Campania „Noi susținem excelența!”: Cofetăria Victoria – pasiune şi notă personală

Asemeni aluatului, afacerea familiei Cristescu s-a născut din combinarea corectă a unor „ingrediente” de calitate într-un mic laborator de cofetărie, în toamna anului 2011. Au muncit mult şi „au adunat fiecare bănuţ”, pentru ca în luna februarie a acestui an să investească într-un modern laborator de cofetărie (Victoria), unde sinceritatea şi tradiţia sunt prioritare.

În Alicante, Corina şi Mihai se simt acasă. Aici şi-au omologat studiile şi s-au recalificat; din foşti ingineri, absolvenţi ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov, au ales să devină „cofetari” în ţara lui Cervantes, urmând cursurile Facultăţii de Ştiinţe Gastronomice (Basque Culinary Center-BCC) din San Sebastian. În Alicante au urmat studiile cele două fiice, şi-au întregit familia, iar Corina a devit bunică, manager şi, tot aici, ne-a oferit un interviu plin de mărturii. Nu este vorba de un imens lanţ de cofetării cu sute de filiale deschise în Comunitatea Valenciană, ci de o iniţiativă extraordinară, de o întreprindere tânără şi dinamică care aduce pe piaţă soluţia pentru produsele de cofetărie mereu proaspete: Cofetăria Victoria.

Reporter: Corina, orice realitate a fost cândva, un vis în care cineva îşi înrădăcina credinţa. Când l-aţi rugat pe Univers să conspire la crearea Victoriei?

Corina Cristescu: Nu cred că există pe lumea aceasta vreo persoană care să nu se gândească măcar o dată în viaţă că i-ar plăcea să fie propriul stăpân, să aibă propria afacere, să-şi pună în practică visul; acel vis care te umple de adrenalină şi se află în zona aceea crepusculară, între adevăr şi ficţiune. Ei, numai o parte apucă să vadă visul realizându-se. Pur şi simplu este vorba de dorinţe şi decizii. Pentru mine, a fost singura variantă viabilă ca imigrant în Spania.

Reporter: Să vorbim despre Victoria. A fost dificil să cumpăraţi spaţiul şi toate utilajele necesare?

Corina Cristescu: Utilaje sunt, bani să ai, şi minte, ca să iei deciziile cele mai bune. Dacă nu te pricepi, caută pe cineva care ştie şi doreşte să te ajute, că altfel deciziile proaste te costă enorm.

Reporter: Intuiesc că cel mai greu moment a fost colectarea reţetelor originale şi verificate. Cum aţi depăşit acest pas important şi care este secretul prăjiturilor de casă?

Corina Cristescu: Reţetele le-am colectat de la mama. Apoi m-am inspirat din „cărţi de bucate” în limba maghiară şi germană pe care le-am „moştenit” de la prietenele şi vecinele   bunicii mele din Mediaş, încă de pe vremea când eram studentă la Braşov. Dar nu acesta a fost pasul cel mai greu. Cele mai importante secrete ale prăjiturilor de casă sunt calitatea ingredientelor, respectarea reţetei la virgulă şi buna dispoziţie din bucătărie.

Reporter: Cum se face că în plină criză economică alegerea dumneavoastră de business a fost să înfiinţaţi un laborator de cofetărie cu vânzare la comandă şi apoi online?

Corina Cristescu: Nu este vorba despre o cofetărie cu sală, mese şi scaune, ci de o cofetărie virtuală! Sperăm, prin acest concept, să ocolim toate neajunsurile pe care le are o cofetărie clasică.

Reporter: Ce înseamnă „cofetărie online”?

