Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) anunță deschiderea oficială a programului de tabere „ARC” ediția 2017.
Programul de tabere „ARC” este parte integrantă a Programului de Guvernare, precum şi a Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017- 2020.
MRP a demarat programul de tabere „ARC” la Oglinzi, județul Neamț (26 iunie – 31 iulie), în serii consecutive de câte șapte zile. Aici au sosit 150 de copii, elevi și profesori din Republica Moldova, Ungaria și Bulgaria.
Organizatorii MRP, împreună cu voluntarii taberei, au pregătit pentru copii un program format din ateliere de creație, lecții de limba română, competiții sportive de baschet, fotbal, ping-pong, prelegeri pe teme de spiritualitate susținute de părintele Nicodim, precum și o simulare pentru situații de urgență realizată de pompierii de la Inspectoratul Județean de Urgență Târgu Neamț.
Programul continuă cu excursii și vizite la Casa memorială „Ion Creangă”, Mănăstirea Neamţ, Rezervaţia de zimbri, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratic, Cetatea Neamț, Curtea domnească-Muzeul Cucuteni, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă și multe altele.
Taberele se desfășoară în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea (27 iunie – 8 august) şi Oglinzi, judeţul Neamţ (26 iunie – 31 iulie), în serii consecutive de câte șapte zile, la care participă 2000 de elevi, tineri și profesori însoțitori.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a demarat programul de tabere „ARC” și la Sulina, (27 iunie – 8 august), județul Tulcea, unde au sosit 215 copii din Republica Moldova, din raioanele Cahul și Bălți, Ucraina, regiunea Transcarpatia, Bulgaria, Italia și Kazahstan.
Participanții la tabere vor avea oportunitatea de a se familiariza cu istoria, civilizația și cultura românească prin activități care sa le mijlocească comunicarea și să le dezvolte creativitatea. Astfel, copiii vor lua parte la ateliere precum : „Picătura de istorie” susținut de profesor coordonator Rodica Ursu, atelier de limba română „Emoție, cuvânt și culoare”, coordonatori, profesorii Lucia Pop, Silvia Paun, Elena Lupu și Elena Micu, atelier de pictură „Spiritul și culorile Deltei”, coordonator Elena Micu, atelier de dans „Cultură și tradiție românească în cântec și dans”, coordonator Borislav Mitrashkov, precum și competiții sportive de fotbal, baschet, ping-pong derulate de instructori de sport din cadrul voluntarilor taberei.