Forumul presei românești nord-americane 2012 a fost organizat de către North American Romanian Press Association în vara anului 2012. Președintele NARPA, Marian Petruța declara la acea vreme în exclusivitate pentru Radio Diaspora din Chicago: „Am decernat premiile pentru cele mai bune articole și materiale din presa românească de pe continentul nord-american. Dorim să apreciem munca pe care ziariștii din SUA și Canada o depun și care trece aproape neobservată. Ne-am propus să apreciem prin concursul anual NARPA munca ziariștilor din SUA și Canada, să ne dezvoltăm în continuare și să atragem cât mai mulți ziariști în organizația noastră care să ne ajute să ne întărim poziția, pentru a deveni puternică, o voce unitară care să implementeze codul de etică și morală jurnalistică adoptat de organizația noastră.”
Reporter: Ați fost nominalizată și premiată de multe ori la diverse evenimente pentru faptul că militați pentru păstrarea nealterată a limbii române, a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti în străinătate și pentru că ați reușit să construiți prin articolele şi emisiunile dumneavoastră radiofonice, o punte de legătură specială între românii din Statele Unite și cei din Spania şi România. La Forumul presei românești nord-americane din 2012 organizat de North American Romanian Press Association care s-a desfășurat la Chicago, ați obținut unul dintre cele mai râvnite premii: Locul II la secțiunea Editorial, pentru materialul „Diaspora și ciuma portocalie” apărut în paginile publicației româno-americane Gândacul de Colorado. Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest premiu?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Premiul NARPA este un premiu de suflet la care țin mult, poate cea mai dragă dintre distincțiile obținute de-a lungul carierei mele de jurnalist român în străinătate.
Reporter: Zilele trecute, la Jacksonville, statul Florida – USA, a avut loc decernarea premiilor pentru cele mai apreciate publicații din străinătate realizate în sistem de voluntariat de către imigranți, în ultimul deceniu, un eveniment organizat de compania americană Jett Media Group. Marele trofeu pentru profesionalism, pentru una dintre cele mai importante publicații în limba română din afara granițelor țării, realizată voluntar, a fost obținut de Occidentul Românesc, iar editorialul „Diaspora și ciuma portocalie” a fost nominalizat din nou, de data aceasta, la patru categorii, obținând Premiul I la secțiunea „Români în străinătate”. Ce simte redactorul-șef al publicației care a obținut Marele trofeu și titlul de cea mai apreciată publicație în limba română din străinătate relizată în sistem de voluntariat, și autorul editorialului premiat pentru a doua oară?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Este o mare bucurie și o onoare pentru mine faptul că după aproape trei ani de existență, echipa redacțională a publicației Occidentul Românesc culege roadele muncii sale. În trei ani, această echipă alcătuită de profesioniști în diverse domenii, prieteni dragi stabiliți în cele mai îndepărtate locuri din lume, au dăruit prin profesionalismul lor, în mod voluntar, cele mai importante știri, informații utile și de interes, lucrări originale legate de limba română, de educația, cultura, tradițiile și obiceiurile noastre strămoșești, românilor din Peninsula Iberică și din întreaga lume. Marele trofeu reprezintă aprecierea muncii și a profesionalismului acestei echipe, care prin eforturi financiare proprii, sacrificii și dăruire, a menținut în viață această publicație tipărită lună de lună aproape trei ani, ajungând în cele mai importante comunități de români din Regatul Spaniei și nu numai.
Reporter: Occidentului Românesc este o publicație independentă, fără afilieri politice sau religioase. Care sunt principiile care stau la baza existenței acestei publicații?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Noi milităm pentru păstrarea limbii române, pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, pentru educație, civilizație, corectitudine, cinste și adevăr. Apreciem existența partidelor politice în diaspora dar colaborăm numai cu acele organizații și cu acei reprezentanți care realizează ceva real și necondiționat pentru români. Ignorând șmecherii și pe cei care au prăduit și batjocorit nația românească mulți ani, ținem cont de persoanele tinere cu pregătire profesională care merită toată atenția, respectul, și considerația noastră și care, înclin să cred că vor putea schimba mentalitățile comuniste ale românilor, care pot institui legi care să transforme societatea haotică și degradantă a României într-o societate civilizată, educată, bazată pe valori reale în toate domeniile. Legat de religie, nu facem discriminări. Suntem deschiși la o colaborare benefică și constructivă cu toți românii, indiferent de culoarea politică sau religioasă. Dar repet, doar cu cei care cred în valorile reale ale unei societăți sănătoase, civilizate și educate, și care au demonstrat și demonstrează dăruirea lor necondiționată, lipsită de falsitate și ipocrizie.
