Zeci de mii de oameni au protestat în Spania împotriva crizei locuințelor: „Stop speculei imobiliare!”

431

Zeci de mii de cetățeni au ieșit pe străzile din întreaga Spanie în cadrul unui amplu marș național, pentru a denunța criza acută a locuințelor și a cere acces real la locuințe accesibile. Organizatorii estimează că numai în Madrid au participat aproximativ 150.000 de persoane, iar manifestații de dimensiuni mai mici s-au desfășurat simultan în circa 40 de orașe din întreaga țară.

Protestatarii, din Málaga până în Vigo, au scandat lozinci precum „Stop afacerii cu locuințele” și „Proprietarii sunt vinovați, guvernul este responsabil”, exprimând nemulțumirea față de costurile locative tot mai greu de suportat.

Valeria Racu, purtătoare de cuvânt a sindicatului chiriașilor din Madrid, a îndemnat la greve ale chiriei, inspirate de mișcările recente din anumite orașe de coastă catalane. „Acesta este începutul sfârșitului pentru afacerea imobiliară,” a declarat Racu. „Începutul unei societăți mai bune, fără proprietari exploatatori și fără un sistem parazitar care ne devorează salariile și resursele.”

Potrivit sindicatului, 1,4 milioane de gospodării spaniole cheltuiesc peste 30% din venitul lunar pe locuință – cu 200.000 mai multe față de acum un deceniu.

Criza locuințelor a devenit principala problemă socială din Spania, alimentată de specula imobiliară și de explozia apartamentelor turistice, care au împins chiriile dincolo de posibilitățile majorității populației. În Madrid, autoritățile estimează că există cel puțin 15.000 de apartamente turistice ilegale. La Barcelona, consiliul local a anunțat că nu va reînnoi licențele pentru cele 10.000 de apartamente turistice existente, odată cu expirarea lor în 2028, precizează The Guardian..

Inițial concentrată în zonele turistice precum Insulele Baleare, Canare sau Barcelona, problema s-a extins la nivel național. Proteste au fost organizate și în Sevilla, Valencia, Santiago de Compostela, Burgos și San Sebastián, unde participanții au agitat chei – devenite simbol al revoltei față de lipsa locuințelor accesibile.

În Insulele Baleare, chiria medie pentru un apartament mic a crescut cu 40% în ultimii cinci ani, ajungând la circa 1.400 de euro lunar – mai mult decât salariul mediu în sectorul ospitalității, principalul motor economic al regiunii.

Tinerii sunt cei mai afectați. Conform unui studiu al Consiliului Tineretului din Spania, în 2024, 85% dintre spaniolii sub 30 de ani încă locuiau cu părinții, din cauza lipsei de opțiuni locative accesibile.

La Barcelona, mii de oameni s-au adunat în Plaça d’Espanya, unde au cerut reducerea chiriilor cu 50%, contracte de închiriere nedeterminate și stoparea speculei imobiliare. Potrivit Agenției Catalane pentru Locuințe, chiriile în Barcelona au crescut cu 70% în ultimul deceniu, în timp ce salariile au crescut cu doar 17,5%.

„Jocul locuințelor este trucat în favoarea celor cu active, iar sistemul fiscal îi încurajează să dețină tot mai multe proprietăți,” a explicat Jaime Palomera, cercetător la Institutul Urban din Barcelona și autor al cărții „El Secuestro de la Vivienda” („Răpirea locuinței”).

Palomera subliniază că, după criza financiară din 2008 și pandemia de COVID-19, cei bogați și-au sporit averile prin investiții în proprietăți, alimentând astfel creșterea prețurilor și adâncirea inegalităților sociale. „Avem un model economic care încurajează investiția în active care nu creează valoare reală, ci doar extrag bani din clasele mijlocii prin chirii,” a adăugat el.

Soluția, susține Palomera, ar fi impozitarea progresivă a celor care dețin mai multe proprietăți, oferind în același timp sprijin financiar pentru cumpărătorii aflați la prima achiziție – model implementat cu succes în Singapore.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Redactor Occidentul Românesc

Informații și foto: The Guardian