Barcelona: Tradiții, costume populare și dansuri năsăudene la Vilanova i la Geltrú

32

1

În Vilanova i la Geltrú, la 40 de km de Barcelona, trăiesc 2000 de români. Cei mai mulţi sunt din zona Bistriţei. Au găsit aici o omunitate primitoare şi s-au integrat perfect. Pentru câteva zile, românii care trăiesc în Vilanova s-au simţit ca acasă. Mai multe ansambluri foclorice şi interpreţi de muzică populară au dus în Vilanova tradiţiile şi portul popular transilvan. TVR Cluj a transmis în direct emisiuni maraton chiar din rândul comunităţii româneşti din localitatea spaniolă Vilanova i la Geltrú, provincia Barcelona.

Spectacolele organizate în Vilanova i-au atras chiar şi pe românii care locuiesc la sute de kilometri distanţă. Au fost apreciate şi de spanioli, nu doar de conaţionali. Cei mai mulţi români care trăiesc în Vilanova i la Geltrú provin din judeţul Bistriţa-Năsăud. Sub titlul „Dialoguri culturale în comunităţile româneşti”, spectacolul a fost difuzat în cadrul emisiunii „Vine Clujul pe la noi”, realizată de Sergiu Vitalian Vaida.

În piaţeta din faţa Primăriei oraşului Vilanova au evoluat Ansamblul Păuniţa din Sângeorz-Băi şi soliştii: Adina Băieşiu, Paul Ban, Melinda Bruma, Lenuţa Filipoi, Cornelia Ardelean Archiudean, Domnica Dologa, Alexandru Pugna şi Florentina şi Petre Giurgi. În cadrul spectacolului au avut loc şi câteva lansări de carte „Opere” de Pavel Dan, „Opere” de George Coşbuc, „Amintirile unui şcolar de altădată” de Ion Pop Reteganul şi alte cărţi lansate sub egida Bibliotecii judeţene. De asemenea s-a vorbit şi despre cărţile lui Ioan Pintea: „Proximităţi” şi „Mărturisiri din casa Teslarului”.

2

3

4

5

6

7