Reporter: Ținând cont de Marele trofeu pe care l-a obținut de curând Occidentul Românesc și premiile care v-au fost decernate pentru lucrările dumneavoastră, care sunt calitățile pe care trebuie să le dețină un bun jurnalist?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Repet, iar și iar, și de câte ori am ocazia. În primul rând, să fie persoană educată, cu studii, responsabilă, care nu se vinde politic sau în alt … mod. Obligația unui jurnalist este să apere adevărul şi să scoată nedreptatea la lumină. Dacă un jurnalist nu iubeşte adevărul şi nu este credincios acestuia, devine unul extrem de periculos pentru societate. Să privim atent în jur și vom vedea aşa numiţi jurnalişti, reporteri de radio şi televiziune, care promovează minciuni, defăimări, imoralitate etc. Obligația jurnalistului este să-i apere pe oameni și să le comunice adevărul, să-i protejeze de minciunile şi nelegiuirile la care sunt expuşi. Dacă cineva nu-i iubeşte pe oameni ca pe sine însuşi, nu poate fi un bun jurnalist. Iată de ce unii ziariști şi bloggeri devin defăimători notorii şi manipulează cu minciunile lor la nivel de naţiune. Orice jurnalist trebuie să se întrebe cum le slujeşte oamenilor prin ceea ce scrie şi publică. Le face bine sau rău acestora? Îi aduce la adevăr sau îi robeşte în minciună şi nelegiuire? Apărarea şi proclamarea adevărului implică cea mai grea luptă care s-a dat, se dă şi se va da în această lume. Un jurnalist trebuie să fie întotdeauna conştient de acest adevăr şi să-şi asume riscul luptând până la capăt. Pe față, nu să lovească prin spate. Lupta pentru adevăr este extrem de grea pentru că adevărul este zilnic expus la atacuri grave. Jurnalistul integru trebuie să rămână perseverent în lupta sa. Doar un astfel de ziarist va realiza materiale de calitate înaltă, şi nu va fi unul ce aşteaptă să fie împins din spate de alții. Nu va ceda nici în faţa oamenilor sau împrejurărilor care descurajează. Cum poate să apere şi să proclame adevărul cineva care nu are pasiune pentru adevăr? În viaţa noastră intervin oameni, evenimente şi anumiţi factori care afectează într-un fel sau altul pasiunea noastră pentru ceea ce facem. Dar un jurnalist integru va rămâne pasionat să proclame adevărul şi să slujească oamenilor. Mass-media cere de la specialiştii săi o disciplină de armată. Nicio publicaţie, post de radio sau de televiziune, nu poate rămâne pe podium dacă acestea și colaboratorii lor nu respectă disciplina necesară.
Reporter: Vă mulțumesc pentru gândurile frumoase, vă felicit atât pe dumneavoastră cât și echipa Occidentul Românesc pentru premiile obținute, vă apreciez și vă respect pentru munca și profesionalismul de care dați dovată, și vă doresc mult succes în continuare.
Nota redactorului: Publicația în limba română Occidentul Românesc a fost decernată cu Marele trofeu și a primit titlul de importantă publicație tipărită, realizată în sistem de voluntariat la Festivalul mass-media care s-a desfășurat la Jacksonville – Florida din USA, în perioada 24-26 mai.
Autor: Andrei Bodea Kleiner Varble – Corespondent OR (California-USA)
„Diaspora și ciuma portocalie”, se poate citi integral, aici: