Corina Simionescu Hudgens: Să ajutăm copiii să se împrietenească cu fructele și legumele

Una dintre principalele preocupări ale părinților trebuie să fie formarea unor obiceiuri alimentare în rândul copiilor, încă de la o vârstă fragedă. România are unul dintre cele mai scăzute consumuri de fructe și legume pe cap de locuitor din Europa conform statisticilor EUROSTAT, confirmate și de INSSE, în publicația „Starea de sănătate a populației din România” (ediția 2015). Conform INSSE, din totalul populației rezidente în vârstă de un an și peste, consumul zilnic este menționat de 30,4% din populație pentru fructe și 30,1% din populație pentru legume.

Iată cei trei pași pentru a-i împrieteni pe copii cu fructele și legumele. Începeți foarte devreme. Copiii dobândesc cu ușurință cunoștințele încă de la vârste fragede și este important să-i familiarizăm cu gusturi și arome noi pentru ca mai târziu să-și poată crea obiceiuri alimentare corecte. Există mai multe modalități prin care puteți face acest lucru. Încercați să le spuneți povești care au ca personaje principale, fructele și legumele și nu renunțați. Răbdarea este esențială deoarece odată cu trecerea timpului veți găsi fructe și legume pe placul lor. Nu neglijați consumul de fructe și legume atunci când plecați în vacanță sau când sunteți departe de bucătăria proprie. Sucurile 100% naturale reprezintă opțiuni foarte bune și hrănitoare pe care le puteți oferi celor mici.

Mențineți-vă mesajele și asigurați-vă că și ceilalți factori de influență vor face același lucru. Copiii sunt ușor de influențat și sunt foarte sensibili la factorii externi. Mediul în care îi creștem ne poate ajuta sau, dimpotrivă ne poate sabota eforturile. Așadar, trebuie să facem front comun cu bunicii, prietenii, unchii, mătușile, grădinița și școala. Jocurile, poveștile, chiar și aplicațiile online cu puzzle, formarea de cuvinte, dacă au mesajele corecte pot ajuta și consolida mesajele despre rolul consumului zilnic de fructe și legume în alimentație. Încercați și aplicația Vita Smart. Prin intermediul aplicației, copiii se pot juca și învăța lucruri interesante. Copiilor mai mari, supravegheați-le alimentația și folosiți fiecare prilej ca să le transmiteți obiceiuri corecte în ceea ce privește alimentația. Oferiți-le la gustarea de după-amiază sau după efort intensiv, un suc 100%. Astfel, se vor și hidrata și vor beneficia și de nutrienții necesari organismului.

Alegeți cele mai bune opțiuni, asigurați diversitate. Sunt cinci porții de fructe și legume recomandate pe zi care trebuie să fie diverse, atrăgătoare, suficiente și ușor de consumat. În funcție de anotimp, de vârstă și de context există mereu soluții la îndemână, cum ar fi sucurile 100% sau mousse-urile. Este necesar să le explicați copiilor de ce alegeți un anumit produs. Totodată, este important să ne amintim de legislația Uniunii Europene, conform căreia conservanții, coloranții, aromele artificiale, zahărul sau alți îndulcitori nu pot fi adăugați în sucurile 100% naturale.

Autor: Dr. Corina Simionescu Hudgens (Anglia) – Redactor OR

Articol publicat în ediția tipărită OR / Martie 2017.