Zaragoza: S-a inaugurat cea mai mare fabrică de mezeluri românești din străinătate

112

DSC03438 [640x480]    

Zaragoza – Orașul primăverii și a celor patru culturi

Oraş primitor şi exuberant, tipic spaniol în multe dintre aspectele sale, cosmopolit pe alocuri, important centru cultural şi artistic, cu o istorie de peste 2.000 ani, Zaragoza te îmbie să-l vizitezi chiar şi numai prin sonoritatea numelui său atât de spaniol ca rezonanţă. Al cincilea oraş ca mărime din întreg regatul spaniol, Zaragoza este străbătut de râul Ebro, unul dintre cele mai mari cursuri de apă din Peninsula Iberică. Poziţia sa este una strategică, fiind situat la răscrucea drumurilor între Madrid, Barcelona, Valencia şi Tolouse. Zaragoza tronează asupra provinciei Aragón de la înălţimea de 199 metri, este un oraş viu şi curajos care aspiră din plin la dezvoltare, turism, progres şi, evident, distracţie. Zaragoza este cunoscută și ca oraș al celor patru culturi, datorită urmelor lăsate de către popoarele care au locuit aici. Întemeiată de către iberici cu numele de Salduie, va fi mai târziu romană, apoi capitală arabă regală (Saraqusta) și capitală creștină a regatului de Aragón.

     Printre românii din Zaragoza

În acest oraș, plin de istorie și cultură, familia de români Dana și Martin Mezin au inaugurat sâmbătă, 28 iunie 2014, fabrica de mezeluri sub brandul deja cunoscut în Spania, Carmangeria Românească. Evenimentul a fost deschis de către preotul Bisericii ortodoxe române din Zaragoza – Aurel Nae care, a ținut o slujbă de sfeștanie a fabricii și a stropit cu apă sfințită pe toți cei prezenți precum și toate spațiile noii clădiri, conform tradiției și obiceiurilor românești.

DSC03479 [640x480]

Printre invitați, am remarcat prezența consulului general Alexandru Ion Steriu din partea Consulatului român la Zaragoza, a Antoanetei Mihalea-tehnolog de specilitate în industria cărnii din România, Eugenia și Ion Cărăgui reprezentanți ai prestigioasei firme de ingrediente „Ion Moș” din București, și mulți alții, alături de echipa de specialiști care vor munci în fabrică, formată numai din români pregătiți să lucreze la cele mai înalte standarde europene în domeniu.

Conform declarațiilor Antoanetei Mihalea-inginer tehnolog, fabrica „este cea mai mare din străinătate dintr-o comunitate românească. Eu colaborez cu familia Mezin de cinci ani, realizăm împreună produse tradiționale românești fără E-uri, fără emulsie de șorici, fără soia, 100% din carne proaspătă. În toată această perioadă, le-am acordat asistență tehnică conform cerințelor UE, proiectul pentru fabrică l-am efectuat împreună după care l-am prezentat direcției sanitare din Zaragoza, înainte de a se pune prima cărămidă la această nouă fabrică. Am primit felicitări, fiind un proiect corect care corespunde tuturor cerințelor și normelor europene. Iată că, azi, inaugurăm deschiderea fabricii, cea mai mare fabrică de mezeluri din străinătate realizată de români. Mai sunt câteva carmangerii în Italia și Anglia, dar aceasta, cu brandul Carmangeria Românească este cea mai mare, având o capacitate de 10 tone pe zi. Dana și Martin Mezin au avut curaj, au pornit încă de la început cu profesioniști în domeniu, un aspect extrem de important în această situație. Au un nucleu de oameni calificați care cunosc foarte bine tehnologia și respectă normele sanitar-veterinare care se impun, un aspect foarte important care contează într-o astfel de afacere. Există niște norme de igienă foarte stricte de care trebuie să se țină cont în acest domeniu, astfel că, numai oameni specilizați și instruiți pot realiza o astfel de muncă. Carnea este perisabilă, nu e faianță sau cărămidă, astfel că necesită un proces foarte atent, sigur și rapid care se poate realiza numai de către specialiști, conform unor norme stricte și foarte severe care trebuiesc respectate. Această fabrică, corespunde absolut tuturor cerințelor și normelor impuse de UE și sunt onorată să fac parte din echipă.”

