exemplu de personaj realizat d.p.d.v. financiar şi insistă pe câţi de mulţi bani are respectivul, câte chestii mișto îşi cumpără în fiecare zi, cu ce femei sau bărbaţi bine umblă, în ce casă luxoasă trăieşte şi cât de simpatic este în discuţiile cu presa. În acest fel, puţin câte puţin, „fraierul” ajunge să fie, în mod real, interesat de viaţa acestui personaj. Apoi oferă-i informaţii despre situaţii conflictuale din viaţa acestui personaj realizat, de genul: divorţ cu „scântei” sau despărţire violentă, dispute pe moşteniri, corupţie, exprimări „colorate”. Nu la fel de bine dar destul de eficiente sunt şi informaţiile despre aspecte pozitive: căsătorie, o nouă cucerire, un act caritabil. Toate aceste situaţii  au menirea de a fi comentate de către „fraier” împreună cu ceilalţi „fraieri” din lumea lui. Astfel „bizonul” se regăseşte în acele situaţii, iar distanţa între el şi acel personaj  i se pare insignifiantă, deşi „duhoarea” de la ghenă îi ia nasul, „rahaţii” de câini din faţa blocului i se lipesc de tălpi, se sufocă în autobuz, şeful urlă la el ca la un animal, iar la cumpărături face calcule mai abitir decât Gheba.

Metoda nr. 2

În fiecare zi pe toate canalele media explică-i „bizonului” de unde să îşi ia cel mai avantajos credit, care sunt băncile care au comisioane ascunse şi, prin excludere, care sunt cele mai sigure şi unde trebuie să dea fuga să ia bani. Apoi, spune-i ce lucruri rele i se pot întâmpla dacă nu îşi plăteşte ratele. După ce te-ai asigurat că a înţeles toate astea, combină totul cu MTP -1 astfel: Dan Bitman, personaj de succes, consilier al Ministerului de Finanţe este garanţia pentru creditul tău imobiliar (deşi  în reclama TV, el  cântă şi se scălămbăie împreună cu o „babă sclerozată” şi cu nişte „spălaţi pe creier”), „doctoriţa lu’ peşte” este cea care te sfătuieşte să cumperi medicamentul de cap chiar dacă nu te doare atât de tare încât să te îndopi cu antinevralgice, Anna Lesko, cântăreaţa de succes (deşi este o  „parvenită”, complet lipsită de talent artistic) sau marele baschetbalist Gică Mureşan (un semianalfabet care abia zice două vorbe) îţi arată de ce trebuie să vorbeşti aiurea de sute de euro pe lună la mobil. Apoi nu uita să mănânci margarină de care Nadia Comăneci nu s-ar atinge în veci, dar pe care „ţi-o recomandă cu căldură”. După asta ia-ţi haine ca „piţipoanca” cu fruntea îngustă şi sânii mari la preţuri de trei ori mai mari decât în orice ţară din occident, dar produse sub franciză la noi.

MTP – 3

În fiecare zi pe toate canalele media dezvăluie-i bizonului prin ştiri repetitive sau talk-show-uri interminabile ce răutăţi fac autorităţile, cât de mult şi prin ce metode ingenioase fură banul public. După ce îi întipăreşti asta în minte uimeşte-l: fă un spectacol din orice realizare a ministrului sau primarului prezentat drept hoţ în zeci de rânduri. Arată-i de o sută de mii de ori ce bine se circulă pe podul sau şoseaua abia inaugurată, ce sisteme de siguranţă super-performante pentru siguranţa „bizonului” a cumpărat, ce evenimente artistice de înaltă ţinută şi popularitate va organiza. În acest mod, „fraierul”, deşi îndrăcit de zecile de nereguli prezentate în legătură cu acel politician, nu va simţi că e totul pierdut, ci dimpotrivă, că acolo sus, cineva lucrează şi pentru el. Totul se poate rezuma prin fraza cretinoidă: „A furat dar şi face treabă!” Prin această metodă, se legitimează deturnarea sistematică a banilor publici în buzunarele unora, prezentă în toate structurile de stat de la noi. Apoi, ca toate lucrurile să aibă un pic de sare şi piper arată-i „fraierului” câţiva „barosani” încătuşaţi, dar uită subiectul sau tratează-l cu superficialitate când aceştia sunt achitaţi de justiţie sau primesc pedepse cu suspendare.

MTP – 4

În fiecare zi pe toate canalele media arată-i „fraierului” informaţii ultra-detaliate despre clanuri de cămătari, tâlhari, bătăuşi, spărgători de banci, elevi bătuţi de alţi elevi sau de profesori, pietoni omorâţi de şoferi recalcitranţi… Arată-i „bizonului” că nu mai este în siguranţă nicăieri şi că nu mai trebuie să îşi lase copilul în faţa blocului. După aceea combină această metodă cu MTP – 2  şi MTP -3. Vei obţine un mesaj beton prin care „fraierul” va întreprinde treptat următoarele acţiuni: îşi va cumpăra o uşă metalică, va face contract de monitorizare cu o firmă de pază, îşi va lua pistol cu bile, îşi va asigura casa, maşina, partenerul de viaţă, copilul şi pe sine.  Apoi, acesta, aparent liniştit,  se va uita cu aviditate la cum îi explică Ciocan despre eficienţa oamenilor legii atunci când au descins în casa traficanţilor din Ferentari şi au confiscat „uriaşa” cantitate de 200 de grame de cocaină (deşi anual la noi se trafichează tone).

MTP – 5

În fiecare zi pe toate canalele media convinge „fraierul” că toată lumea este îngrijorată de soarta educaţiei. Apoi arată-i prin mii de alte exemple de ce în România nu are rost să faci şcoală. Combină cu MTP – 1 şi prezintă-i „vedeta” (o femeie independentă care ţine la principii) care are de toate pentru că a fost sponsorizată de „iubi” cel potent financiar, bătrân dar generos. Arată-i profesoare de limba română care dansează la bairamuri organizate de Vanghelie, sau care fac striptease la web-cam. Apoi, îndrumă „fraierul” să se culturalizeze cu un român imbecil de-al divei Mihaela Rădulescu şi să citească cărţi despre: cum să ajungi bogat, vedetă sau fotomodel când el e de fapt un sărăntoc, un nimeni şi un urât.

Aceste lucruri consider că descriu cel mai bine parteneriatul „stat + privat + media” care acţionează, de ani buni, pentru îndobitocirea indivizilor din această ţară.  Lista de MTP-uri poate continua aproape la nesfârșit dar sper că prin acestea am surprins o parte din esenţial. Am dori să precizăm că nu am avea aroganţa să pretindem că noi nu ne încadrăm în această categorie a „fraierilor”.  Ce ne place să credem este însă că, aceste metode nu ne-au prins în totalitate. Mulţumim „pe această cale” propriei noastre conştiinţe care ne-a ajutat să fim măcar „fraieri conştienți“. Dacă nu v-am plictisit deja, vom reveni pe viitor şi cu alte Metode pentru Tâmpirea Populaţiei şi vă invităm pe dumneavoastră să povestiţi în ce mod v-aţi simţit… „fraieriţi”. Unii vor spune că nu ajută la nimic să ne dăm seama. Noi zicem că ajută, şi ajută chiar unde doare mai mult: la cap şi la buzunar!

Asociația „Angel” – București