Întâlnirea preşedintelui României cu şefii misiunilor diplomatice româneşti

La sfârşitul lunii august, preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu şefii misiunilor diplomatice ale României şi consulii generali, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. Cu acest prilej, preşedintele a subliniat priorităţile politicii externe a României şi le-a cerut diplomaţilor români o „implicare activă, responsabilă şi inovatoare” în faţa provocărilor diplomatice care vin din zona de Est sau Sud, dar şi în cazul provocărilor interne ale Uniunii Europene.

Astfel, preşedintele s-a referit în special la procesul retragerii Marii Britanii din UE şi la necesitatea relansării proiectului european, „de care depinde viitorul nostru şi al generaţiilor care vor veni”. „Aveţi datoria să acţionaţi mai viguros şi mai eficient (…) pentru a găsi soluţii durabile, astfel încât obiectivele naţionale ale României să fie realizate, iar românii să fie bine protejaţi”, a spus preşedintele. Acesta a menţionat vizita „fructuoasă” efectuată în luna iunie la Washington şi întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump, care au avut drep rezultat relansarea parteneriatului strategic cu SUA: „România – aliat şi partener strategi puternic al SUA, dar şi stat membru al Uniunii Europene, profund dedicat proiectului european – se află poate în cea mai bună poziţie pentru a sprijini legătura transatlantică. Este, prin urmare, datoria fiecăruia dintre dumneavoastră să susţineţi ferm acest imperativ şi mă refer chiar la toţi”, a punctat preşedintele României.

Şeful statului român a mai spus că România „trebuie să contribuie activ la procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene” şi că integrarea europeană rămâne un „obiectiv strategic extrem de important”, mai ales în contextul dorinţei de aderare a României la Zona Euro şi la Spaţiul Schengen. „Nu în ultimul rând”, a mai precizat acesta, „reamintesc importanţa accelerării demersurilor privind pregătirea exercitării în 2019 a preşedinţiei Consiliului Uniunii, care ne va oferi oportunitatea de a consolida viziunea politică românească asupra Europei şi, implicit, locul României în Uniune”. Preşedintele României a reiterat principalele direcţii ale politicii externe a României şi le-a reamintit diplomaţilor români că trebuie să acorde o mare atenţie „apărării cu maximă stricteţe a drepturilor şi intereselor românilor de pretutindeni. Români care trăiesc peste tot, iar între diferitele grupuri ale Diasporei există diferenţe esenţiale. Sunt români care au legături istorice vechi cu ţara, români care au plecat abia după Revoluţie şi fiecare ţară are specificul ei cu românii de acolo. Pe mine, dar şi pe dumneavoastră, trebuie să ne intereseze foarte mult – şi în acelaşi fel – toţi”.

Autor: Redacţia Occidentul Românesc
Sursa foto: Administraţia Prezidenţială