Adi Medeșan: Valentine’s Day sau Dragobete

105

sf valentin [800x600]

Sărbătorile sunt plăcute şi așteptate de către toţi. În zilele de sărbătoare oamenii cinstesc ceea ce pentru ei este sfânt şi preţios, trăiesc bucuria și semnificația zilei respective.

Sărbătorile pot fi deosebite: de familie, naţionale sau religioase. Ele evocă trecutul familiei, a neamului şi istoria relaţiei dintre Dumnezeu şi om. Sărbătorile reflectă cultura naţională, este firul care leagă generaţiile unui neam. Sărbătorile tradiţionale sunt zâmbetul unui popor. E destul să nimerești la una dintre ele ca să afli, fără cuvinte, o istorie de secole, uneori de milenii. La noi, la români, una dintre aceste sărbători a devenit… Valentine’s Day.

Cu această ocazie avem parte de căsătorii de probă, căsătorii în tramvai, în metrou, în parc sau în şcoli. Declaraţii de dragoste, programe speciale la TV şi radio, felicitări, concursuri, premii. La toate acestea se reduce sărbătoarea sfântului Valentin sau Valentine’s Day din ziua de 14 februarie. O sărbătoare importată în România din SUA, cu toată recuzita de rigoare.

Deşi românii au aflat de existenţa ei de puţină vreme, iar mulţi încă mai învaţă să-i pronunţe denumirea corect, totuşi ea a devenit foarte populară, stârnind mai multă vervă şi pregătiri decât sărbătorile deja învechite, cum sunt Crăciunul şi Paştele. Pe 14 februarie toţi îndrăgostiţii îşi trimit şi primesc scrisori, mesaje, declaraţii de dragoste însoţite bineînţeles şi de cadouri. Ziua este sărbătorită în special de tineri, adulţi, chiar şi copii. Susţinătorii acestei sărbători au proclamat-o că fiind „ziua dragostei libere”.

În iureşul comercial dezvoltat în jurul acestei sărbători, puţini ar putea spune cine a fost Sfântul Valentin şi cum s-a ajuns ca el să devină patronul îndrăgostiţilor.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197.

Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni şi vindecător, a fost foarte iubit de către credincioşii săi. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boală foarte grea. Când s-a îmbolnăvit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmând sfatul lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boală care îi schimonosea şi îi contorsiona cumplit trupul. După ce Sfântul Valentin a petrecut o noapte în rugăciune, Cherimon, complet sănătos, s-a arătat înaintea filosofului Craton, tatăl său. Atunci s-au botezat Craton şi toată casa acestuia, împreună şi cu trei discipoli ai lui.

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat şi decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuţiilor împăratului Marc Aureliu. Sfântul Valentin a fost ucis în secret, în timpul nopţii, pentru a se evita răscoala populaţiei din Terni. Trei dintre discipolii lui Craton: Procul, Efiv şi Apolonie, au fost şi ei ucişi împreună cu Sfântul Valentin, în anul 273. Părticele din moaştele Sfântului Mucenic Valentin se găsesc la Biserica Delea-Nouă Calist din Bucureşti. Sfintele Moaşte au fost primite în dar de la Episcopia din Terni, Italia, în anul 2005.

Nimic din viaţa acestui sfânt ierarh mucenic nu se aseamănă cu versiunea inter nautică. Aşa cum arată ea astăzi, Valentine’s Day nu e Ziua Îndrăgostiţilor, ci a jocului „de-a căsătoria“. Sfântul Valentin este o sărbătoare artificială, care a devenit importantă datorită celor care proclamă iubirea cu orice preţ, chiar şi atunci când ea nu există. Când iubeşti, nu e nevoie de o zi anume din calendar pentru a o arăta. Cel mai frumos cadou pe care şi-l fac doi oameni care se iubesc sunt copiii pe care-i au împreună, indiferent de religia lor, de continentul sau ţara în care locuiesc.

Este frumos să fii îndrăgostit. Lumea devine mai bună iar iubirea îţi dă aripi să te înalţi tot mai sus. Dar de aici şi până la obiceiurile ce însoţesc Ziua Îndrăgostiţilor e distanţă mare.

Dragostea în ziua de astăzi nu mai este percepută că fiind un sentiment romantic, gingaş, afectuos, jertfelnic, ci mai ales se rezumă la priviri, vorbe, gesturi seducătoare spre păcat. Cu desăvârşire tuturor acestora li se face o reclamă deosebită în mass-media românească. Unii români spun indignaţi: „Ce ne trebuie nouă Valentine’s Day? E o sărbătoare importată. Nu avem noi sărbătorile noastre româneşti?! Dragobetele trebuie reînviat!”. Şi depun eforturi pentru a împământeni Dragobetele, o sărbătoare care era prezentă în sudul României în lunile februarie-martie, când tinerii se adunau în afara satului; fetele adunau flori, băieţii lemne pentru foc și se dansa în jurul focurilor. La prânz, fetele o luau la fugă spre sat, iar fiecare băiat urmarea fata care îi căzuse dragă. Dacă fata se lăsa prinsă, primea sărutul de Dragobete, care era şi o logodnă pe un an de zile. Cu alte cuvinte, schimbăm motivaţia, dar rămânem cu obiceiurile. Desigur, Dragobetele are o valoare folclorică, etnografică și istorică. Ne ajută să ne înţelegem mai bine, să vedem unde am fost, de unde am plecat. Dar să ne întoarcem la aceleaşi obiceiuri care au fost părăsite, nu e prea mult?

Nu ar fi mai bine să se depună eforturi pentru a se promova în familii, în şcoală, în mass-media valorile care ne pot salva şi clădi cu adevărat?

De ce Valentine’s Day la noi, românii? Simplu, pentru că este o sărbătoare profitabilă! În SUA această sărbătoare aduce vânzări de peste 14 miliarde de dolari anual, mult mai mult decât se vinde de Memorial Day sau Halloween şi comparabil cu volumul de vânzări realizat în preajma Crăciunului sau Independence Day. Deviza sub care se vinde în neştire în SUA în primele două săptămâni ale lunii februarie este: „Nu faci economii când este vorba de cei dragi!” O iubire desacralizată, golită de profunzime. Valentine’s Day este ocazia tristă de a observa cât de puţini mai sunt cei care se iubesc sincer în ziua de astăzi. Ursuleţi cu inimioară, flori, bomboane, tort cu jeleu de fructe roşii, cină la restaurant, lumânări în formă de inimă, şi ziua de 14 februarie trăită an de an după acelaşi tipar.

Cu cine îţi petreci Ziua Îndrăgostiţilor? Aranjamente de pseudo dragoste făcute în grabă, din teama de a nu fi singuri de Ziua Îndrăgostiţilor. Acesta este ziua de Valentine’s Day în anul de graţie 2016.

Personal recunosc, nu am nevoie de o zi anume că să-mi serbez iubirea. Pentru mine şi soţia mea Ziua Îndrăgostiţilor este în fiecare zi şi mi se pare o mare bazaconie comercială şi de prost gust vâlva care se face acestei zile de 14 februarie an de an.

Autor: Adi Medeșan – Redactor Imigrantul Român (Málaga)