Cantabria: Tresviso complet izolat din cauza ninsorilor abundente

B9PKeu7IEAAFNyE

Locuitorii din Tresviso, provincia Cantabria din nordul Spaniei sunt izolaţi de 30 de zile din cauza ninsorilor abundente, singura lor modalitate de aprovizionare fiind cu elicopterul.

„Suntem disperaţi pentru că începem să rămânem fără provizii pentru oameni şi animale”, a declarat Santa Lopez, o localnică din Tresviso, în Cantabria, pentru cotidianul spaniol ABC.

De fiecare dată când locuitorii aud sunetul elicopterului apropiindu-se printre versanţii acoperiţi de zăpadă, respiră uşuraţi. „Tocmai au venit şi ne-au adus produse de primă necesitate: pâine, fructe, lapte, legume”, afirmă Lopez.

Izolarea i-a purtat înapoi în timp pe locuitorii din Tresviso, când „zidurile de zăpadă” erau un fapt comun în timpul iernii. „Este prima dată în 25 de ani de când avem drum asfaltat când este atât de rău”, a declarat fermierul Feliciano Campo. „Înapoi la vremurile când Tresviso era complet izolat în timpul iernii”, a adăugat el.

Această situaţie pentru locuitorii din Tresviso a fost agravată de faptul că vehiculul lor de îndepărtare a zăpezii este blocat la cinci kilometri de sat. Astfel că, până când nu se va topi zăpada pe drumul care duce la Tresviso, sătenii vor încerca să se descurce cum pot în aceste condiţii.