Corina Cristescu: Cofetăria de altădată, din păcate, nu mai există, ingredientele naturale au devenit pentru omul de rând inaccesibile; acum cofetăria românească nu mai e ce a fost cândva. Nici acasă, în România şi nici aici. Noi folosim doar produse de calitate, cele mai bune ingredinte, mărcile de top de pe piaţa naţională şi internaţională. Cea mai bună frişcă, cel mai bun lapte, ingrediente de bază în cofetărie. Clientul nostru este omul care conştientizează ce consumă! Noi urmărim să dăm un pic de dulceaţă, un pic de culoare vieţii clientului şi de aceea ne-am hotărât să oferim cea mai bună calitate. Din păcate, în prezent, numai cofetăriile din cadrul bucătăriilor hotelurilor de 5 stele oferă această calitate, pentru că acest fel de clienţi sunt în general umblaţi prin lume şi nu vor accepta produse inferioare din punct de vedere calitativ.

Reporter: Despre ce neajunsuri ale cofetăriilor clasice vorbiţi şi cum vă gândiţi să le compensaţi prin conceptul dumneavoastră de cofetărie virtuală?

Corina Cristescu: Cofetăria clasică trebuie să fie situată într-o locaţie favorabilă, într-o zonă dens populată pentru a putea produce prăjiturile şi torturile pe stoc şi a le putea vinde în limita termenelor de valabilitate. În condiţiile actuale aceste locaţii au devenit, pentru majoritatea cofetăriilor clasice, nerentabile. Pe de altă parte, dezvoltarea urbanistică a ultimelor decenii în Spania s-a făcut în direcţia suburbiilor şi oraşelor satelit de lux. În toate aceste zone avem de-a face cu o populaţie cu putere mare de cumpărare, iar densitatea este mică pentru magazinele clasice, de aceea sunt convinsă că marketingul online va avea mare succes în aceste zone. Noi, lucrând doar la comandă, reuşim să producem toate torturile şi prăjiturile cu puţin înainte că ele să plece la livrare şi să ajungă la client pe masă. Nici nu se pune problema valabilităţii, prospeţimii sau calităţii! Iar aceasta din urmă, calitatea, este pentru noi aspectul cel mai important!

Reporter: Aveţi o reţetă, specialitatea casei?

Corina Cristescu: Am reţetele mele proprii şi, oricum, chiar şi pe cele care se regăsesc şi în altă parte, le modific după gustul meu. De exemplu, acum este foarte căutat tortul mousse cu trei tipuri de ciocolată: neagră, cu lapte şi albă. Se vinde peste tot. Şi eu, la rândul meu, am preluat reţeta şi am personalizat-o după gustul meu. Nu cred că am vreo reţetă pe care să nu o fi schimbat într-un fel sau altul. Întotdeauna le-am testat pentru noi, acasă, şi le-am adaptat conform gustului familiei, motiv pentru care nu am vrut să mă desprind de laborator. Puteam din prima să angajez un cofetar, să îi dau reţetele şi să mă ocup de altceva, de promovare. Dar am vrut să am mereu acest control, al produsului, să gust din fiecare, să îmi placă. Am şi reţete făcute de la zero. Adică am pornit de la ceva care mi s-a părut mie că s-ar potrivi.

Reporter: Şi le-aţi dat un nume fiecăreia?

Corina Cristescu: Nu. Dar am un tort, Victoria, pe care îl fac cu ciocolată neagră, fructe de pădure şi lime. Este foarte apreciat de cei care au avut curajul să încerce combinaţia aceasta.

Reporter: De ce preferaţi tortul?

Corina Cristescu: Din toată gama prăjiturilor, tortul este cel care aduce cea mai multă bucurie într-o casă. Pentru că este o parte a unei ceremonii, a unei petreceri sau pur şi simplu a unei seri frumoase cu prietenii. Tortul este unul din punctele culminante ale oricărei petreceri şi aici vrem noi să aducem un plus de fericire în viaţa clienţilor noştri. Vrem ca înainte de orice design să fie gustul; suntem mari fani ai torturilor apetisante! Dorim ca ai noştri clienţi să-şi aducă aminte cu drag de noi şi de grija pe care am dovedit-o pentru ei, servindu-le un tort atât de arătos şi de gustos.

Reporter: Corina, folosiţi produse bio?

