Kasandra Kalmann Năsăudean: Diaspora și ciuma portocalie

foto_kasandra-640x480

Să ne reamintim primăvara anului 2012…

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (sub conducerea lui Eugen Tomac) a organizat în perioada 10 – 11 martie 2012, la Madrid, cu sprijinul reprezentanților PDL (Wiliam Brânză, Dan Ioniță) și a Ambasadei României în Regatul Spaniei desigur, Conferinţa „Şanse egale într-o Europă Unită”, un eveniment la care au fost invitați doar parte din reprezentanți ai mediului asociativ românesc şi al mass-media din Spania, iar principalele teme ale acestei conferințe s-a dorit a fi: „identitatea lingvistică, culturală şi spirituală în context european, principiile de funcţionare a sistemului de asigurări sociale şi pensii pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării, politicile europene pentru protecţia cetăţenilor europeni cât și exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în Spania.”

Cuvinte mari, însă pentru majoritatea dintre participanți nu a fost greu de realizat că de fapt, sub masca unui eveniment cu un astfel de titlu – Şanse egale într-o Europă Unită – s-a ascuns o campanie electorală a celor aflați la putere care încearcă pe toate căile să convingă, încă o dată și încă o dată românii din diaspora, că ei sunt cei mai buni și mai corecți și că trebuie să rămână în fruntea României încă mulți ani de acum încolo. Oare?! Cei implicați în organizarea acestui eveniment au uitat însă că, dacă majoritatea românilor de acasă au fost „cumpărați” cu o găleată, o mătură, un kilogram de ulei sau de zahăr, pe cei din diaspora nu-i poate cumpăra cu o umbrelă portocalie sau cu povești, evenimente și proiecte nerealizabile.

Și uitarea e o calitate
Începând cu anul 1990, românii care și-au dorit un viitor mai bun, mai curat, o viață normală și o țară civilizată pentru copiii lor, au plecat în lumea largă. Și astfel, timp de peste 22 de ani, români înarmați cu mult optimism și cu dorința de a începe o nouă viață, s-au stabilit în țări unde oamenii sunt respectați și apreciați la adevărata lor valoare, unde copiii pot fi educați și crescuți în siguranță, în pace și liniște.

Majoritatea au făcut sacrificii enorme în toți acești ani pentru a putea asigura familiilor lor un strop de mai bine. Unii nu și-au văzut părinții și rudele rămase acasă de multă vreme, alții au rămas doar cu amintiri despre locurile natale și cu o mână de pământ de pe mormintele părinților pe care-l păstrează cu sfințenie lângă icoane. Pe scurt, viața imigranților români este una dulce-amară indiferent în ce colț de lume se află. Muncesc mult și greu, unii îndură chiar și umilința numai să-și vadă familia în siguranță iar copiii în medii de educație civilizate. Fiecare și-a construit cu multă trudă și sacrificii un loc al său acolo unde s-a stabilit. S-a încadrat cu succes în țara care l-a adoptat și este hotărât să respecte legile și să-și atingă visul prin muncă cinstită și corectă, vis pentru care a plecat din țara natală. Nu este interesat de politica cameleonică din România și nu dorește decât să fie lăsat în pace, fără să fie implicat în „prostituția” partidelor politice, în lupta acestora pentru putere. Incidentul rușinos care s-a petrecut la Madrid pe data de 10 martie 2012 cu ocazia evenimentului mai sus amintit, între reprezentantul de seamă al PDL (Wiliam Brânză) și cel al PSD (Cristian Rizea), demonstrează încă o dată faptul că nimic nu s-a schimbat în România. Nu e suficientă polemica zilnică de acasă că, reprezentanți ai celor care conduc destinele țării își permit să vină și în străinătate la evenimente dedicate diasporei și nu politicii și, să se facă de râs – să ne facă de râs – în fața celor care ne-au primit cu brațele deschise, în fața celor care ne-au oferit credibilitate și posibilitatea de-a dovedi că merităm respectul lor.

Domnilor politicieni, nu avem obligații față de voi!
Nu vă amintiți de noi decât în anii electorali când aveți nevoie de votul nostru sau ca să vă facem propagandă. Nimic concret și benefic nu ne-ați oferit în ultimii opt ani. Doar minciuni, promisiuni deșarte și scandaluri politice. Ați încurajat escrocii și mincinoșii și aici, în străinătate, în loc să-i luați acasă și să-i educați. Nu ați mișcat un deget când spaniolii, sătui de noi, ne-au tăiat dreptul la muncă iar bulgarii au rămas pe poziție. Ați dat undă verde fondurilor și ajutoarelor financiare doar celor care v-au „pupat” poalele fie că erau români sau din alte țări foste comuniste. Ați alocat bani unor organizații pentru ziua mărțișorului în luna … noiembrie iar problemele acute ale serviciilor consulare nici până astăzi nu le-ați rezolvat.

