Pe urmele lui Don Quijote de la Mancha – Veniți cu noi, pe programul… Occidentul Românesc
Români de ieri și de azi în Spania
În luna iunie, redacția publicației noastre a fost gazda unui eveniment special: Caravana „Veniți cu noi, pe programul… Occidentul Românesc!”, o acțiune organizată și sponsorizată de compania Jett Media Group, Michael Harrison Cronkite din SUA, cu participarea postului de televiziune KANAL D din România în calitate de invitat. Parteneri media: Imigrantul Român (Málaga), Gândacul de Colorado și Radio Diaspora Online din Statele Unite.
Prin aceast eveniment organizatorii au dorit să cunoască cât mai mulți români care s-au integrat cu succes în societatea spaniolă și în zona cărora, publicația Occidentul Românesc este prezentă. De asemenea, s-a urmărit impactul pe care îl are apariția publicației noastre în locurile frecventate de români de pe coasta de est a Spaniei, respectiv, lanțurile de magazine Carrefour, Mercadona, și benzinăriile Repsol situate în cele mai importante comunități unde aceștia trăiesc și muncesc, începând cu Málaga, Almeria, Cartagena, Murcia, Alicante, Benidorm, Valencia, Castellón de la Plana, Tarragona, Barcelona, Lleida, Donostia, Bilbao și Santander.
Din sondajele realizate după distribuția a mii și mii de exemplare pe parcursul a 15 zile, s-au constatat următoarele: românii din Spania citesc cu interes publicația în limba română Occidentul Românesc și sunt foarte interesați să intre în posesia ei dat fiind faptul că după trei zile de distribuție, solicitările au fost impresionante.
Pe parcursul acestei acțiuni, am vizitat firme și români cunoscuți publicației noastre: Compania de transport Nelu Bârsan din Alcalá de Henares; lanțul de magazine Carmangeria Românească din Aluche, Getafe, Coslada, Alcalá de Henares; Biroul de avocatură Sârbu din Madrid; Carmangeria Silvia Bârsan din Torrejón de Ardoz și Alcalá de Henares; Fabrica de mezeluri Transilvania, Cofetăria Amandina din Coslada, dar și firme și români necunoscuți până acum cititorilor noștri.
Cei doi profesioniști ai postului de televiziune KANAL D, Dana Aldea și Cristi Emac au realizat în paralel reportaje cu toți cei pe care i-am vizitat și i-am cunoscut, urmând ca în septembrie să se difuzeze în cadrul emisiunii Asta-i România!, aspecte inedite din această acțiune de succes și mare interes.
Caravana Occidentul Românesc în Madrid
Primul popas al Caravanei „Veniți cu noi, pe programul… Occidentul Românesc!” a fost în Madrid, unde, la prima oră a dimineții, publicația noastră și-a așteptat cititorii în locația Open 25, un loc în care români imigranți poposesc să-și savureze cafeaua sau ceaiul din plante înainte de a pleca la muncă în diverse domenii de activitate din zona Gran Via și Calle Alcalá. Un loc în care, alături de micul dejun, se poate citi gratuit, presă în limba spaniolă, engleză, germană, franceză și… română, de către imigranți sau turiști proveniți din diverse colțuri ale lumii. Madridul văzut de noi și de invitații de la postul de televiziune KANAL D, Dana Aldea și Cristi Emac a fost altul decât cel pe care îl ve-ți găsi în reviste, ziare și ghiduri. E fost unul special, unic, de care nu doream să ne mai despărțim.
Restaurantul El Armario
Probabil că primul lucru care vă vine în minte când vă gândiți la bucătăria spaniolă este legat de celebrele fructe de mare care se găsesc în zeci și zeci de combinaţii. Deși nu are deschidere la mare, infrastructura modernă de autostrăzi îi permite Madridului să se aprovizioneze cu ingrediente proaspete la primele ore ale dimineții, în fiecare zi. Gambas a la plancha (creveți la grătar), caracoles (melci), calamares fritos (inele de calamar pané), mejillones rellenos (midii umplute) sunt doar câteva exemple din varietățile de fructe de mare servite în restaurantul El Armario, situat în inima metropolei spaniole, locație ce aparține tinerilor investitori români, Lucian Piricz și Gigi Cosma, un bihorean și un oltean care, împreună cu familiile lor, au reușit să-și construiască pas cu pas, prin enorm de multă muncă, cinste și curaj, un lanț de afaceri în diverse domenii de activitate: apartamente-hotel situate în plin centrul Madridului, Alcalá de Henares și Alicante, birou de avocatură, traduceri și informații de interes, un restaurant în centrul metropolei, unde, pe lângă specialitățile spaniole se pot servi și mâncăruri tradiționale românești, se pot organiza zile festive, nunți sau botezuri, într-o atmosferă de eleganță, bun gust și rafinament.
