Catalizatorul rasist, de Tudor Petruț

70

DACĂ POLITICHIE NU E NIMIC NU E! cu Tudor Petruț 

Catalizatorul rasist 

Printre multe alte probleme sociale care care sufocă marea metropolă Los Angeles, în ultimii ani s-a strecurat și ”moda” de a fura convertoare catalitice din automobile. O afacere foarte rentabilă care a devenit, în timp, extrem de sofisticată. Borfașii chiar se laudă că pot bate recordul de a ciordi un catalizator în mai puțin de două minute. Fărădelegea nu ar fi ajuns în mijlocul discursului public și politic local dacă nu ar fi luat amploare. În anumite cartiere este aproape imposibil să parchezi mașina pe stradă și citadinii au sesizat cu vehemență administrațiile locale. Furtișagurile s-au extins și în cartierele afluente, moment din care telefoanele au început să sune pe la primării și la reprezentanții politici (pe care boierii îi finanțează cu donații grase).

Micuțul dar potentatul catalizator a ajuns pe prima pagina a ziarelor, la știri și în ședințele consiliilor municipale. S-a vehiculat un proiect de lege special pentru pungașii care dau lovitura dar și pentru escrocii care plasează marfa. Prin noua lege, chiar dacă nu ești prins în flagrant poți fi pus sub acuzare numai dacă ești în posesia unui catalizator care nu este pentru mașina personală și pentru care nu ai bon.

Imediat, care în orice discuție a zilei, s-au conturat două tabere. Politrucii gălăgioși (care se dau democrați, dar liberali) care se auto-promovează și, bineînțeles, politrucii de extremă stângă care găsesc un nod în papură în numele diversității, echității și incluziunii (socialiste). Ați observat că în capitala mondială a industriei de districții, aleșii poporului sunt cu toții din partidul democrat american fără nici un republican. Curat democrație reprezentativ/parlamentară.

Pentru socialiștii losangelini furtul nu e mare scofală. Ce contează un catalizator, colea? Contează doar că de aplicam noua lege vor fi prinși și condamnați în majoritate minorități, non-caucazieni. Și asta le mai trebuie sărmanilor subjugați de generații, să plătească amendă sau să ajungă la zdup șase luni. Eveniment care le-ar marca și distruge viața. Că și așa majoritatea pușcăriașilor sunt non-caucazieni pentru că numai pe ei îi prind polițiștii suprematiști albi. Deci hoțul non-caucazian ne-prins e negustor cinstit care încropește și el de-un dolărel. Unde-i lege e tocmeală pentru că altfel suntem cu toți niște rasiști.

Poate că vă gândiți acum că asta e o satiră cum mai scap din când în când pentru cititorii noștri care au simțul umorului. Pentru conformitate sunt convins că există pe YouTube înregistrarea ședinței consiliului municipal Los Angeles, pe care eu tocmai am vizionat-o în direct. Ca pe un refrișat spectacol de comedie bufă.

După ce am terminat de râs, am realizat că sărmanul catalizator rasist nu curăță numai noxele (că oricum nu salvează planeta de încălzirea globală) ci discriminează minoritățile metropolitane prin a fi furat și vândut la negru. Scuzați-mi formularea, dar parcă îmi amintesc că așa se zicea pe la noi. Dar ca să nu fiu cenzurat și interzis din nou o transform de bună voie în ”vândut la albastru”. Și dacă are nevoie cineva de un catalizator (orice marcă, orice model) vă așteptăm în Los Angeles!

Autor: Tudor Petruț (California-USA)
Nota redacției:

Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.