Laurențiu Rebega: Suntem în Uniunea Europeană şi trebuie să fim trataţi cu respect, nediscriminatoriu

48

laurentiu-rebega [640x480]

Reporter: Domnule Rebega, sunteţi unul dintre candidaţii pentru Parlamentul European. Care sunt principalele dumneavoastră obiective pentru acest mandat?

Laurențiu Rebega: Voi fi vocea fermierilor români în Parlamentul European. Pentru că agricultura este o prioritate la nivelul Uniunii Europene şi toate guvernele statelor membre acordă o importanță strategică acestui domeniu, întreaga piaţă europeană fiind extrem de concurenţială. Începând cu sfârşitul anului 2012, Ministerul Agriculturii a reuşit să facă progrese importante pentru dezvoltarea agriculturii din România şi alinierea acesteia la standardele cerute la nivel european. Sunt mai mulţi bani în agricultura românească, atât din fonduri europene cât şi de la bugetul de stat, şi asta denotă importanța acordată de Guvern agriculturii şi transformarea acesteia într-un pilon esenţial pentru dezvoltarea României pe termen mediu şi lung. Sunt susţinut de o alianţă electorală foarte puternică şi voi folosi toate pârghiile de care dispun în calitate de europarlamentar să promovez agricultura românească în Europa. Vreau mai multe produse româneşti pe pieţele europene şi ştiu sigur că România are capacitatea să se lupte de la egal la egal cu marii producători din Europa.

Voi promova în acelaşi timp măsuri care să stimuleze specificul naţional, identitatea şi valorile româneşti în politica europeană, pentru ca respectarea identităţii naţionale a tuturor statelor membre reprezintă o altă prioritate la nivelul Uniunii Europene. Sunt convins că este în primul rând misiunea noastră, a europarlamentarilor români, să promovăm identitatea şi valorile româneşti în spaţiul european. Nu în ultimul rând, voi spijini în PE respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU privind drepturile acestor persoane, această temă reprezentând o prioritate personală încă din momentul implicării în politică. Cred cu tărie că respectarea drepturilor în conformitate cu legislaţia europeană în vigoare este calea corectă de asigurare a unei vieţi demne pentru persoanele cu dizabilităţi şi mă voi lupta în continuare pentru acest lucru.

Reporter: Am asistat în ultima vreme la mai multe atacuri la adresa românilor care lucrează în străinătate. Care este reacţia dumneavoastră şi cum credeţi că pot fi oprite aceste atacuri?

Laurențiu Rebega: Sunt declaraţii care mă deranjează foarte tare, de altfel am şi reacţionat de fiecare dată. Nu au nicio legătură cu Europa anului 2014, iar politicienii care cred că pot obţine avantaje electorale printr-o retorică ce promovează atitudini extremiste se înşală amarnic. Noi, românii, am făcut eforturi pentru integrarea europeană, având convingerea că o Europă unită, cu valori, principii şi obiective comune este calea pe care trebuie să o urmăm cu toţii. Suntem astăzi în Uniunea Europeană şi trebuie să fim trataţi cu respect, nediscriminatoriu. Eu ştiu că românii din diaspora sunt oameni care lucrează cu demnitate, onestitate şi profesionalism, iar Spania este probabil cel mai bun exemplu. Sunt oameni care şi-au părăsit ţara, mulţi dintre ei chiar familiile pentru un trăi mai decent şi este responsabilitatea noastră să reacţionăm cu tărie.  O spun aşadar răspicat: voi lua atitudine de fiecare dată când ţara mea este discreditată. Nu voi lasa nesancţionată nicio afirmaţie jignitoare la adresa românilor şi voi folosi toate pârghiile oferite de calitatea de europarlamentar pentru a arata adevărata faţă a compatrioţilor mei. Pentru că, vă rog să mă credeţi, pentru mine mândria de a fi român nu este doar un slogan de campanie. Îmi doresc cu adevărat o Românie puternică în Europa şi voi face tot ce pot pentru a contribui la acest lucru.