Avocat Alexandru Lazar: Bunul lăsat în depozitul colaboratorului comercial în cazul insolvenței

Dacă dumneavoastră colaborați cu un distribuitor ca să vindeți un anume produs pe piața din Spania, în cazul insolvenței distribuitorului, bunurile aflate în depozit vor fi incluse în inventarul efectuat de către administratorul judiciar și, astfel, nu puteți dispune de ele.

Se poate evita acest lucru?

Răspunsul este da, depinzând de acordul încheiat între parți. Mai jos explicăm.

De aceea este imperios necesar să efectuați un acord scris cu colaboratorul dumneavoastră. Este obligatoriu să semnăm un contract scris? Nu, dar este RECOMANDABIL. Trebuie să luăm în considerare faptul că acordul scris este oglinda voinței părților, în care trebuie să se menționeze și trebuie să se arate, cu exactitate, ceea ce așteaptă fiecare parte de la relația contractuală. De asemenea, în cazul unei insolvențe, dacă nu aveți acord scris nu veți putea dovedi că bunurile sunt încă ale dumneavoastră.

Ce clauze trebuie incluse în contract pentru a preveni situația descrisă inițial?

Trebui să aveți mare atenție la:

–        Momentul transmiterii proprietății asupra bunurilor;

–        Să se efectueze un inventar corect al bunurilor;

–        Să se stabilească că bunurile trebuie păstrate și identificate separat de alte bunuri asemănătoare din depozitul colaboratorului;

–        Să se indice că aplică FIF- primul intrat primul ieșit- ca astfel să se asigure că bunurile nu expiră în depozitul colaboratorului.

De ce avem această problematică? Deoarece distribuitorul, spre deosebire de agentul comercial, achiziționează bunul pentru a-l revinde. Adică, se transmite proprietatea bunului de la dumneavoastră la distribuitor. Astfel, din momentul în care s-a transmis, noul proprietar este distribuitorul, asta până când revinde bunul la clientul final. Fiind proprietarul bunului distribuitorului, dacă se declara insolvență acest bun nu poate fi înapoiat dumneavoastră și este inclus în inventar în masă activă făcută de administratorul judiciar.

Ca să se prevină această situație, ceea ce se poate decide de către părți este că bunul se transmite în depozit către distribuitor și că proprietatea nu se transmite. Astfel, momentul transmiterii proprietății este întârziat până în momentul imediat anterior al vânzării de către distribuitor la clientul final. În acesta situație, în cazul insolvenței, bunurile în depozit, nevândute către terți, rămâne în proprietatea dumneavoastră și ați putea dispune de ele.

Autor: Drd. Alexandru Lazar

Lawyer/Abogado

Partner/Socio

Aribau, 175, Pral. 1B – 08036 Barcelona

Móvil.  +34 655 83 72 61 / Fax  +34 936 11 20 19

Tel. +34  931 125 423

E-mail: al@intlaw.eu

Web: www.intlaw.eu

Miembro de la Real Academia de Jurisprudencia y Legislación, Colaborador Asociado

Medalla de Oro al Mérito en el Trabajo, Asociación Española de Economía y Competitividad 2018

Premio del Jurado Asociación Española de Escuelas de Negocios 2017

Premio en Excelencia para Abogacía Business en España O.R. 2016

Premio Jurídico Internacional I.S.D.E. 2014

Premio Jurídico Internacional I.S.D.E.- I.A.B.A. (Inter American Bar Association) 2010

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.