Și atunci? Pentru ce ne deranjați cu prezența voastră când am putea foarte bine să ne petrecem timpul alături de familiile noastre sau vizitând țara care ne-a adoptat și care ne-a oferit ceea ce voi nu ați fost în stare în toți acești ani în care v-am dat votul nostru de încredere de care v-ați bătut joc, călcându-ne în picioare demnitatea și onoarea? Cum vă permiteți să veniți nechemați la evenimente la care politica nu-și are locul și să faceți circ fără bani, luându-vă la „bătaie” în fața unor oameni care în 20 de ani și-au primenit țara și și-au schimbat mentalitățile în mod benefic, oferindu-ne și nouă lecții de democrație, educație, comportament civilizat și limite de bun simț?!

Le ordonați slugilor care vă reprezintă în străinătate să ne verifice, să ne urmărească și să ne asculte convorbirile telefonice. Cereți cu nerușinare celor pe care i-ați transformat în „sifonari” să ne fie trenă peste tot. Cine vă permite așa ceva și în virtutea cărei legi? Cine vă credeți? Ne-ați umilit bunicii și părinții, iar pe cei aflați în viață i-ați lăsat să-i îngroape nămeții până la cer a iernii care încă nu a trecut, fără să vă intereseze că sunt la un pas de pierzanie. Și acum, veniți să ne tulburați liniștea și pacea pe care ne-am câștigat-o cu multă muncă, cinste și corectitudine, fără să fim nevoiți să ne prostituăm, fără să facem plecăciuni în fața voastră și să ne umilim.

Noi trăim simplu, în case cu chirie, nu ca voi în palate de milioane de euro. Ne îmbrăcăm modest, nu cu haine de firmă scumpe cumpărate din banii furați de la gura amărâților aflați în pragul sărăciei. Ne-am educat copiii la cele mai bune școli și i-am îndrumat pe un drum drept și cinstit fără să vă cerem ajutorul. Și atunci, de ce vă permiteți să ne răpiți din timpul nostru prețios pentru treburile voastre politice murdare? Cu ce drepturi? Cine vi le dă? Domnilor, nu suntem proprietatea voastră, suntem oameni liberi într-o țară care nu vă aparține și unde nu aveți nici un drept, deci, spălați-vă rufele murdare ale politicii pe care o conduceți, acasă, în România!

Întoarceți-vă în țara pe care ați sărăcit-o și ați transformat-o într-o epavă! „Luați-vă la bătaie” și faceți circ fără bani cât vă poftește inima, dar nu veniți la noi să ne faceți de rușine ca nație, nu veniți să dărâmați ce fiecare dintre noi a reușit să construiască cu propriile puteri în domeniul său! Nu ne umbriți viața simplă și curată pe care o trăim prin muncă cinstită! Nimeni și nimic nu vă dă dreptul să ne atingeți nici măcar cu o floare!

Luați-vă „slugile și sifonarii” cu voi și uitați să vă mai întoarceți vreodată! Rămâneți în mocirla comunistă în care vă afundați de peste 20 de ani și din care nu veți reuși să scăpați oricât de mult încercați să vă pudrați fețele și să vă lustruiți caracterul. Să ne căutați doar atunci când veți fi în stare să ne sprijiniți și să ne reprezentați cu adevărat interesele. Necondiționat, fără falsitate, fără ipocrizie! Nu vă erijați în reprezentanții noștri pentru că nu sunteți și nici nu veți fi vreodată. Nu ne meritați încrederea! Nu și de data aceasta!

Autor: Kasandra Kalmann Năsăudean(Jurnalist investigații, Director editorial – Occidentul Românesc, analist financiar independent, membru CCNMA).

Nota redacției: Editorialul „Diaspora și ciuma portocalie” a fost publicat în paginile Gândacului de Colorado (publicație româno-americană din Denver – USA), la data de 11 martie 2012, și a fost premiat cu cele mai importante distincții la Chicago și Jacksonville din Statele Unite ale Americii:

–          Premiul II, categoria Editorial – Forumul presei românești nord-americane 2012,  organizat de către North American Romanian Press Association la Chicago;

–          Premiul I, secțiunea „Români în străinătate” – Festivalul de carte și mass-media, organizat de către compania americană JettMedia Group, Jacksonville, statul Florida-SUA, 24-26 mai 2013.