Cluj-Napoca, în competiție pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării

Cluj-Napoca, alături de Valencia, Viena şi alte trei oraşe europene se află printre cei șase finalişti ai competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării în 2020 şi ar putea câştiga 1 milion de euro.

Un juriu, format din experţi independenţi, a selectat cei şase finalişti după interviuri detaliate cu reprezentanţii unui număr de 12 orașe.

Cele şase oraşe finaliste ale ediţiei din acest an sunt enumerate mai jos, în ordine alfabetică:

  • Cluj-Napoca (România)
  • Espoo (Finlanda)
  • Helsingborg (Suedia)
  • Leuven (Belgia)
  • Valencia (Spania)
  • Viena (Austria)

La 24 septembrie 2020, Comisia va anunţa Capitala europeană a inovării 2020, precum şi ocupanţii următoarelor cinci locuri, în cadrul unei ceremonii de premiere complet virtuale ce se va desfăşura în cadrul Zilelor europene ale cercetării şi inovării (22-24 septembrie 2020).

Oraşul câştigător va deveni Capitala europeană a inovării 2020 şi va primi 1 milion de euro pentru a-şi sprijini activităţile de inovare şi pentru a-şi consolida capacitatea de conectare a persoanelor, a sectorului public, a mediului academic şi a întreprinderilor, pentru a aduce beneficii societale comunităţilor sale.

Fiecărui ocupant al celorlalte cinci locuri i se va acorda suma de 100.000 de euro.

Finanţat prin Orizont 2020, programul de cercetare şi inovare al UE, premiul recunoaşte iniţiative excelente care transformă oraşele europene în centre de testare a unor inovaţii. Oraşele finaliste nu se tem de marile provocări cu care se confruntă şi caută soluţii şi activităţi de jos în sus care să permită dezvoltarea unor ecosisteme de inovare dinamice în jurul lor.