„Patrimoniul cultural românesc la viitor”

147

Asociația Românilor din Republica Croația a încheiat cu succes cea de-a doua serie de evenimente dedicate patrimoniului cultural românesc din diaspora.

Între 12-15 septembrie 2024, Asociația Românilor din Republica Croația a organizat cu succes două evenimente de amploare dedicate Zilei Limbii Române, parte a proiectului „Patrimoniul cultural românesc la viitor”.

Evenimentele de la Rijeka și Zagreb au fost organizate în parteneriat cu Ambasada României în Republica Croația, Facultatea de Filosofie Zagreb și Uniunea Croaților din România.

Peste 130 de participanți, membri ai comunității românești din Croația și ai comunității lingvistice istroromâne, reprezentanți ai autorităților locale și ai altor minorități naționale, precum și reprezentanți mass-media, au luat parte la Zilele Limbii Române, în prezența autoarei și ilustratoarei românce, Diana Tivu.

Pe 12 septembrie, la Rijeka, al treilea oraș ca mărime din Republica Croația, peste 45 de copii au participat la un atelier de ilustrație, unde au făcut cunoștință cu personajele create de Diana Tivu. Ei au descoperit tehnici noi de ilustrație și au înțeles legătura importantă dintre text și imagine. Atelierul a fost urmat de o sesiune de autografe, iar toți cititorii au avut la dispoziție, gratuit, o varietate de titluri scrise și/sau ilustrate de Diana, oferite cu drag de Biblioteca Prichindeilor din Croația.

Tot la Rijeka a fost prezentată și expoziția „Satul românesc în miniatură”, vernisată în vara acestui an în capitala Croației. Căsuțele artizanale sunt realizate manual până în cel mai mic detaliu de artista Alina Ocoleanu Lăpușneanu, fiecare element formând un ansamblu decorativ menit să sugereze căldura căminului și a familiei.

A doua întâlnire a avut loc la Zagreb, în prezența E.S. Mihaela Cămărășan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Croația. Excelența Sa a cunoscut membrii comunității românești din Zagreb și a asistat la atelierul de lectură susținut de Diana. Atât copiii, cât și părinții lor, au participat activ la atelierul de ilustrație, care a adus zâmbete și a înfiripat noi prietenii între copii și personajele de poveste, venite tocmai din România.

Pentru românii care trăiesc în Croația și pentru copiii acestora, este foarte important să păstreze vie limba română, „limba în care ne spunem unii altora povești cu Feți-Frumoși și Cosânzene, limba în care ne cântăm sărbătorile. Mai presus de toate, este graiul cu care ne conectăm la marea familie, la acasă, acolo unde avem rădăcini atât de puternice, încât ne hrănesc oricât de departe ne-am întinde în lume”, a declarat Diana Tivu.

Evenimentele din cadrul proiectului „Patrimoniul cultural românesc la viitor“ vor culmina cu evenimentul dedicat Zilei Naționale a României, care va avea loc pe 6 decembrie 2024, la Zagreb. Programul va include un spectacol complet: dansuri tradiționale susținute de Brondoșii din Cavnic, o expoziție de măști tradiționale de Crăciun aduse din Coarnele Caprei, precum și o expoziție tematică dedicată sărbătorilor de iarnă, realizată de artista româncă Alina Ocoleanu Lăpușneanu. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Asociația Românilor din Republica Croația este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din această țară și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată în mare parte din cetățeni români stabiliți aici după anul 1990, românii fiind una dintre cele 21 de minorități naționale recunoscute în această țară.