Museo del Jamón
Cultul pe care spaniolii îl au însă pentru şunca lor specifică, nu e deloc greu de descoperit. Este suficientă o plimbare pe străzile Madridului, pentru a întâlni un muzeu atipic: Museo del Jamón, unde, oriunde întorci capul, dai de un jamon. Dacă e din porc alb, spaniolii îi spun serrano, dacă e din porc negru – iberico. La cel situat pe Gran Via, o locantă cu ştaif care îşi alege jamonul folosind numai degustători profesionişti, printre vânzători, l-am întâlnit și pe românul Raul…
Cu Occidentul Românesc pe urmele lui Don Quijote de la Mancha
O călătorie în La Mancha, pe traseul care apare în cartea „Don Quijote”, a lui Miguel de Cervantes Saavedra, reprezintă o călătorie în timp în care se combină tradiţia, arta, natura şi gastronomia. Una dintre cele mai importante cărţi ale literaturii universale, ce datează din secolul al XVII-lea.
Acest traseu, declarat Itinerar Cultural European în 2007, permite atât vizitarea regiunii La Mancha, cât şi o incursiune în aventurile „Cavalerului tristei figuri” şi ale scutierului sau fidel Sancho Panza. În oraşul Consuegra ca și punct de plecare într-o astfel de călătorie, vei avea surpriza să întâlneşti multe obiective interesante. Unul dintre acestea este dealul Calderico, unde se găsesc câteva mori de vânt care s-au transformat într-un simbol al acestei regiuni.
Lângă morile de vânt poţi vedea castelul La Muela, o construcţie maiestuoasă unde a murit, în 1097, Don Diego, fiul lui El Cid Campeador (1040-1099). Pe drumul de nouă kilometri până în Madridejos vei fi înconjurat de măslini şi alte culturi. În Madridejos vei întâlni case ce se aseamănă cu palatele, mănăstiri şi un muzeu dedicat şofranului aromat din La Mancha. Acest muzeu a fost inaugurat în 2008, fiind găzduit de o fostă mănăstire franciscană ce datează din 1612. Tot aici vei afla o serie de informaţii despre tot ceea ce presupune cultivarea şofranului, inclusiv pregătirea terenului, plantarea şi recoltarea. Poţi vedea cum este apoi tratat şofranul în vederea comercializării lui. Există şi camere dedicate proprietăţilor culinare şi medicale ale acestui condiment.
Dacă mergi către oraşul Tomelloso, către sud, vei vedea Posada de los Portales, urmărindu-l astfel pe Don Quijote. În secolul XVII, Posada de los Portales găzduia persoanele care aveau grijă de catâri. Astăzi, localitatea este un centru cultural. Originalitatea acestuia constă în cele aproape patru mii de peşteri care se folosesc, în cele mai multe cazuri, ca beciuri.
Foarte aproape de Tomelloso se găseşte Argamasilla de Alba, unde se pot vedea numeroase spaţii ce au legătură cu Cervantes. Iese în evidenţă peştera Medrano, unde scriitorul a fost ţinut captiv şi unde se spune că a început să scrie „Don Quijote”. Merită să mergi apoi la castelul Penarroya, aflat la 12 kilometri. Datând din secolul XIII şi încorporând şi o mănăstire unde se pot face pelerinaje, Penarroya constituie locul perfect de unde poţi vedea lagunele din Ruidera.
Dacă te îndrepţi către Campo de Criptana, poţi să te opreşti pentru a mânca sau a închiria o cameră în Alcázar de San Juan. Aici te vei bucura de mâncărurile menţionate în cunoscutul roman al lui Cervantes. Oraşul Alcázar de San Juan a început să se dezvolte în perioada Imperiului Roman, fiind situat aproape de şoseaua care făcea legătura între Merida şi Zaragoza, astfel că o plimbare pe străzile acestuia este echivalentă cu o călătorie în timp.
Pe parcursul acestei vizite vei putea admira turnul Gran Prior, vestigiu al castelului din secolul XIII şi astăzi sediu al Muzeului Caballeros Hospitalarios, bisericile Santa Maria (secolul XII) şi Santa Quiteria, ca şi muzeul de mozaicuri romane din secolul VI şi cel de ceramică.
Vei ajunge apoi la Campo de Criptana, oraş evocat datorită morilor de vânt cu care s-a luptat Don Quijote. Cea mai cunoscută dintre acestea se numeşte Burleta, însă şi Culebro este foarte vizitată datorită faptului că găzduieşte un muzeu dedicat actriţei Sara Montiel, care s-a născut în aceste locuri.
