Ziua Universală a Iei sărbătorită în Tenerife

Și românii din Tenerife au sărbătorit Ziua Universală a Iei, la „Escuela de Seguridad y Convivencia” din Adeje, printr-un eveniment organizat de către Asociația Românilor din Insulele Canare „Rumacan” în colaborare cu Primăria din Adeje, Minimarket „Eastern Europe” din Fañabe, Fruteria Minimarket „Acasă” din San Isidro, Restaurantul „Canarina” din Las Chafiras, VideoTenerife și sunetistul Nathanael Sebastián Keresztesy.

La manifestare au fost prezenți, ca invitați de onoare, Alina Elena Râmaru (Consul Onorific al României în Insulele Canare), Nora Hermann (Consul Onorific al Ungariei în Canare), Andrés Pérez Ramos (Consilier Special pe probleme de transport, plajă, trafic și siguranță stradală la Primăria din Adeje), Zebenzui Chinea Linares (Consilier Special pe probleme de Relații instituționale și tineret la Primăria din Adeje), Cătălina Moldovanu-Giebl (artist plastic de origine română) și José Manuel Bravo Gutiérrez, reprezentantul aplicației Konvoko.

Evenimentul a început printr-un program artistic susținut de către Patricia Mihaela Ionescu, Chenoa Tenerifa Marincaș Mihai și Ramona Georgeta Marincaș Mihai. Cătălina Moldoveanu Giebl, artist plastic, a prezentat un tablou propriu realizat cu ocazia acestei manifestări, explicând semnificația sărbătorii de Sânziene și caracteristicile și istoria iei tradiționale românești.

În continuare a luat cuvântul Alina Elena Râmaru, Consul Onorific al României în Insulele Canare, care a mulțumit Primăriei din Adeje pentru disponibilitatea pe care a avut-o întotdeauna în a colabora la toate manifestările organizate de către Asociația „Rumacan”.

Andrés Pérez Ramos, consilier special pe probleme de transport, plajă, trafic și siguranță stradală în cadrul primăriei din Adeje, în discursul său, a subliniat că „Noi spunem că orașul Adeje este mare, nu pentru hotelurile sale de cinci stele pe care le avem, nu pentru plajele sale frumoase sau clima sa bună, ci pentru oamenii noștri și oamenii noștri sunteți dumneavoastră, iar acest detaliu este cel mai frumos pe care îl avem în inimă, pentru că ne putem naște în orice loc care nu este ales de noi, dar putem decide noi unde vrem să stăm, unde vrem să locuim și unde, persoanele cele mai dragi, care sunt copii noștri, se dezvoltă și au un viitor. De un lucru suntem foarte mândri, acela de a munci pentru persoane, pentru toți oamenii noștri. Suntem un oraș care este important pentru persoane, pentru munca pe care acestea o depun, pentru majoritatea persoanelor care lasă țara lor și vin în orașul nostru, Adeje, unde există un viitor pentru ei. De aceea, suntem încântați că sunteți în contact cu primăria noastă și ne bucurăm să colaborăm cu dumneavoastră, pentru că dumneavoastră sunteți parte din orașul nostru, într-o conlocuire pacifică, într-o dezvoltare efectivă, iar noi, multiculturalitatea orașului nostru o înțelegem precum un beneficiu, precum o putere a orașului, iar orașul Adeje este puternic datorită faptului că diferite culturi conviețuiesc în mod pacific, în mod solidar, în mod pozitiv. Acesta este ceea ce dorim să dezvoltăm în continuare și suntem foarte mândri de acest lucru. Vom continua colaborarea noastră și vă felicit pentru evenimentul de astăzi. Niciodată nu trebuie să renunțăm la rădăcinile noastre, pentru că întotdeauna trebuie să știm de unde venim și unde mergem.

Evenimentul s-a încheiat cu o degustare de produse românești pregătite de către organizatori și magazinele „Eastern Europe” și „Acasă”, dar și de bere artizanală oferită de restaurantul „Canarina”. Alături de românii prezenți, la manifestare au participat spanioli, englezi, italieni și germani, bucurându-se împreună de o zi specială în care cultura, folclorul, obiceiurile, și bluza tradițională românească au fost apreciate la adevărata lor valoare.