Geo Saizescu, unul dintre cei mai mari regizori români, a încetat din viață
Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, a murit, luni, la vârsta de 81 de ani. Saizescu a regizat mai multe lungmetraje considerate antologice pentru istoria filmului românesc de comedie, printre care „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală” şi „Secretul lui Bachus”. La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost şi scenarist, şi actor.
A colaborat cu unii dintre cei mai populari actori români, ca: Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu sau Horaţiu Mălăele.
Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua în judeţul Mehedinţi. A regizat filmele: Doi vecini (1958), Un surâs în plină vară (1963), Dragoste la zero grade (1964), La porţile pământului (1965), Balul de sâmbătă seara (1967), Astă seară dansăm în familie (1972), Păcală (1974), Eu, tu, şi… Ovidiu (1978), Şantaj (1980), Grăbeşte-te încet (1981), Secretul lui Bachus (1984), Sosesc păsările călătoare (1984), Secretul lui Nemesis (1987), Harababura (1990), Păcală se întoarce (2006).
Geo Saizescu a jucat teatru, în 1950 interpreta rolul lui Lopahin din Livada cu Vișini de Cehov la Severin, în 1953 juca în Baia de Vladimir Maiakovski, apoi în 1954 a regizat și jucat rolul principal în Aventurile bravului soldat Svejk.
Primul film regizat de el a fost „Aventurile Bravului Soldat Sveik” (1956).
A jucat ca actor în filme ca: S-a furat o bombă (1961), Celebrul 702 (1961), Păcală (1973), Lumina palidă a durerii (1979), Grăbește-te încet (1981), Fram (1983), Căsătorie cu repetiție (1985), A doua cădere a Constantinopolului (1993), O secundă de viață (2008).
Colegii de breaslă a lui Geo Saizescu şi-au exprimat regretul faţă de moartea cineastului, lăudând pasiunea cu care acesta îşi făcea meseria. „Ne-am cunoscut la institutul de teatru. Nu am crezut că o să fim împreună într-un film. Nu-mi vine să cred. A murit un regizor, un iubitor de oameni, un regizor care stătea tot timpul de vorbă cu actorii. A făcut institutul privat de teatru de la Hyperion şi a continuat să vină chiar dacă nu a mai fost plătit”, a declarat Sebastian Papaiani, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. La rândul sau, Ion Besoiu a povestit că Geo Saizescu a fost iubit de ceilalţi actori.
„A fost un om iubit de actori, permanent cu zâmbetul pe buze, permanent cu gluma, crea stare de relaxare în toate momentele de muncă (…) şi regret imens că nu am ştiut că a fost bolnav”, a declarat actorul Ion Besoiu. Şi Irina Margareta Nistor a vorbit despre pasiunea cu care regizorul şi actorul îşi făcea meseria.
„A reuşit în primul rând să transpună nişte opere scrise, ceea ce nu a fost la îndemana oricui. Fără îndoială, „Păcală” a fost unul din cele mai iubite filme ale sale la care a ţinut extrem de mult. A făcut însă filme extrem de diferite şi avea o plăcere deosebită să joace în propriile filme, dovedea o iubire nesfârşită pentru meserie”, a spus criticul de film.
„Pentru mine a picat dispariţia lui Geo exact ca un trăsnet. Eu am lucrat mult cu el, am făcut multe filme, am învăţat meserie de la el. Era de o delicateţe, de o fineţe… de la el trebuia să furi printre rânduri ce voia să spună. Este o mare pierdere pentru noi şi pentru întreaga ţară. Îmi pare extrem de rău că s-a stins. Era atât de dulce, de fermecător, îţi dădea atâta încredere în tine… Era o persoană rară”, a precizat şi actriţa Rodica Popescu-Bitănescu, într-o intervenţie la Realitatea Tv.