Granada: George Enescu omagiat la Festivalul Internațional de Muzică și Dans

26

Foto Grup Imago Mundi [640x480]

Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea grupului Imago Mundi la Festivalul Internațional de Muzică și Dans de la Granada, în cadrul secțiunii FEX, care se desfășoară în intervalul 15 iunie – 18 iulie. Grupul va susține două concerte prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la moartea lui George Enescu în data de 2 iulie, la Auditorio de la Fundación Caja Rural din Granada, respectiv 3 iulie, la Teatro Imperial din Loja.

Proiectul pe care Imago Mundi îl va prezenta publicului spaniol, Isvor. George EnescuRapsodiile Române muzică tradiţională și folclor urban, sondează sursele de inspirație folosite de compozitor și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare și urbane muntenești ale secolului al XIX-lea. Piesele sunt puse în valoare prin dialogul dintre instrumente vechi specifice spaţiului românesc (cobză, drâmbă, tobă) și instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioară, chitară, violoncel). Aranjamentul muzical îi aparţine lui Cătălin Ștefănescu, doctor în muzică și lector universitar la Catedra de Chitară a Universităţii Naţionale de Muzică București. Recitalul va fi insoțit de proiecţii video live ce urmăresc același scop ca și compozițiile muzicale: punerea în valoare a unei moșteniri istorice prin intervenții contemporane.

Grupul Imago Mundi este format din Adrian Buciu (flaute, shakers), Oana Ivașcu (oboi, tamburină, drâmbă), Ștefan Barbu (vioară, frame drum), Andreea Ţimiraș (violoncel), Cătălin Ștefănescu (cobză, chitară), Daniel Ivașcu (bendir, darabuka, drâmbă) și Cristian Stănoiu (proiecţii video live).

FEX: 34 de zile de muzică și dans

Alături de secțiunea principală și Cursurile Internaționale „Manuel Fallaˮ, secțiunea FEX, extensia Festivalului din Granada, se desfășoară pe străzile, în piețele și spațiile emblematice din orașul și provincia Granada. În acest an, organizatorii propun zeci de recitaluri, concerte și spectacole de dans adresate atât copiilor, cât și adulților, cu participarea a peste 1550 de artiști.

Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans din Granada este unul din cele mai prestigioase din Europa, reunind an de an muzicieni din întreaga lume. Festivalul a fost creat în 1952 sub auspiciile Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii și ale Ministerului Turismului din Spania. Este una dintre întâlnirile muzicale de prestigiu din Spania, calitatea activităților sale fiind dublată de decorul impresionant în care se desfășoară: Complexul de arhitectură islamică Alhambra, ce se află în patrimoniul UNESCO, grădini, biserici și săli de concerte din întreaga provincie Granada.

A doua participare românească la Granada

Prima participare românească la acest festival a avut loc în 2014, când grupul Acapella a susținut un recital alături de alți interpreți din Franța, Finlanda și Germania.

Susținerea participării românești la festivaluri de prestigiu din diferite domenii artistice face parte din strategia ICR Madrid de conectare a pieței culturale românești la evenimentele internaționale de calibru ce se desfășoară în Spania cum ar fi Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, Festivalul Internațional de Fotografie și Arte Vizuale PHotoEspaña ori Festivalul Internațional de Poezie de la Barcelona.

Detalii suplimentare puteți obține la:

Institutul Cultural Român de la Madrid

icrmadrid@icr.ro

Telefon: +34 917 589 566

http://www.icr.ro/madrid/