Bilanțul inundațiilor devastatoare din zona mediteraneană a Spaniei

 

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 3.500 au fost evacuate în urma inundațiilor din ultimele zile care au devastat coasta de est a Spaniei. Provinciile Valencia, Alicante, Murcia și Almeria sunt cele mai afectate zone, fiind înregistraţi și peste 400 de litri de ploaie pe metru pătrat.

În doar două zile au fost furtuni cu ploi torențiale record, cum nu s-au mai înregistrat în Comunitatea Valenciană și Murcia de peste 100 de ani. Zeci de mașini au fost luate de ape, lăsând în urmă distrugeri considerabile.

Vineri, 13 septembrie, numeroase drumuri, căi ferate, tuneluri şi un aeroport au fost închise. Furtunile au lovit zona de coastă după ce au trecut pe deasupra Insulelor Baleare din Marea Mediterană, miercuri și joi.

Pompierii şi autoritățile provinciale evacuează sinistrații din mai multe localităţi. Armata spaniolă a intervenit în zonele calamitate ca să ajute echipele de intervenţie. Sute de oameni, printre care copii şi oameni în vârstă au fost mutaţi în zone sigure.

Autorităţile provinciale spaniole avertizează cetățenii din zona Valencia, Alicante, Murcia și Almeria, că pericolul încă nu a trecut, chiar dacă ploile s-au oprit. Râurile sunt încă umflate, iar noi viituri pot apărea oricând.

Sinistrații sunt îndemnați să nu încerce să plece cu mașinile, deoarece își riscă viața pe drumurile inundate.

De joi seară, furtuna a început să scadă în intensitate. Meteorologii anunţă însă că partea cu intensitate maximă se mută înspre nord şi este posibil să afecteze regiunea Castellón.

A consemntat: Mircea Fluieraș – OR
Foto: EFE