Ziua Limbii Române sărbătorită și în Castellón de la Plana

162

O delegaţie a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), condusă de secretarul de stat Ovidiu Iane, a efectuat, în perioada 1 – 4 septembrie a.c., o vizită de lucru în Comunitatea Valenciană din Spania. Agenda de lucru a secretarului de stat a cuprins întrevederi cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Comunitatea Valenciană, membri ai clerului Bisericii Ortodoxe din Castellón de la Plana, dar şi reprezentanţi ai presei de limbă română din regiune. În cadrul reuniunilor, delegaţia MRP a susţinut o sesiune de informare în ceea ce priveşte finanţările nerambursabile oferite de Guvernul României prin Minister, precum şi acţiunile şi programele dedicate sprijinirii românilor din afara graniţelor. La întâlnirea delegaţiei MRP cu reprezentanţi ai mediului asociativ românesc din Comunitatea Valenciană, care s-a desfăşurat la consulatul român din Castellón de la Plana, au mai participat: consulul Gheorghe Florea, funcţionari din cadrul consulatului, precum şi o delegaţie din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa condusă de vicepreşedintele Claudia Gilia.

Occidentul Românesc a stat de vorbă cu secretarul de stat Ovidiu Iane, care a explicat motivele vizitei sale de lucru în regiune: „Dorim să vedem situaţia aşa cum este ea în realitate şi, totodată, să discutăm cu membrii comunităţii şi mediul asociativ despre problemele românilor, să le spunem că în momentul de faţă există acest Minister al Românilor de Pretutindeni, care a fost înfiinţat în mod special de către Guvernul României ca minister separat, pentru a fi o instituţie oficială de reprezentare a comunităţilor de români care locuiesc în afara graniţelor ţării. Ministerul are rolul de interfaţă între comunităţi şi Guvernul României şi de reprezentare a comunităţii româneşti în faţa autorităţilor locale şi centrale spaniole.”

„Principalul nostru obiectiv este menţinerea identităţii româneşti”, a ţinut să precizeze oficialul român. „Aceasta presupune menţinerea limbii române, a tradiţiilor, culturii române, a istoriei şi aşa mai departe. Sunt foarte mulţi copii care nu mai vorbesc limba română sau cărora le este ruşine să vorbească româneşte şi ne-am dori ca aceşti copii, precum şi cei născuţi aici sau veniţi în ţară, să reînceapă sau să înceapă să vorbească limba română. Pentru aceasta, avem diferite programe pe care asociaţiile le pot accesa şi putem să finanţăm activităţi care menţin viu spiritul românesc, putem să finanţăm activităţi şcolare şi educative în limba română, activităţi care menţin tradiţia şi cultura prin ateliere de meşteşug, creaţie, tradiţii, istorie, şi alte elemente care duc la păstrarea identităţii româneşti”, a explicat Ovidiu Iane.

Ministerul a adoptat anul acesta, printr-o hotărâre de guvern, o strategie pentru românii de pretutindeni. „Este pentru prima oară când există o strategie pe termen mai lung, este o strategie pentru 2017-2020, în cadrul căreia ministerul şi-ar dori să selecteze nişte priorităţi, pe care să le urmărească. Prin venirea noastră aici, pe lângă faptul că dorim să cunoaştem asociaţiile care fac ceva pentru comunitatea românească, ne dorim să colaborăm, să identificăm un plan comun de acţiune, pe care să-l punem în aplicare, un plan între Ministerul Românilor de Pretutindeni şi asociaţiile de aici, astfel încât să putem să avem o privire de ansamblu asupra problemelor cu care se confruntă românii din Comunitatea Valenciană. Ne dorim să discutăm cu asociaţiile ca o sigură voce, o voce comună, ne dorim ca programele pe care le fac asociaţiile să continue, să devină permanente”, a mai precizat secretarul de stat în cadrul interviului acordat publicaţiei noastre.