Următorul oraş de pe traseu este El Toboso, unde locuia Dulcinea, „obiectul” pasiunii lui Don Quijote. Aici vei putea vizita un muzeu în care vei vedea cum se trăia într-un conac din secolul XVI. De asemenea, aici vei avea posibilitatea să descoperi Muzeul Cervantino, un centru în care sunt colectate diverse ediţii ale cărţii, în mai multe limbi. Călătoria continuă către Quitanar de la Orden, peisajele fiind verzi primăvara, galbene vara şi galben-brune toamna şi iarna. Aici vei întâlni vestigii din perioada romană, precum şi case cu blazon, printre care se numără palatul Rada (1662).
Pe traseu se află şi Belmonte, oraşul natal al călugărului Luis de Leon (1527-1591), plin de mănăstiri şi palate. Cel mai important şi cel mai valoros obiectiv turistic de aici este castelul fortificat ce datează din secolul XV. Pe traseul excursiei urmează oraşul Villacanas, înconjurat de lagune şi plin de silozuri subterane folosite astăzi ca locuinţe. Punctul final al călătoriei este Mora, oraş care găzduieşte case vechi extrem de frumoase. Ar trebui să urci aici către castelul Penas Negras, construit în secolul XII, şi să admiri priveliştea care se întinde către orizont, deasupra măslinilor. Pe cuprinsul acestui traseu, nu există localitate amintită mai sus, în care să nu întâlnești români. Unii, bine integrați în societatea spaniolă, dețin diverse afaceri: magazine românești, locutorio sau baruri, alții, sezonieri, care muncesc în agricultură, construcții sau menaj.
Nuntă tradițională românească pe ruta Don Quijote de la Mancha
În orașul Sigüenza și împrejurimi – provincia Guadalajara, în anul 2012, trăiau și munceau peste 3000 de români, majoritatea provenind din Maramureș, Bistrița și Banat. Numai din localitatea Variaș, județul Timiș, erau peste 2000. Mulți s-au întors în România, dar un nucleu consistent există și astăzi în zonele apropiate de orașul Sigüenza. La o altitudine de 1200 m, în cătunul Pelegrina, am participat la o nuntă românească. Nașii, Mariana-Loredana și Viorel Baltă stabiliți în Sigüenza de ani de zile, cititori fideli ai publicației noastre, au oferit un cadou finilor veniți din România să-și unească destinele în țara lui Cervantes: o nuntă ca-n povești într-un decor plin de mister și istorie, într-o zonă în care Don Quijote a poposit în drumurile sale. Astfel că, restaurantul Paraiso a fost pentru o noapte, gazda unui eveniment special pentru tinerii Andreea și Paul Lupșac. Dat fiind faptul că toate rudele familiei Baltă sunt în Spania, aceștia și-au cununat finii în Sigüenza, oferindu-le cel mai minunat cadou posibil: o nuntă în familie, tradițional românească, respectând toate obiceiurile de acasă. S-au servit mâncăruri tradiționale românești, iar muzica populară oferită de formația Ion Marcu din Guadalajara, a fost 100% autentică și pe placul tuturor participanților.
Acțiune cu… final fericit
Caravana Occidentul Românesc s-a încheiat cu distribuția ziarului în Carrefour și Mercadona de pe coasta de est a Spaniei, în benzinăriile Repsol, adevărate… aspiratoare de presă pentru imigranți. Așadar, publicația noastră tronează lună de lună, alături de presa britanică, olandeză sau germană, sau de cea din Danemarca, Norvegia și Belgia, și dispare în trei-patru zile. Cititorii noștri știu de ce! Nota redacției:
Mulțumim și pe această cale sponsorilor: Michael Harrison și Jett Media Group din SUA, invitaților Dana Aldea și Cristi Emac de la postrul de televiziune KANAL D din România, partenerilor noștri Dana și Martin Mezin, Lucian Piricz și Gigi Cosma din Madrid, Nelu Bârsan din Alcalá de Henares, Biroul de avocatură Sârbu din Madrid, Carmangeria Silvia Bârsan din Torrejón de Ardoz, Transilvania, Cofetăria Amandina din Coslada, El Santo și Salonul de frumusețe „Gabrielle” din Calpe, benzinăriile Repsol, lanțul de magazine Carrefour și Mercadona, Transilvania din Barcelona, Maramureșul din Santander, partenerilor media Imigrantul Român, Gândacul de Colorado, Radio Diaspora Online din SUA, și nu în ultimul rând, tuturor românilor care au fost prezenți și ni s-au alăturat pe parcursul acestui eveniment, din Castilla La Mancha, Alicante, Almeria, Cádiz și Málaga.
Madrid, 15 iunie 2014