Europa înregistrează cifre alarmante de noi infectări cu Covid-19 și decese

Tot mai multe state din Europa impun noi restricţii antiepidemice sau le prelungesc pe cele deja adoptate și continuă campaniile de vaccinare împotriva pandemiei. Germania a raportat un nou record de decese, la fel și Suedia care are o rată a mortalității în creștere.

Spania a înregistrat miercuri un număr record de cazuri în 24 de ore, cu circa 39.000 de infecții noi diagnosticate, un bilanț fără precedent de la începutul pandemiei.

„Presiunea asupra spitalelor continuă să se amplifice”, a adăugat ministrul sănătăţii, Salvador Illa, atrăgând atenţia că 27% din toate paturile de terapie intensivă ale țării sunt ocupate de bolnavi contaminaţi cu noul coronavirus. Ministrul a mai spus că numărul testelor este în creştere, după sărbătorile de sfârşit de an. Spania a făcut până acum, de la începutul pandemiei, peste 28 de milioane de teste.

Pe de altă parte, mai mult de 581.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost deja administrate în ţară, campania de vaccinare fiind pe punctul de a atinge „viteza de croazieră”, după cum a afirmat ministrul sănătăţii, care și-a exprimat satisfacţia pentru cele 93.000 de injecţii din ultimele 24 de ore. 

Suedia a înregistrat, din nou, un vârf al deceselor, din cauza Covid-19. În numai 24 de ore, regatul a anunţat peste 6.500 de infectări cu noul coronavirus, la o populaţie de 10 milioane de locuitori. În acelaşi timp, rata mortalităţii este cea mai mare dintre ţările nordice, ca număr de raportat la întreaga populaţie, 351 în numai 24 de ore şi 10.000 în total. 

Nou record de morți și în Germania, care a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.244 de decese, număr ce depăşeşte ultimul record, de 1.188 consemnat vinerea trecută, în timp ce numărul noilor cazuri de infectare este de 25.164. Recordul de infectări a fost raportat pe 18 decembrie, cu 33.777 de cazuri. Numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 în această ţară cu circa 83 de milioane de locuitori era joi de 758.093, informează AFP. 

Italia a anunţat 507 decese zilnice în ultima raportare, depăşind pragul de 80.000 de decese asociate Covid-19, şi 15.774 de noi infectări. Guvernul de la Roma a prelungit miercuri seară starea de urgenţă până pe 30 aprilie, unele restricţii fiind înăsprite. Este menţinută interdicţia de circulaţie între orele 22:00 şi 05:00, rămân închise şcolile, cinematografele, piscinele, iar barurile şi restaurantele pot fi deschise cel mult până la ora 18:00, mai scrie sursa citată.

Marea Britanie, unde noua tulpină mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 a provocat o creştere puternică a numărului cazurilor de Covid-19, a spitalizărilor şi deceselor, are sistemul sanitar copleşit de valul de internări, spitalele fiind nevoite să improvizeze morgi de urgenţă pentru pacienţii ucişi de pandemie, iar un nou record de decese, de 1.564, a fost înregistrat miercuri. Începând de luni, 18 ianuarie, este obligatoriu un test Covid-19 negativ la intrarea în ţară, măsură de precauţie luată de guvernul de la Londra pentru a evita importarea şi a altor mutaţii ale coronavirusului, precum cele din Africa de Sud sau Brazilia.

Pe de altă parte, Marea Britanie a luat un avans considerabil faţă de UE în privinţa vaccinării, reuşind până miercuri să vaccineze peste 2,6 milioane de persoane.

Începând de vineri, Portugalia reintră în lockdown pentru cel puţin o lună, ca urmare a creşterii exponenţiale a cazurilor pozitive de Covid-19 şi deceselor, joi fiind a şasea zi consecutiv când s-au înregistrat peste o sută de decese. Această ţară cu peste 10 milioane de locuitori are în prezent 116.328 de cazuri de Covid-19 active, care pun o mare presiune pe spitale, unde sunt internaţi 4.240 de bolnavi infectaţi cu coronavirus, dintre care 596 la ATI. Autorităţile au dispus amânarea tuturor intervenţiilor chirurgicale care nu sunt urgente. Şcolile rămân însă deschise.

Austria se află în continuare în lockdown, cu sectorul HoReCa închis până cel puţin pe 24 ianuarie. Şcolile vor fi redeschise pe 25 ianuarie, dar cu unele limitări. În pofida restricţiilor, miercuri au fost raportate circa 2.000 de infectări şi 49 de decese.