„Dacă politică nu e, nimic nu e!”, cu Tudor Petruț – Marea eliberare

12

Pentru cine nu a trecut prin patru ani de regență „trumpiană”, a polemiza despre libertatea de exprimare în lumea nouă, unde libertatea de exprimare e sculptată în spiritul și în litera națiunii, pare doar o ciudățenie trecătoare. Este evident că în ultimele decenii, mai întâi presa și mai apoi media televizate au navigat către stânga politică și au simpatizat mai mereu partidul democrat și politicienii săi.

Subtil, majoritatea mass-media au subliniat și promovat valențele liberalismului american de centru stânga, culminând cu suportul fățiș și uneori exagerat pentru Barak Obama, unsul întregului popor. Consumatorii de presă și telespectatorii n-au părut însă prea preocupați de aproape imperceptibila lipsă de balanță politică. Cu obișnuitul ei profesionalism, mass-media a creat o aparentă senzație de normalitate. Contestată mereu de susținătorii partidului republican, a cărui politicieni au fost mai mereu ținta unor – în general – manierate critici și scandaluri.

Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale și majoritatea media a explodat. În patru ani de zile, presa și a emisiunile de știri și de comentariu politic s-au transformat în instrumente de propagandă anti Trump. Prin această dezaxare media au devenit instrumente ideologice ale partidului democrat, pe scurt, o presă de partid. Și de la scopul declarat de al detrona pe Trump, poate fără să realizeze impactul, media au glisat către o majoră manipulare. Promovând fundamentala transformare a națiunii americane, unii jurnaliști au devenit vocile acide ale unei emergente extreme stângi a căror reprezentanți socialiști s-au insinuat în congresul american. Această tendință este din ce în ce mai evidentă și astăzi.

Rețelele de socializare în continuă expansiune și cu o rază de influență mondială, au urmat aceiași traiectorie. Dublată de o nedisimulată politică a cenzurii fără precedent în Statele Unite ale Americii, care a culminat cu anularea pe Twitter al celui mai popular cont, cu peste 90 de milioane de adepți al guralivului președinte Donald Trump și care continuă printr-o fățișă hărțuială mai ales a conservatorilor și a dreptei religioase.

Din toată acesta încrâncenare ideologică s-a erodat tocmai libertatea de exprimare atât de întipărită în mintea și apreciată de americanul de rând. Lupta politică s-a acutizat generând o fractură a societății americane de neimaginat.

Elon Musk, un miliardar cu principii, a plătit miliarde de dolari pentru marea eliberare. Achiziționând Twitter, Musk preconizează o întoarcere la balanța ideologică tocmai prin forța libertății cuvântului. O eliberare de îndoctrinare și cenzură. Și aparența unui reînnoit civism necesar comunicării prin rețelele de socializare fără apartenență politică.

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.