DSC03496 [640x480]

      În continuarea programului, cei prezenți au fost invitați de către șeful de producție Ștefan Marin, să viziteze fabrica, explicând și prezentând întregul procesul tehnologic de producție, pe etape, care se efectuează în noua fabrică modernă, după cele mai înalte standarde europene, menționând faptul că: „produsele Carmangeria Românească sunt foarte bine realizate și foarte bine controlate din punct de vedere sanitar-veterinar, ceea ce conferă cumpărătorului o siguranță totală și aceste aspecte nu pot decât să ne bucure și să sporească încrederea tuturor consumatorilor noștri.”

DSC03453 [640x480]

Alexandru Ion Steriu, consulul general din cadrul Consulatului român la Zaragoza a ținut să precizeze faptul că: „Este un moment foarte special în viața comunității românești din Spania deschiderea acestei fabrici cu acționari 100% români într-un moment destul de deteriorat economic. Apreciez curajul familiei Mezin, Dana și Martin, care iată, reușesc să deschidă această modernă fabrică, să ofere noi locuri de muncă și să aducă pe masa românilor din Spania aceste produse tradiționale. Fabrica este un spațiu foarte generos, realizat după standardele și cerințele europene, un colț de România, pe care familia Mezin l-a realizat cu atât de mult efort dar și cu drag. Este cunoscut faptul că brandul Carmangeria Românească se găsește în rețeaua de magazine proprii, că produsele sunt foarte apreciate și căutate de românii din Spania. Această investiție îi apropie și mai mult pe spanioli de comunitatea românească, cei care au primit cu bucurie și încredere deschiderea unei astfel de afaceri. Chiar și ei devin interesați de produsele noastre naționale și apreciază foarte mult bucătăria românească. Am cunoscut mulți spanioli care sunt încântați de mezelurile și micii românești pe care le apreciază și le consumă cu încredere. Țin să mulțumesc și pe această cale familiei Mezin, Carmangeriei Românești, și să-i felicit în același timp pentru această mare și importantă realizare, și pentru faptul că întotdeauna au fost alături de noi la evenimentele pe care le-am organizat la consulat, fie cele dedicate Zilei Naționale a României, sau cele dedicate menținerii spiritului românesc în Spania.”

Eugenia Cărăgui, președinta Asociației Române a Cărnii și reprezentantul firmei Ion Moș și Emerson, a ținut să-i felicite pe investitori pentru faptul că au avut curajul și responsabilitatea să realizeze într-o țară îndepărtată, de adopție, o fabrică atât de complexă și de modernă, imposibil de realizat în România în aceste vremuri de criză. Doamna Cărăgui a subliniat faptul că, fabrica respectă toate tehnologiile avansate din Europa, din industria cărnii, și că apreciază pasul extraordinar făcut în doar câțiva ani de familia Mezin. De asemenea, aceasta a mai declarat: „Sunt mândră că ne-am adus și noi aportul la rețetele românești fabricate de Carmangeria Românească, mă bucur nespus de mult de realizările familiei Mezin și le doresc multă sănătate alături de întregul colectiv care fac aceste produse departe de casă pentru românii din Spania, respectând cu strictețe rețetele originale tradiționale. Calitatea produselor lor se datorează și eforturilor oamenilor noștri de cercetare.”

IMG_20140628_130848 [640x480]

Evenimentul s-a încheiat cu o masă festivă la care au participat toți invitații, moment în care aceștia au avut ocazia să se cunoască unii pe alții, să schimbe opinii și să împărtășească gânduri și amintiri legate de tradițiile de acasă, de obiceiurile și de sărbătorile importante tradiționale pe care românii reușesc să le păstreze indiferent de locul unde trăiesc în lume.

Părintele paroh Aurel Nae, a mai declat la finalul evenimentului, faptul că familia Mezin este cunoscută ca fiind una păstrătoare de credință, încă de când s-a înființat parohia bisericii ortodoxe din Zaragoza. Părintele a ținut să mai menționeze: „Apreciem familia Mezin și pentru faptul că au avut idea de a aduce cât mai aproape de comunitate tradiția românescă și sub acest aspect, al mâncărurilor, făcând un bine românilor, simțindu-se astfel mai aproape de casă. Ne bucurăm că sunt oameni credincioși, că pun preț pe muncă, cinste și omenie, pe credință, pe corectitudine și dreptate și nu putem decât să le dorim ca Bunul Dumnezeu să-I ajute în tot ce fac și pentru binele dânșilor și a celor care, iată, au un loc sigur de muncă.”

Un material realizat de Kasandra Kalmann Năsăudean

Foto: Răzvan Ionescu

Nota redacției:

Occidentul Românesc își rezervă dreptul să revină într-o ediție viitoare cu date concrete legate de procesului de fabricație a mezelurilor românești realizate la Zaragoza sub brandul Carmangeria Românească.