Daniel Constantin: Agricultura este o soluţie şi pentru românii care lucrează în străinătate

1380306151_9764

Reporter: Domnule Constantin, sunteţi Viceprim-Ministru şi Ministru al Agriculturii. Cum tratează Guvernul României agricultura şi care sunt principalele dumneavoastră priorităţi?

Daniel Constantin: Mă bucur să spun că, poate pentru prima oară după 1989, agricultura a devenit o prioritate pentru Guvernul României, având un potenţial mare de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Este deja un motor foarte important, pe care România se poate baza pentru a realiza o creştere economică sustenabilă. Uitaţi-vă că agricultura a contribuit cu 1,1% la creşterea economică a României (creşterea a fost de 3,8%, cea mai mare creştere din Europa) de anul trecut şi sper să menţinem acest trend şi anul acesta. Trebuie să ţinem cont că 46% din totalul populaţiei stabile locuieşte în mediul rural, iar eu pun un accent deosebit pe crearea unei clase de mijloc autentice, care lipsește momentan în agricultura românească. Suntem conştienţi de îmbătrânirea demografică care se manifestă mai pregnant la sate, iar România are nevoie de tineri pentru a menţine şi a dezvolta o agricultură competitivă. Am gândit şi am implementat o serie de măsuri care au un singur obiectiv: agricultura românească să devină performantă la nivel european. Pentru că îmi doresc ca din ce în ce mai mulţi oameni care să muncească pământurile din România, cu pasiune, mândrie şi evident cu potenţial crescut de profit.

Reporter: De ce s-ar întoarce să lucreze în agricultură românii din Spania?

Daniel Constantin: Îmi puneţi aceeaşi întrebare pe care mi-au adresat-o mulţi oameni care au rude plecate la muncă în străinătate. Chiar zilele trecute, un bătrân dintr-un sat pe care l-am vizitat în această campanie îmi povestea cum copiii lui au plecat în Spania în urmă cu vreo 3 ani, la cules de căpşuni. Bătrânul şi soţia lui au rămas să aibă grijă de nepoţi. Şi îmi spunea că, da, se bucură că ei trimit bani lunar acasă, că vin de sărbători cu tot felul de daruri. Dar îmi spunea cu mare tristeţe că e tare greu că nu îi are acasă, că nepoţii cresc fără să îşi vadă părinţii cu lunile şi că aceasta nu se poate compensa cu bani. E doar un caz dintre multele pe care le-am întâlnit în vizitele mele în ţară.

Vă spun cu toată responsabilitatea: da, agricultura este un domeniu cu un potenţial foarte mare în acest moment, un domeniu care poate crea locuri de muncă, un domeniu care beneficiază de finanţare. După mulţi ani, pot spune: sunt bani în agricultură! Eu personal sunt ferm convins că agricultura este o soluţie şi pentru românii care lucrează momentan în străinătate. Ştiu că mulţi dintre cei care lucrează acum în Spania au plecat din mediul rural şi lucrează acolo tot în agricultură. Eu le transmit acum că au şansa să înceapă acasă o afacere în agricultură, pentru că există multe oportunităţi. Vor avea acasă şansa să îşi pună în valoare experienţa şi expertiza lor. Şi noi avem nevoie de aceste lucruri.

Reporter: Sunt din ce în ce mai mulţi români care optează să plece din ţară. Sunt aceştia o prioritate pentru statul român?

Daniel Constantin: Statul român are o mare responsabilitate faţă de românii din diaspora şi facem toate demersurile pentru a susţine interesele acestora. Ştiu că sunt din păcate foarte mulţi români care au ales să plece din ţară în timpul guvernării Băsescu-Boc, care a adus România într-o situaţie economică şi socială foarte grea. Este obligatoriu aşadar să rămânem un stâlp de sprijin pentru toţi românii care au plecat din ţară, să ne asigurăm că le sunt respectate drepturile fundamentale, în conformitate cu statutul României de membru al Uniunii Europene: dreptul la liberă circulaţie, deschiderea pe piaţa muncii, respectarea identităţii, a tradiţiilor şi a valorilor spirituale care îi definesc.

Reporter: Suntem în plină campanie pentru Parlamentul European. Sunt aceste alegeri importante pentru România? Cum trataţi dumneavoastră acest moment electoral?

Daniel Constantin: Alegerile pentru Parlamentul European sunt cu siguranţă foarte importante pentru România, dar şi pentru întreaga Europă! Suntem parte a unei construcţii politice foarte puternice, care va câştiga cu siguranţă detaşat aceste alegeri şi mă bucur că vom trimite la Bruxelles şi Strasbourg oameni de valoare, profesionişti, oameni care vor lupta pentru o Românie puternică în Europa! Mă bucur foarte mult că această Alianţă a noastră, PSD-UNPR-PC, continuă spiritul USL şi mă bucur că beneficiază în continuare de încrederea dumneavoastră.

Un interviu realizat în exclusivitate pentru Occidentul Românesc.