Andrei Dolineaschi: Românii merită drepturi egale cu toți cetățenii Uniunii Europene

69

andrei-dolineaschi-2

Deputatul PSD, Andrei Dolineaschi a depus miercuri, 15 octombrie a.c., prima petiție în Parlamentul European care are ca obiect discriminarea românilor pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană. Petiția intitulată “România merită mai mult!” a fost semnată de peste 20.700 de cetățeni din județul Botoșani – un județ situat printre primele locuri privind numărul de români plecați la muncă în străinătate. Documentul, însoțit de semnăturile petiționarilor, a fost depus la Comisia de Petiții a Parlamentului European, în prezența președintelui comisiei, doamna Cecilia Wikstrom și a eurodeputaților români Victor Negrescu și Maria Grapini.

Doamna Wikstrom a subliniat că “Petiția “România merită mai mult!” este „primul document de acest gen depus în Parlamentul European, care are în prim plan discriminarea românilor în spațiul Uniunii Europene”. Totodată, președintele Comisiei de Petiții s-a arătat impresionată de numărul mare de semnături și a apreciat demersul deputatului Andrei Dolineaschi de a depune personal petiția la sediul din Bruxelles al Parlamentului European. Cecilia Wikstrom a mai adăugat că „va susține deschiderea unei ample dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European”.

Dolineaschi a subliniat că Petiția “România merită mai mult!” reprezintă o acțiune civică prin care peste 20.000 de cetățeni români trag un semnal de alarmă cu privire la manifestările xenofobe care s-au accentuat la un nivel îngrijorător în spațiul Uniunii Europene. “Marile atrocități din istoria modernă au pornit de la acțiunile și mesajle discriminatorii împotriva unor cetățeni de altă naționalitate”, a declarat Dolineaschi, care a adăugat că statele europene trebuie să revină la principiile fundamentale care au stat la baza construcției Uniunii Europene. Reprezentantul petiționarilor a mai subliniat că “în Europa sunt foarte mulți români medici, profesori, ingineri sau muncitori care contribuie la bunăstarea Europei”.

Eurodeputatul Victor Negrescu, care va pleda în favoarea petiționarilor în Plenul Parlamentului European, a declarat că “va susține îndeplinirea tuturor solicitărilor din petiție și va cere parlamentarilor europeni condamnarea clară a actelor xenofobe împotriva românilor.” Petiția a fost semnată de europarlamentarii Victor Negrescu, Victor Boștinaru, Viorica Dăncilă, Damian Drăghici, Doru Frunzulică, Maria Grapini, Cătălin Ivan, Dan Nica, Claudiu Tănăsescu, Claudia Țapardel.

Petiția “România merită mai mult” enunță principiul egalității între toți cetățenii europeni, prevăzut în art. 9 din Tratatul privind Uniunea Europeană, precum și dreptul oricărui cetățean al Uniunii de a-și căuta un loc de muncă sau de a se stabili în orice stat membru, coform art. 15 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În Petiție se arată că aceste drepturi fundamentale au fost încălcate în numeroase rânduri în privința românilor care lucrează în străinătate.

Cei peste 20.000 de semnatari ai Petiției cer Parlamentului European “adoptarea unei rezoluții pentru condamnarea tratamentului nedrept și discriminatoriu” împotriva românilor, precum și “adresarea unei solicitări Comisiei Europene pentru realizarea unei anchete preliminare cu privire la numeroasele discriminări publice la care au fost și sunt supuși românii”. Nu în ultimul rând, Petiția solicită Parlamentului European identificarea și punerea în aplicare a unor mecanisme care să sancționeze expulzările colective, îngrădirea drepturilor și libertăților sau comportamentul discriminatoriu și atitudinea xenofobă împotriva românilor”

PETIȚIE – „România merită mai mult”

România merită un tratament egal în Uniunea Europeană

Românii merită drepturi egale cu toți cetățenii Uniunii Europene

Românii merită să fie respectați în Uniunea Europeană

Prezenta Petiție este adresată Comisiei Permanente pentru Petiții din Parlamentul European, în baza, Articolului 227 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și a articolului 201, alineatul 1 din Regulamentul Parlamentului European, potrivit cărora „orice persoană fizică sau juridică având reședința sau sediul social într-un stat membru are dreptul de a adresa Parlamentului European, cu titlu individual sau în asociere cu alți cetățeni sau cu alte persoane, o petiție privind un subiect care ține de domeniile de activitate ale Uniunii și care îl privește în mod direct

Semnatarii prezentei Petiții consideră că:

  • România merită un tratament egal în cadrul Uniunii Europene, așa cum prevede articolul 4, alineatul 2, din Tratatul privind Uniunea Europeană, care stipulează că „Uniunea respectă egalitatea statelor membre în raport cu tratatele,  precum și identitatea lor națională”.
  • Românii merită drepturi egale cu toți cetățenii Uniunii Europene, așa cum prevede art. 9, din Tratatul privind Uniunea Europeană, conform căruia „în toate activitățile sale, Uniunea respectă principiul egalității cetățenilor săi, care beneficiază de o atenție egală din partea instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor sale.
  • Românii au dreptul de a munci și de a locui în orice Stat Membru, în condiții egale cu ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene, conform articolului 15 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene care prevede că „orice cetățean al Uniunii are libertatea de a-și căuta un loc de muncă, de a lucra, de a se stabili și de a presta servicii în orice stat membru”.
  • Românii nu mai trebuie supuși operațiunilor de expulzări colective întreprinse de autoritățile mai multor State Membre, încălcând art. 19 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, conform căruia „Expulzările colective sunt interzise”.
  • Românii merită să fie respectați în Statele Membre ale Uniunii Europene, iar instituțiile Uniunii Europene trebuie să intervină cu fermitate pentru condamnarea oricărei discriminări împotriva românilor, în conformitate cu articolul 21, alineatul 1 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care prevede că „se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, averea, nașterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală.

