Asociaţia Alma Rumana din Valencia invitată la Carnavalul „Russafa CulturaViva 2015”

56

1

În cadrul unui proiect de dezvoltare comunitară Russafa Cultura Viva, Asociația de Parteneriat Civil Jarit şi Asociaţia Interculturală Sariri au organizat cea de-a cincea ediţie a Carnavalui „Russafa CulturaViva 2015”, un maraton de activități de agrement, culturale și sociale. Proiectul Russafa Cultura Viva este o inițiativă a Asociației de Parteneriat Civil Jarit, şi prevede dezvoltarea sa în cartierul de Russafa, unul din cartierele emblematice ale Valenciei, prin efectuarea unei serii de activități și evenimente pe tot parcursul anului, în scopul de a crea un spațiu de locuit și de schimb intercultural, aducând cetățenii din orașul Valencia aproape de bogăția culturală a acestui cartier, punct de întâlnire pentru oameni din diferite culturi, medii, naţionalităţi, promovând dialogul la nivel local, coexistența și multiculturalismul în oraș. Carnavalul este unul dintre evenimentele cele mai cunoscute, anul acesta organizatorii anunţând cu satisfacţie participarea a peste 60 de grupuri culturale, alături de artizani, standuri creative, grupuri sociale și comerciale, precum și spectacole muzicale, artistice și de divertisment pentru copii. Multe activități au fost completate în colaborare cu locuitorii din cartier.

Şi anul acesta, al cincilea consectutiv, Asociaţia Suflet Românesc – Alma Rumana a reprezentat comunitatea românească din zona Valenciei. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 21 februarie, la parada organizată pe străzile cartierului valencian, printre ritmuri de samba, bachata, rumba sau flamenco se puteau desluşi şi hora, sârba sau învârtita. Deşi a fost o zi deosebit de friguroasă şi cu mult vânt, inimile celor care au ţinut cu tot dinadinsul să poarte cu mândrie straiele noastre tradiţionale şi se le arate frumuseţea şi pitorescul acestora tuturor comunităţilor prezente la eveniment, au fost încălzite de aplauzele şi aprecierile primite din partea publicului. Adulţi şi copii, membrii asociaţiei au cântat, au dansat şi au fluturat tricolorul românesc mai bine de patru ore, cât a durat parada.

Participarea la eveniment a fost întregită, în cadrul târgului organizat cu această ocazie în Parcul Manuel Granero, cu prezentarea unui stand cu produse tipice româneşti, în colaborare cu Magazinul Acasă din Valencia. Aici, toţi cei interesaţi au putut găsi sarmele, mititei, cabanoşi cu iahnie de fasole, şoric, cozonaci şi diferite prăjituri, produse de artizanat, dar şi mărtişoare confecţionate de către copii şi adulţi în cadrul atelierelor organizate la sediul asociaţiei în ultimele două săptămâni.

Succesul acestui eveniment, dar şi faptul că Asociaţia Suflet Românesc – Alma Rumana este invitată şi ia parte la evenimente de această natură, sunt paşi importanţi în demersurile de integrare a comunităţii româneşti în peisajul socio-cultural al ţării de adopţie.

2 3 4 5 6 7 8 9