Ovidiu Iane a precizat că dorinţa autorităţilor române este ca „românii din Comunitatea Valenciană să fie respectaţi, să li se respecte drepturile, să-i ajutăm să-şi promoveze proiectele şi să putem să ne atingem obiectivele de păstrare a identităţii româneşti, prin faptul ca toţi copii de origine română şi toţi cei care au o legătură cu România să poată să vorbească limba română şi să aibă acces la elementele de cultură şi de tradiţie românescă”. Oficialul român a dorită să transmită românilor, şi pe aceasă cale, un mesaj de „unitate şi implicare civică”. „Este foarte important să participe la alegerile locale, indiferent de diferenţele care există între ei, să-şi trimită reprezentanţii în consiliile locale din Castellón şi din localităţile de unde ei aparţin, pentru că nu poate nimeni să reprezinte mai bine interesele comunităţii româneşti decât un român care este acolo, pentru că este un factor de dialog între ei şi autorităţile locale, dar devine şi un factor de recunoaştere legitim al comunităţii, de creştere a stimei de sine faţă de comunitatea românească şi, de ce nu, de îmbunătăţire a imaginii pe ansamblu a comunităţii româneşti în faţa autorităţilor locale”, a precizat reprezentantul ministerului.

Cu ocazia acestei vizite de lucru în Spania, demnitarul român a participat şi la un eveniment dedicat celebrării Zilei Limbii Române, organizat de către Asociația Institutul Hispano-Rumano în colaborare cu Asociaţia Română din Onda, în cadrul Centrului Cultural „Bohemia”, din Castellón de la Plana. Alături de români rezidenţi în regiune, la eveniment au participat şi oficialităţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Astfel, oraşul Castellón a fost pentru a doua oară consecutiv gazda omagierii Zilei Limbii Române de către comunitatea românească din provincia amintită. Evenimentul a constat într-o serată culturală deschisă de grupul coral condus de artistul Tibi Mateescu. Mădălina Petcu şi Mihaela Zlota au oferit publicului o prezentare bilingvă, care subliniază contribuţia limbii române la îmbogăţirea patrimoniului literaturii universale, urmată de o scurtă prezentare a istoriei limbii române, făcuta de către domnul Marius Pruteanu, absolvent al Facultăţii de Istorie din Bucureşti. În cadrul evenimentului au fost înmânate diplome şi premii copiilor care au participat la concursul organizat de către Institutul Hispano Român cu această ocazie, intitulat „Vise în graiul meu”.

Un moment special al serii a fost realizat de elevii spanioli de la Şcoala de Limbi Străine din Castellón, care studiază limba română şi au interpretat cunoscutul dialog dintre Baiazid şi Mircea cel Bătrân din Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu. Nici George Coşbuc nu a lipsit din cadrul serii omagiale dedicate limbii române, dar nici muzica, prezentă prin melodii româneşti cu puternic mesaj emoţional. La finalul evenimentului, participanţii s-au delectat cu produse specifice româneşti, alături de vinuri produse în România. „Un stat are trei elemente care îl definesc: teritoriul, populaţia şi limba. Pentru noi, românii care trăim în afara graniţelor ţării, elementul care ne ţine uniţi şi aproape de patria noastră este limba. Să o sărbătorim în fiecare zi, nu numai pe data de 31 august”, a declarat preşedintele Asociației Institutul Hispano Român, Manuel Păduraru, care a mulţumit în mod special reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi Consiliului Judeţean Dâmboviţa pentru prezenţa la acest eveniment şi pentru sprijinul pe care l-au acordat pentru buna desfăşurare a acestuia.

Vizita delegaţiei MRP condusă de secretarul de stat Ovidiu Iane s-a încheiat cu o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum: doamna Amparo Marco Gual, primarul oraşului Castellón de la Plana şi domnul David Barelles Adsuara, subprefectul provinciei Castellón, în vederea cooperării şi schimbului de bune practici între cele două state şi a dezvoltării de proiecte comune în folosul comunităţilor româno-spaniole.

A consemnat: Kasandra Kalmann Năsăudean