Guvernul spaniol decretează starea de urgență la Madrid pentru a opri pandemia

Președintele guvernului, Pedro Sánchez, a decretat vineri, 9 octombrie, starea de urgență la Madrid pentru a „proteja sănătatea publică” împotriva pandemiei. Măsurile decretului, care au intrat în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, permit recuperarea restricțiilor de mobilitate în capitală și în alte opt municipalități ale Comunității de Madrid.

Autoritățile spaniole au luat această decizie după ce Curtea de Justiţie a respins, joi, 8 octombrie, restricţiile parţiale impuse, care presupuneau doar izolarea parţială a Madridului şi a altor nouă municipalități.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a informat că va trimite 7.000 de agenți ai forțelor de securitate de stat în cadrul poliției naționale, al sediilor și al gărzilor civile pentru a asigura respectarea măsurilor.

Ministrul a explicat că regimul de sancționare pentru cei care nu respectă regulile se va aplica „conform legii, fără excepții, pentru a asigura sănătatea publică a cetățenilor”, a afirmat el.

Restricțiile de mobilitate vor continua să afecteze aceleași municipalități ca înainte de decizia TSJM: capitala Madridului, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles, Parla și Torrejón de Ardoz.

A consemnat: Mircea Fluieraș

Foto: EFE