Corina Cristescu: Nu folosesc produse bio pentru că nu o fac nici pentru mine. Nu am încredere în ce spun producătorii. Încerc să folosesc produse cât mai naturale şi de bază. Adică ciocolata e ciocolată, ouăle aşa cum sunt ele în coajă şi nu cum au început să folosească laboratoarele mari unde au comenzi multe şi folosesc ouă pasteurizate la cutie. Lapte normal, frişcă naturală, caramelul îl facem noi din zahăr brun. Încercăm ca tot ce se poate face să fie cât mai tradiţional, de casă, respectând normele impuse unui laborator.

Reporter: De unde procuraţi materia primă?

Corina Cristescu: Am contracte cu furnizori, dar fac şi eu cumpărături. Sunt produse pe care este mai avantajos să le cumperi direct din magazin şi sunt produse pe care trebuie să le iei direct de la furnizori, pentru că nu se găsesc, fiind produse profesionale. Cu unele produse din magazine m-am obişnuit şi comparând cu ce am luat de la furnizori mi s-au părut mai bune şi chiar mai avantajoase ca preţ.

Reporter: Despre preţuri, ce ne puteţi spune?

Corina Cristescu: Nu reuşesc să dau un preţ atât de jos ca o cofetărie de cartier. Am încercat în toate felurile să fac calcule, dar nu aş putea decât umblând la materia primă. Lucru pe care nu vreau să îl fac! Prefer să vând mai puţin, dar să menţin calitatea pe care mi-o doresc şi să le fac aşa cum am început acasă, pentru noi.

Reporter: Sunt şi plusuri, şi minusuri. Care credeţi că ar fi cel mai mare plus în afacerea aceasta?

Corina Cristescu: Cel mai mare plus ar fi că pot să îmi fac eu programul cum vreau. Cu toate că, de multe ori, se întâmplă să ajung să muncesc nopţi întregi. Dar pot pleca ori de câte ori este nevoie. Acesta este avantajul unui program flexibil. Eu nu sunt la fel de vorbăreaţă ca soţul meu; mie să-mi dai ceva de făcut şi îmi văd de treaba mea. Cred că şi din acest motiv m-am regăsit în toată afacerea cu dulciurile, pentru că lucrez cu mâinile şi am mintea clară şi relaxată.

Reporter: Ce credeţi că vă face speciali pe piaţa cofetăriilor din zona Alicante?

Corina Cristescu: Nu suntem singuri; sunt multe laboratoare care lucrează pe bază de comandă, dar ne deosebeşte faptul că, în primul rând, la decorurile de zahăr, e greu să fii identic cu altcineva, iar unii preferă produsele noastre. În al doilea rând, faptul că avem nişte reţete personale care sunt strict după gustul nostru. Nu am făcut niciodată ceva care soţului sau fetelor să nu le placă! Încerc, la fiecare comandă, să personalizez până în pânzele albe. Dacă îmi spune clientul că vrea mai mult „nu ştiu ce”, încerc să-l mulţumesc şi să îi fac exact ceea ce îşi doreşte.

Reporter: Cine sunt clienţii produselor de casă marca Victoria?

Corina Cristescu: Majoritatea sunt englezi. Apoi germani, francezi şi spanioli. Şi români, dar  foarte puţini.

Reporter: Dacă ar fi să numiţi un ingredient pe care îl puneţi în tot ceea ce faceţi?

Corina Cristescu: În tot ceea ce fac pun pasiune şi o notă personală. Ăsta e secretul.

Reporter: Vă mulţumim pentru interviu şi vă urăm mult succes în continuare!

Corina Cristescu: Mă bucur că am putut să vă împărtăşesc din idealurile noastre şi, în curând, vă invităm să ne vizitaţi pe site-ul nostru, pe care îl veţi regăsi în paginile Occidentului Românesc!

Interviu realizat de Andra Mateescu Gutiérrez – Redactor OR (Alicante/Spania)

Nota redacției: Corina și Mihai Cristescu au fost nominalizați pentru Campania „Noi susținem excelența!”