Semnatarii prezentei Petiții semnalează Parlamentului European și Comisiei Europene că cetățenii români sunt supuși la numeroase acte de discriminare în statele membre ale Uniunii Europene, acte comise inclusiv de către autoritățile publice și instituțiile media din aceste state. În cele ce urmează sunt prezentate, cu titlu de exemplu, următoarele cazuri:

· În Marea Britanie, medicul Gina Giuliana Marinescu a fost victima discriminării din partea unui pacient agresiv care a considerat că un român nu poate fi și medic, ci doar să lucreze la fermă. Angajatorii româncei au fost de acord cu pacientul, de aceea au și concediat-o la scurt timp după incident.

· Tot în Marea Britanie, români veniți la muncă cu contracte află cu stupoare că în ciuda asigurărilor pe care le primesc de la angajatorii britanici, ei lucrează pe bază de comision, li se asigură locuințe la suprapreț și sunt nevoiți să lucreze până la epuizare pentru a-și asigura un venit la limita decenței.

· Începând cu 2014, studenții românii și bulgarii devin singurii cetățeni europeni cărora Marea Britanie le refuză banii acordați până acum legal, sub forma de împrumut, pentru finanțarea costurilor de întreținere în perioada studiilor.

  • Ziarele britanice descoperă cum angajații statului sunt stimulați prin bonificații ca să respingă dosarele imigranților care solicită un număr național de asigurare.  Astfel, se explică cum o româncă a obținut numărul NINO abia la a 17-a aplicație în 2 ani.
  • Pe site-urile și blogurile britanice a stat afișat un mesaj care îndemna angajatorii britanici să nu angajeze români, pentru că ei ar veni din cea mai depravată țară din Europa.

· Cazul Daily Mail, din Marea Britanie, a intrat deja în istorie pentru modul neprofesionist, discriminatoriu și de-a dreptul abject în care niște jurnaliști au distorsionat adevărul și au provocat isterii gratuite în rândul britanicilor care au crezut că muncitorii români vor invada Regatul Unit. Au fost anunțate valuri de imigranți, hoarde de români și bulgari care vin să destabilizeze țara dar aceste hoarde nu au mai venit.

· În Italia s-au depus petiții pentru scoaterea României din Uniunea Europeană.

· Tot în Italia, unui român i s-a refuzat transplantul de inimă doar pe baza naționalității, iar copii au fost excluși din grădinițe din cauza cetățeniei române.

· În Franța, doi români au fost arestați și duși în fața justiției pentru simplul fapt că autoritățile au considerat că telefoanele pe care le dețineau erau prea scumpe pentru ei.

· Tot în Franța, călătorii cu trenul erau avertizați să își păzească mai bine bagajele atunci când sunt români sunt prin preajmă.

· În Franța, în Toulouse, un supermarket a decis că nu are nevoie de banii românilor, și de aceea, ei nu mai sunt primiți în incinta magazinului.

· Tot în Franța, În emisiunea „On n’est pas couche”, difuzată pe postul public de televiziune France 2, difuzată pe data de 17 aprilie 2010, un umorist francez și-a bătut joc de cetățenii români cărora le-a atribuit o formă de salut asemănătoare cu plecăciunea cerșetorilor.

· În Germania, un articol de presă prost documentat, dintr-o publicație nemțească a stârnit o reacție xenofobă la nivel european. O comunitate de romi, descrisă ca fiind mai degrabă un lagăr de la marginea orașului Duisburg a reușit să dinamiteze imaginea românilor, deși în zonă locuiau mai multe naționalități, inclusive germane, în aceleași condiții deplorabile.

· În Olanda, partidul PVV  își construiește strategia electorală cu ajutorul unul site în care mesajele xenofobe, rasiste și anti-românești sunt încurajate și stimulate.

Având în vedere încălcarea repetată a principiilor, drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor în raport cu ceilalți cetățeni de drept ai Uniunii Europene, semnatarii prezentei Petiții solicită Comisiei Permanente pentru Petiții din Parlamentul European următoarele:

1. Să propună Plenului Parlamentului European adoptarea unei rezoluții pentru condamnarea tratamentului nedrept și discriminatoriu manifestat, inclusiv de către autoritățile publice și de instituțiile media în Statele Membre ale Uniunii Europene, față de cetățenii români care lucrează sau locuiesc în aceste state.

2. Adresarea unei solicitări Comisiei Europene pentru realizarea unei anchete preliminare cu privire la numeroasele discriminări publice la care au fost și sunt supuși românii în Statele Membre ale Uniunii Europene, inclusiv la nivelul autorităților publice.

3. Identificarea și punerea în aplicare a unor mecanisme care să sancționeze, expulzările colective, îngrădirea drepturilor și libertăților de care se bucură cetățenii europeni, comportamentul discriminatoriu și atitudinea xenofobă împotriva românilor, manifestate la nivelul autorităților publice și instituțiile media din Statele Membre ale Uniunii Europene.